Vučić razgovarao sa Lajčakom u Njujorku: Rekao sam mu koliko smo ozlojeđeni zbog rušenja Briselskog sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je novinarima u Njujorku da je razgovarao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Izvor: Tanjug   |  

25.09.2024. 16:07 >> 16:11

Vučić razgovarao sa Lajčakom u Njujorku: Rekao sam mu koliko smo ozlojeđeni zbog rušenja Briselskog sporazuma
Foto: Tanjug

Rekao sam mu koliko smo ozlojeđeni i frustrirani zbog rušenja svega što je potpisano i prihvaćeno u Briselu 2013. godine, rekao je Vučić.

"Od policije na severu, do ukidanja dinara, pošte, nedozvoljavanja srpskoj robi iz centralne Srbije da uđe na Kosovo i Metohiju i uvek izmišljanja nekakvih razloga, u stvari sa jednim ciljem da se protera srpski narod", istakao je on.

Poručio je da nikada neće bežati od dijaloga, kao i da je bio u pravu za ono što je rekao za Petera Stana.

Predsednik Srbije izjavio je da se u Njujorku sastao i sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem koji je izrazio snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije "u jednom istinskom prijateljskom razgovoru".

"Zahvalan sam na čeličnom prijateljstvu i na podršci. Mislim da je Vang Ji bio vrlo rezolutan i vrlo jasan kada je u pitanju poštovanje međunarodnog javnog prava i teritorijalnog integriteta Srbije. One (poruke) su uvek jasne, ali rekao bih da je ovog puta to bilo za nijansu još snažnije kako se Vang Ji izjasnio po tom pitanju", rekao je Vučić.

Dodao je da je na sastanku "Igvel" u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma imao dobre razgovore, kao sa predsednikom Evropskog parlamenta, predsednikom Finske i drugima.

Istakao je da će imati sastanak sa liderima Zapadnog Balkana koji organizuje Žozep Borelj.

O govoru u Ujedinjenim nacijama

Govoreći o obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije je istakao da su "naši zahtevi u vezi sa KiM u skladu sa međunarodnim javnim pravom".

"Niko nije mogao da mi kaže da sam rekao nešto neistinito, jer sam govorio ono što je istina i ono sto srpski narod i građani osećaju", izjavio je Vučić.

Dodao je da je "nekukavički" govorio o licemerju i bezobzirnosti onih koji otvoreno govore da ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244, da je gaze, a da je uvažavaju samo kada im to odgovara.

"Otvoreno vam kažu da ne poštuju Rezoluciju 1244, Povelju Ujedinjenih nacija, jer oni su iznad Povelje, iznad Rezolucije 1244, jer oni su Bogovi, baš kao što sam i rekao u govoru. Jer oni su ti koji određuju sudbinu sveta. Jer oni su ti koji mogu da pogaze Povelju kada im odgovara, a oni su ti koji mogu i da kažu, e sad poštujte povelju, u slučaju Ukrajine, kada im to odgovara", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije izjavio je da generalni sekretar UN Antonio Gutereš zna da je Srbija u pravu kada ističe neophodnost poštovanja Povelje UN i normi međunarodnog javnog prava, samo što, kako je ocenio Vučić, on ne može to da kaže tako.

"Zna on to. To je pametan i obrazovan čovek i on to odlično zna. Zato ćete ga videti da nikada ne žuri i ne trči sa nekim izjavama, da se dodvorava ovim velikima sa zapada po tom pitanju. Naravno da je dobro to poznato, ali ne može on o tome da govori javno", zaključio je Vučić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)