Skupština završila rad: Poslanici o amandmanima na rebalans budžeta i o litijumu

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije u Skupštini diskutovali o sednici o litijumu, kao i o Kosovu za koju opozicija nije usklađena u stavu da li predsednik Aleksandar Vučić treba da prisustvuje. Skupština će u petak nastaviti rad raspravom po amandmanima na rebalans budžeta.

Izvor: Tanjug   |  

26.09.2024. 10:25 >> 19:38

Skupština završila rad: Poslanici o amandmanima na rebalans budžeta i o litijumu
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

U parlamentu su od 16 do 19 časova bili članovi vlade koji su odgovarali na pitanja poslanika, kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović izjavio je da Srbija više izvozi hrane nego što uvozi, te da nije ni u kakvom dužničkom ropstvu kada je u pitanju hrana, kao i da su izdvajanja države za poljoprivredu rekordnih 100 milijardi dinara.

Odgovarajući šefu poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslavu Aleksiću na sednici Skupštine Srbije o rebalansu budžeta za ovu godinu, Martinović je rekao da je neistinit svaki podatak koji je izne oi da su ulaganja države u poljoprivredu "nikada veća".

"I te kako imamo šta da izvezemo i izvozimo – 70 odsto svega onoga što proizvede srpski seljak izvozi se na tržište Evropske unije. Taj podatak vam govori da smo politikom povećanja posticaja,  ulaganja u mehanizaciju, podigli intenzivnost naše poljoprivredne proizvode. Proizvodimo više i kvalitetnije", rekao je Martinović.

Vezano za sednicu o litijumu šef poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta je to pitanje pokrenuo na početku današnjeg rada, a tokom rasprave je napomenuo da je na Kolegijumu Narodne skupštine dogovoreno da se posle sednice o rebalansu budžeta održi i ona o litijumu.

"Vi sad tražite od nas da skratimo naše vreme tako što ćemo odustati od amandmana. Nemojte da bežite od sednice o litijumu, jer ako ne bude rasprave ovde biće na ulici. Ana Brnabić je rekla da je zaintresovana da se razgovara i o KiM, gde je sad sednica o KiM? O svemu može, ali ne smete o litijumu i KiM. Neka dođe i predsednik, i treba da dođe", rekao je Jovanović.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zatražila je od šefa poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute da se javno izvini ako mu dokaže da nije kupila vilu u kojoj živi, što je Jovanović prihvatio.

Jovanović je postavio poslaničko pitanje predsednici parlamenta odakle joj novac za vilu Jovanke Broz, a Brnabićeva mu je odgovorila da već treći put iznosi neistinu da je kupila vilu.

"Pod jedan, takve novce verovatno nikad u životu neću imati, niti ja ni moja porodica. Ne bih imala ni pojma koliko košta. A pod dva, ovo nije takva ni vlada, ni državna administracija da bi otuđila bilo šta državno. Upravo suprotno, sređivali smo sve ono što je bilo uništeno, ruinirano, da bi ostavili budućim generacijama u ovoj zemlji", rekla je Brnabić u parlamentu u delu sednice, posvećne poslaničkim pitanjima.

Brnabićeva je, potom, upitala Jovanovića da li će se joj se javno izviniti ako mu dokaže da nije kupila vilu, na šta je od njega dobila potvrdan odgovor.

Foto: ATAImages/A.K.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je nekoliko predstavnika opozicije tražilo da predsednik Srbije ne dolazi na sednicu.

"Ja verujem da bi jedva čekao da dođe da se sa ovakvim političkim gromadama porve, da ne ponavljam priče o panti i piti", rekao je Jovanov.

On je takođe ponovio da opozicija beži od rasprave o predlogu zakona o litijumu, koji su podneli jer je manjkav.

Za razliku od Jovanovića, poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović je rekla da "panta treba da mesi pitu u svojoj kuhinji".

Na pozive predsedavajućoj Marini Raguš da uspostavi red i da se napravio "cirkus", Raguš je odgovorila da "cirkusa neće biti, ali da će biti pauze".

