Godinu dana od oružanog sukoba u Banjskoj: Dodatno otežan položaj Srba na Kosovu

Banjska, malo mesto kod Zvečana, poznato po istoimenom manastiru kralja Milutina iz 14. veka, 24. septembra 2023. godine postaje glavna vest vodećih svetskih medija zbog oružanog sukoba grupe Srba sa severa na čelu sa tadašnjim potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem i Kosovske policije.

Autor:  

Siniša Kostić

|  

24.09.2024. 11:07

Godinu dana od oružanog sukoba u Banjskoj: Dodatno otežan položaj Srba na Kosovu
Foto: Siniša Kostić

Srbi su tada postavili barikade na ulazu u selo, gde je od podmetnute eksplozivne naprave stradao jedan kosovski policajac. Kasnije, u višesatnom sukobu, ubijena su trojica lokalnih Srba, dok su još trojica uhapšena, a veći deo grupe se prebacio u centralnu Srbiju, ostavljajući za sobom arsenal oružija, vozila i drugu vojnu opremu.

Kosovska policija sve zaplenjuje, optužujući zvanični Beograd da stoji iza napada. Srbija je to odlučno odbacila uz argument da je to bila rekacija lokalnih Srba, koji  više nisu mogli da trpe represalije politike Aljbina Kurtija na severu Kosova.

Tihi egzodus Srba poprima nove razmere. Dok se povećava broj policije sa dugim cevima, smanjuje se broj Srba koji su više od dve decenije opstajali na Kosovu. Dugogodišnji otpor Srba na severu se gasi, a oni koji ne mogu da se pomire sa novim stanjem napuštaju Kosovo.

Predstavnici srpskih stranaka: Nije smelo da se desi

Predstavnici srpskih političkih partija na severu slažu se u oceni za Newsmax Balkans da je oružani sukob u Banjskoj bio nepotreban i da je dodatno otežao položaj srpskog naroda na Kosovu. 

"Represije od strane Prištine ka našem narodu još uvek traju, a samim događajem u Banjskoj, prištinska strana je dobila vetar u leđa i opravdanje da pojača svoje pritiske i prisustvo ovolikog broja sprecijalaca na severu", kaže lider Srpskog narodnog pokreta iz Zubinog Potoka Milija Biševac. 

Foto: Siniša KostićMilija Biševac

Biševac naglašava da je ponašanje Specijalne policije i Vlade dovelo do neizdrživog stanja i otpor ka tome je bio očekivan, ali i posle godinu dana građanima nije jasno mnogo toga po pitanju samog događaja. 

"Nejasno je šta je bio cilj akcije i kakve je rezultate trebao da postigne", upitao je predsednik SNP. 

Ocenjuje da posledice svega što se desilo najviše trpe porodice stradalih, ali i veliki broj mladih ljudi u zatvorima i na poternicama za hapšenje, koji više nisu u mogućnosti da se vrate na Kosovo, gde im žive porodice. 

"Posledice osećaju i meštani sela Banjska koji su doživeli velike strahove tog dana. Njihovo selo je potpuno pusto, delom i zbog kompleksa 'Rajska banja' koje je bilo turistički centar i gde su ljudi radili, a koji su prištinske vlasti nokon sukoba zatvorile", rekao je Biševac.

Foto: Siniša Kostić

Stefan Veljković iz Srpske demokratije u Severnoj Mitrovici smatra da se sukob u Banjskoj desio zbog kuljanja besa u narodu.

"Taj događaj nikako nije smeo da se desi, jer je on dodatno učvrstio policijsku represiju, institucionalno nasilje i aparthejd na Severu Kosova, mada ni u južnim opštinama nije ništa bolje stanje", tvrdi Veljković.

"Banjska je samo ubrzala proces gubitka ljudskih, ekonomskih i kulturnih prava Srba", ističe Veljković i navodi da godinu dana posle Banjske, više nemamo šta da izgubimo.

"Ostaje još da nam ultranacionalistička vlada Aljbina Kurtija ukine vazduh, a mislim da nisu daleko od toga, jer su već nekoliko nas hapsili kada smo duvali u pištaljke", zabrinut je Stefan Veljković. 

Istoričar: Mnogo toga ostalo nerazjašnjeno

Istoričar iz Gračanice Aleksandar Gudžić smatra da je godinu dana nakon Banjske mnogo toga ostalo nerazjašnjeno uz ocenu da Banjska Srbima nije bila potrebna.

Foto: Siniša KostićAleksandar Gudžić

“Banjsku je kasnije Aljbin Kurti iskoristio i optužio Srbe za terorizam i danas mi na severu imamo jedan svojevrstan aparthejd i to je sve rezultat Banjske. U tom trenutku nam Banjska zaista nije bila potrebna. Nikako ohrabrenje nije trebalo, vreme je radilo za nas u međunarodnim krugovima se već pričalo o Kurtiju kao političaru koji ne ispunjava preuzete obaveze, a nakon toga je došla Banjska i od taga niko više ne priča o Aljbinu Kurtiju kao lošem momku, već o Srbima kao teroristima”, izjavio je Gudžić.

Za slučaj Banjska pokrenute su dve odvojene istrage, jedna u Beogradu, druga u Prištini.

Kosovska strana je nedavno objavila optužnicu na kojoj je 45 osoba koje se sumnjiče za terorizam. Suđenje bi trebalo da započne 25. septembra, samo dan nakon godišnjice sukoba u Banjskoj.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)