Slučaj Banjska, godinu dana kasnije: Paralelne istrage u Beogradu i Prištini, jedna optužnica

Na današnji dan pre godinu dana, u sukobu grupe Srba i policije Kosova u selu Banjska kod Zvečana, život su izgubila trojica Srba - Igor Milenković, Bojan Mijailović i Stefan Nedeljković, kao i kosovski policajac Afrim Bunjaku.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: Kosovo onlajn   |  

24.09.2024. 08:52

Slučaj Banjska, godinu dana kasnije: Paralelne istrage u Beogradu i Prištini, jedna optužnica
Foto: M. M./ATAImages

Šta se tačno događalo u Banjskoj od ranih jutarnjih sati 24. septembra, proteklih meseci vodile su se paralelne, odvojene istrage u Beogradu i Prištini, a iz njih je zasad proizašla optužnica Specijalnog tužilaštva u Prištini protiv 45 osoba.

Tužilac u Prištini u slučaju Banjska Naim Abazi tvrdi da su optuženi imali različite uloge "od organizovanja i usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca".

Među 45 osoba koje se optužuju da su bile deo "terorističke grupe", su i bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić "u svojstvu rukovodioca", kao i trojica uhapšenih neposredno posle sukoba: Dušan Maksimović, Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić, koji su već godinu u pritvoru na Kosovu.

Prvo ročište zakazano je za sredu, 25. septembar, u Osnovnom sudu u Prištini, međutim advokat Miloš Delević koji zastupa Tolića kaže za Kosovo onlajn da advokatski tim nema uslove da održi ročište. 

"Najverovatnije ćemo tražiti odlaganje pripremnog ročišta kako bismo se upoznali sa spisima predmeta i kako bismo mogli da pravno savetujemo svoje klijente. Ono što mogu da kažem je da je Vladimir Tolić optužen za dva teška krivična dela. Prva tačka optužnice se odnosi na izvršenje terorističkog dela, dok se druga odnosi na teško delo protiv ustavnog poretka Kosova. Moraćemo da proučimo spise predmeta i nakon toga ćemo se izjasniti o ovoj optužnici", naveo je Delević.

Podsetimo, Milan Radoičić, preuzeo je odgovornost za dešavanja u Banjskoj i on je saslušan prošlog oktobra u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Po objavljivanju informacije da je Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv 45 osobe, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je da sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije optužnica Specijalnog tužilaštva institucija u Prištini nema nikakav značaj.

VJT u Beogradu: Istraga protiv Radoičića u toku

Kako je za Kosovo onlajn rečeno iz Službe za saradnju sa medijima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, istraga protiv Milana Radoičića je u toku i po njenom okončanju javnost će biti obaveštena o javnotužilačkoj odluci. Radoičić, navode, ima status osumnjičenog.

Foto: Srđan Ilić

"Naredbom o sprovođenju istrage na teret mu se stavlja da je sa drugim NN licima izvršio tri krivična dela: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti. U okviru istrage, u saradnji sa drugim državnim organima, utvrđuju se sve činjenice i okolnosti u vezi sa kritičnim događajem u Banjskoj 24. septembra 2023. godine, kao i navodi osumnjičenog koje je izneo tokom saslušanja u VJT u Beogradu", navodi tužilaštvo.

Kako ističu, preko Ministarstva pravde Srbije tužilaštvo se obratilo Euleksu i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska, ali od Euleksa nije stigao nikakav odgovor.

"U cilju pružanja pravne pomoći zatraženo je dostavljanje zapisnika o uviđaju, fotodokumentacije, obdukcionih zapisnika svih preminululih lica, lekarski izveštaji svih povređenih. Traženi su i zapisnici o veštačenju oružja i municije i eksplozivnih naprava, kao i zapisinici o saslušanju okrivljenih i ispitavanju svedoka. Dokumentacija do danas nije dostavljena tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od strane Euleksa", navela je Služba za saradnju sa medijima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Manastir u Banjskoj zatvoren do 26. septembra

Manastir Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana u Banjskoj zatvoren je za posete od 23. do 26. septembra iz bezbednosnih razloga i očuvanja mira, "koji je u ovom trenutku manastiru preko potreban", saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Od napada 24. septembra u Banjskoj, kosovske vlasti su više puta predstavile oružje koje je zaplenjeno na severu Kosovu.

Odgovornost za napad preuzeo je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

Međunarodna zajednica je više puta zatražila da odgovorni za napad budu izvedeni pred lice pravde.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)