Vučić: Američki izbori biće neizvesni, iako će Kamala Haris dobiti više glasova na nacionalnom nivou

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da su predstojeći izbori u SAD veoma neizvesni i da će doneti promene, a da Srbija kao mala zemlja koja ne odlučuje ni o čemu u svetu treba da gleda kako sebe da sačuva i odbrani.

Izvor: Tanjug   |  

26.09.2024. 17:21

Vučić: Američki izbori biće neizvesni, iako će Kamala Haris dobiti više glasova na nacionalnom nivou
Foto: Tanjug video

"Mi već sagledavamo ko bi mogao da bude u timu Donalda Trampa, a ko bi mogao da bude u timu Kamale Haris", rekao je Vučić u Njujorku.

On je ocenio da će Kamala Haris, u slučaju pobede, imati snažniji pristup od Donalda Trampa prema Kini, ali i da će se njena politika razlikovati od Bajdenove.

"Na nacionalnom nivou će svakako Kamala Haris dobiti više glasova. Ne zaboravite da je Bajden imao sedam ili osam miliona više glasova u tzv. 'popular votes' (glasovi građana) od Trampa. Pitanje je kakvo je stanje u svim državama, u Viskonsinu, Pensilvaniji, Arizoni, Severnoj Karolini", rekao je Vučić za Pink.

Prekookeanska promocija projekta EXPO

Vučića u četvrtak uveče u Njujorku očekuje još sastanaka sa najznačajnijim svetskim liderima, ministrima spoljnih poslova i ambasadorima, a najvažniji događaj biće, prema rečima predsednika, prekookeanska promocija EXPO-a gde će biti predstavljeni planovi rada do 2027. godine.

Pohvale za govor od zaposlenih u UN

Vučić je rekao da je od zaposlenih u Ujedinjenim nacijama dobio pohvale za svoj govor na 79. zasedanju Generalne skupštine UN, jer je, kako kaže, retkost da neko sme da iznese ono što smo izneli mi.

"Nije pitanje da li sam ja zadovoljan. Ja sam govorio ono što mislim i osećam, iznosio sam činjenice, ali govorio sam iz duše srpskog naroda, iz duše svakog građanina Srbije", rekao je Vučić.

"U energetici moramo sve da menjamo, inače za 10 godina nećemo imati struje"

Vučić je izjavio da Srbija u oblasti energetike treba sve da menja jer se u narednih 10 godina očekuje veća potrošnja struje zbog razvoja veštačke inteligencije i električnih automobila.

"Kada dođe veštačka inteligencija i električni automobili, trošićemo 200 do 300 odsto više električne energije nego danas. Za samo 10 godina, mi nećemo imati struje i niko u okruženju neće imati struje, ako ne budemo radili mnogo na potpuno novim kapacitetima", rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/AP/Richard Drew

On je ocenio da će morati da se radi na malim nukularnim modularnim reaktorima i dodao da Hrvatska i Slovenija razmatraju da ulože novac u Krško, kako bi podigli kapacitete.

Naveo je da će Srbiju ove zime spasiti novi blok B3 u Kostolcu, koji je skoro završen. Vučić je istakao da će novi blok, iako je urađen sa zakašnjenjem, spasiti našu zemlju tokom zime, za koju se prognozira da će biti najhladnija.

Da bismo napredovali moramo da idemo u korak sa razvijenim zemljama 

Predsednik Srbije je istakao da Srbija mora da ide u korak sa najrazvijenijim zemljama, kako bi ih pratila u tehnološkom razvoju i inovacijama i nastavila da se razvija.

Vučić je rekao da je došlo novo doba i da svi moramo da se prilagođavamo novonastalim okolnostima, iako, kako je rekao, ima i onih koji ne misle tako.

Evropa može da se posveti daljem razvoju tek kada se završi rat

Vučić je rekao da, usled ratova, Evropa najviše pati, troši najviše novca i ima najmanju stopu rasta, a da bi mogla da se posveti sebi tek kada bi se ratovi završili. Vučić je za televiziju Pink rekao da Srbija, kao ni većina Evrope, nije dovoljno posvećena temi veštačke inteligencije, ocenjujući da je to trenutno najvažnije svetsko pitanje.

Ocenio je da je je trenutno aktuelna borba SAD i Kine, koja je zapravo bitka ko će biti pobednik u eri veštačke inteligencije.

Istakao je da Amerika nikada nije patila koliko Evropa, podsećajući da je njihova stopa rasta značajnija nego evropska i da Evropa može da se posveti razvoju tek kada se završe ratovi.

"Evropa je nekada bila druga najveća sila u ekonomiji, a sada je na 18 odsto bruto domaćeg proizvoda, i ponovo će da pada. Kina će da raste, a Amerika se drži", naveo je Vučić.

Foto: Tanjug video

Predsednik Srbije je zaključio da mora da se završe ratovi da bi Evropa mogla da se posveti svom razvoju.

"Cela Evropa ima sve demografske probleme. Nikad nam nije dovoljno teritorije, nikad nam nije dovoljno ničega, ali nam je zemlja pusta. Kao i svima drugima. Pogledate Slavoniju, kao da ste nama pogledali Istočnu Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, bolje da ne govorim. O Albaniji ili našoj južnoj pokrajini da ne pričam. Ono što je bio najnaseljeniji deo bivše Jugoslavije postaje pusto. Samo kuće i roletne", rekao je Vučić.

Više pažnje posvetiti veštačkoj inteligenciji

Predsednik je ocenio i da se Srbija ne posvećuje dovoljno temi veštačke inteligencije, već se bavi "problemima koji nisu problemi".

"Veoma malo znamo o veštačkoj inteligenciji, ali umeo sam da to prepoznam kao ključno pitanje i da zamolim ljude koji znaju o tome da počnu time da se bave. Nedovoljno se time bavimo, nedovoljno radimo, bez obzira na to što smo ušli u 27-28 zemalja koje se time stvarno bave, nedovoljno smo posvećeni tome, bavimo se glupostima, bavimo se problemima koji nisu problemi, jer volimo da ih namećemo, a moraćemo ovim da se bavimo, jer ovo će biti odlučujuća bitka za to ko će kakvu poziciju u svetu da ima u narednih 100 godina", istakao je Vučić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)