"Ako ne budem mogla da obezbedim red, neće biti sednice, tako da vi odlučujete", rekla je Raguš.

Raguš je rekla Jovanoviću da je iz aktivizma ušao u skupštinu gde, kako je podvukla, postoje procedure.

"Biće sednice koju ste tražili, sa izmenama i dopunama koje ste tražili, pitanje je da li će biti 30. septembra", rekla je Raguš.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Na početku današnje sednice Jovanović je pitao Brnabić da li će biti sednice o litijumu, pošto je čuo na televiziji da je rekla da opozicija odugovlači ovu sednicu i da je pitanje da li će se uopšte održati.

Brnabić je odgovorila da je opozicija tražila sednica o litijumu u vanrednom zasedanju parlamenta koje se, inače, završava 30. septembra, a pri tom podnela 146 amandmana na predložene zakone o kojima se trenutno raspravlja, te pozvala opoziciju da odluči šta želi.

Jovanov je, na tvrdnje Milivojevića, da je bivša vlast izgradila 1.400 kilometara puteva rekao da su to "stelt" putevi, koje, kako je rekao, niko osim njih nije video.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Završetak kompletnog koridora 10 je manje koštao nego jedan most.  To da će na svaki način da pravda NATO agresiju na ovu zemlju, to je jasno i nisam očekivao da bude drugačije.  Prosto neko ko je bio NATO dobrovoljac iz 1999. i iz uverenja postavljao lokatore, ne očekujem da osuđuje ono što je NATO posle s tim lokatorima radio", rekao je Jovanov.

On je rekao da je besramno i nisko bilo i Milivojevićevo prozivanje predsednice parlamenta Ane Brnabić zato što nije bila na sednici dva dana.  

"Ana Brnabić je imala virus i bila bolesna i dva dana primala infuziju, a  ovo pokazuje koliko nisko jedan čovek može da padne, ne postoji ni to zavlačenje pod klupu koje bi bilo adekvatno sramoti koju bi svako ko ima i malo obraza doživeo", rekao je Jovanov.  

On je odbacio navode opozicionih poslanika da vladajuća koalicija beži od rasprave o litijumu, navodeći da je akt koji su oni podneli "apsolutno aljkav".

Foto: ATAImages/R.Z.Srđan Milivojević (DS)

"Krenuli su u sazivanje sednice sa namerom da imaju dve tačke dnevnog reda, a onda se potpisalo njih 86 i shvatili su da im nedostaje jedna tačka dnevnog reda. Dakle, zaboravili su 50 odsto dnevnog reda", rekao je Jovanov i dodao da jedva čekaju da počne rasprava o litijumu.

Milivojević (DS): Plašite se rasprave o litijumu

Narodni poslanik Srđan Milivojević iz Demokratske stranke ocenio je kao nekorektno to što je Brnabić optužila opoziciju da opstruiše i odugovlači sednicu kako bi izbegla sednicu o litijumu. On je tražio da se u predlog zakona o rebalansu budžeta doda finansiranje javnih politika, jer se, kako tvrdi, "zadužujemo toliko da ne možemo da vratimo dugove". 

On je odbacio reči Ane Brnabić da opozicija opstruiše rad parlamenta, jer je zahtev za sednicu o litijuma predat još 10. septembra.

"Imali ste 12 dana da se sredite, smirite, da popijete bromazepame i dođete da branite vašu litijumsku proviziju", rekao je on.

Stanković (NPS): Za jug samo jedan odsto rebalansa budžeta

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Đorđe Stanković rekao je da je u predloženom reabalansu budžeta samo jedan odsto predviđen za jug Srbije, a glavne investicije su Ekspo i još neki, kako je rekao, "imaginarni projekti". On je pitao na koji način se u budžetu vidi ravnomerni razvoj Srbije ili su samo Beograd, Ekspo i litijum prepoznati kao jedini projekti važni za državu.

