(VIDEO) Rasprava o rebalansu budžeta: Vlast ga ocenjuje kao razvojni, opozicija smatra da donosi novo zaduživanje

Dok predstavnici Vlade Srbije i poslanici vladajuće koalicije ocenjuju da je predloženi rebalans budžeta razvojni, kao i da je pokazatelj dobre ekonomske politike koja se vodi, opozicija ga ocenjuje suprotno.

Autor:  

Ivana Đorđević

|  

23.09.2024. 16:29

(VIDEO) Rasprava o rebalansu budžeta: Vlast ga ocenjuje kao razvojni, opozicija smatra da donosi novo zaduživanje
Foto: ATAImages/A.K.

Poslanici Republike Srbije satima raspravljaju o rebalansu budžeta, a nakon ove očekuje se i vanredna sednica o iskopavanju litijuma. 

Ministar finansija Siniša Mali ukazao je da je nezaposlenost "nikad manja“, da su direktne strane investicije nikad veće, da veći prihodi omogućavaju pravu raspodelu koja će obezbediti dalji rast i razvoj. Ulaganje u infrastrukture projekte, kupovinu vozova, povećanje plata za prosvetu od 12 odsto, u javnom sektoru za osam odsto, kao i ulaganje u poljoprivredu. Na spisku investicionog projekata je izgradnja Nacionalnog stadiona, ali i finansijska podrška porodicama sa decom.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da ponovo imamo rebalans budžeta zbog povećanih prihoda, što samo po sebi govori o tome da nam je ekonomija zdrava.

"Ciljevi ostaju isti - prosečna zarada od 1.400 evra na kraju 2027. prosečna penzija 650 evra i minimalna plata 650 evra. Svi koraci koji se preduzimaju su, dakle, koraci ka boljem životu naših građana", rekao je Jovanov.

Opozicija sa druge strane rebalans posmatra kao vid novog zaduživanja, usled uvećana javnog duga i postavlja pitanje i sumnju da će se investicije isplatiti.

Opozicija kritikovala rashode

Opozicija je uglavnom kritikovala rashode vezano za Ekspo izložbu 2027. godine, izgradnju Nacionalnog stadiona, kao i nabavku aviona Rafal iz Francuske.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić očekuje argumentovanu raspravu na toj sednici, kao i da se čuje reč struke. Komentarišući postojeći rebalans budžeta, ocenio ga je kao korupcionaški.

Aleksić podržava mere finansijske pomoći porodicama sa decom, ali smatra da to nije dovoljno.

"Moramo imati dobru društvenu klimu za povećanje nataliteta", istakao je Aleksić za Newsmax Balkans.

Svoj glas rebalansu neće dati ni Pokret slobodnih građana. Predsednik ovog pokreta, Pavle Grbović ocenjuje da rebalans donosi novo zaduživanje i povećavanje javnog duga.

Slobodan Cvejić iz poslaničke grupe Srbija centar-SRCE smatra da se nastavlja politika neracionalne, fiskalne i ekonomske politike koja, kako je rekao, "tovari teret na leđa" generacija koje će doći.

On je naveo da niko neće poreći činjenicu da su napravljeni neki putevi ili da su urađene neke zgrade, ali tvrdi da su mnogi od ovih rezultata "na klimavim nogama".

Biljana Đorđević, poslanica Zeleno-levog fronta, kaže da se u predloženom rebalansu ne vide ozbiljnija ulaganja u goruće probleme.

"Novac koji se troši na Ekspo, na Nacionalni stadion, na Rafale, nije u skladu sa koncepcijom razvoja od koje će obični ljudi imati koristi", navodi Đorđević.

Nakon ove očekuje se da bude sazvana vanredna sednica na kojoj će se raspravljati o litijumu, a koju je iniciralo 86 poslanika opozicije.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)