Šapčani blokirali državni put: Najavljuju aktiviranje protesta

Deo državnog puta M-124 Šabac-Sremska Mitrovica bio je u petak uveče blokiran zbog protivljenja kopanju litijuma u Srbiji, a po pozivu stranke Zajedno. Protest je počeo u centru tog grada.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

27.09.2024. 22:16

Šapčani blokirali državni put: Najavljuju aktiviranje protesta
Foto: Stranka Zajedno

Kopredsednik Zajedno Nebojša Zelenović rekao je za Newsmax Balkans da ljudi ne znaju da je Ministarstvo zaštite životne sredine 17. septembra prihvatilo zahtev o proceni uticaja za rudarenje Rio tinta što je, kako je ocenio, u suštini dozvola odnosno praktično ulazak u proceduru za rudarenje i da su protest i blokada organizovani zbog toga.

“23. septembra smo podneli zahtev da se to obustavi i alarmirali javnost koliko smo mogli. Večeras je bila jednočasovna blokada puta i protest u Šapcu, a intenziviraćemo sve ako se ne obustavi procedura u ministarstvu”, najavio je on.

Kako je dodao, ako ministarstvo pusti Rio tinto u zvaničnu proceduru sledeće sedmice će ta stranka istovremeno održavati blokade u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu.

Foto: Stranka Zajedno

“Ovo se drži ispod radara, niko ni ne zna da je u proceduri. 14. septembra je Rio tinto predao zahtev za rudarenje ministarstvu i od tad teče rok od 15 dana da im ministarstvo da ili ne da dozvolu o izradi studije o proceni uticaja što je u suštini dozvola. Ministarstvo je 17. septembra prihvatilo zahtev uz uslove i 1. oktobra će praktično dati pozitivan odgovor odnosno tog trenutka Rio tinto ulazi u procedure da rudari”, pojasnio je Zelenović.

Kako je dodao, minsitarstvo je Rio tintu poručilo da izradi studiju uz njihove uslove odnosno ta kompanija sad ima “i nož i pogažu u rukama”.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)