Milivojević je istakao da su devet desetina vanredne sednice činili "isprazni govori ministara o svemu osim o rebalansu", a da je Brnabić došla danas, četrtog dana sednice, kojoj nije prisustvala niti zna kako se odvijala, da iznese optužbe.

Brnabić je rekla, na početku sednice, da je veliki broj amandmana razlog što nije sigurna kada će uopšte sazvati sednicu o litijumu i optužila opoziciju da opstruiše rad parlamenta. Milivojević je predsednici skupštine poručio je da je bolje da "priznaju da se plaše" rasprave o litijumu.

Milivojević smatra i da će strategija vlasti biti da se Jadar i Rađevina daju za iskopavanje litijuma ako ne budu mogli da se vrate dugovi. On je, takođe, rekao da je kilometar auto-puta od Pojate do Preljine koštao 2,9 milijardi evra, 29 miliona po kilometru, a da je u vreme kada je Demokratska stranka bila na vlasti ceo put ugovoran po ceni od 285 miliona evra. 

Tanjug/Strahinja AćimovićAna Brnabić predsedava Skupštinom Srbije

Brnabić opoziciji: Tražite sednicu o litijumu, a podneli ste 146 amandamana

Prethodno, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je rekla da je opozicija tražila sednica o litijumu u vanrednom zasedanju parlamenta koje se, inače, završava 30. septembra, a da je podnela 146 amandmana na predložene zakone o kojima se trenutno raspravlja, te pozvala opoziciju da odluči šta želi.

Brnabićeva je, odgovarajući na pitanje poslanika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute, da li će i kada biti održana sednice o litijumu i o KiM, pozvala opoziciju da odluči koji su joj prioriteti i šta žele da se radi u skupštini.

"Tražili ste sednicu o litijumu da to bude na vanrednom zasedanju, a to vanredno zasedanje se završava 30. septembra u ponoć, a 1. oktobra počinje redovno zasedanje, a onda ste podneli 146 amandmana na ove zakone o kojima se trenutno raspravlja", rekla je Brnabićeva.

Rekla je i da opozicija pri tom koristi svako pravo za repliku, da oteže sednicu, a dodatno su podneli predlog da se razgovara i o Kosovu i Metohiji.

"Ili ne znate kad se završava zasedanje ili ne želite da raspravljamo ni o litijumu ni o KiM. Evo uradite šta želite sa tih 146 da bismo otvorili sednicu o litijumu jer ovo što sad imamo ne možemo da završimo u vanrednom zasedanju", objasnila je Brnabićeva.

Đurković (NADA): Ko je i kada dao saglasnost Rio Tintu za kupovinu zemljišta

Poslanik koalicije NADA Ljubinko Đurković pitao je ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića ko je i kada dao saglasnost Rio Tintu za kupovinu poljoprivrednog zemljišta i za istraživačke radnje jer je, kako je rekao, zakonom zabranjena eksploatacija na poljoprivrednom zemljištu.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić mu je odgovorila da teško da Martinović može da odgovori na ta pitanja jer, kako je objasnila, "zemljište su prodali vlasnici, a kupio ga je onaj ko je hteo", te dodala da za to nije potrebna saglasnost države. Kada je reč o pravu koje je dato Rio Tintu na istraživanje, Brnabićeva ga je pozvala da to pitanje postavi vladi koju je vodio Vojislav Koštunica.

Četvrti dan sednice Skupštine

Podsetimo, Sednica Skupštine Srbije počela je postavljanjem poslaničkih pitanja, posle čega će uslediti rasprava po amandmanima na rebalans budžeta za ovu godinu. Ukupno je podneto 146 amandmana na sve zakonske predloge, od kojih 119 na predložene izmene zakona o budžetu za 2024. godinu.

Poslanička pitanja se postavljaju svakog utorka i četvrtka na početku sednice. Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu kada je sednica u toku članovi vlade odgovaraju na pitanja poslanika u parlamentu od 16 do 19 časova.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)