Đurić: Berlinski proces važan, Srbiji u interesu da ima dobrosusedske odnose

"Srbija želi da bude deo Evropske unije i da do 2027. završi sve unutrašnje procese vezane za članstvo, ali mnoge stvari ne zavise samo od nas", rekao je u emisiji "Presek" televizije Newsmax Balkans ministar inostranih poslova Marko Đurić.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

15.10.2024. 11:27

Đurić: Berlinski proces važan, Srbiji u interesu da ima dobrosusedske odnose
Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

On je ocenio da je Berlinski proces u tom smislu važan i sa političke i sa ekonomske strane, jer je Srbiji u interesu da ima dobrosusedske odnose. 

"Sigurno da ima tema iz prošlosti koje treba da rešavamo, ali one ne treba da nas ograničavaju u saradnji o sadašnjim i budućim pitanjima", rekao je sinoć Đurić.

On je istakao da se Srbije nikada ne odriče svojih nacionalnih interesa.

"Borimo se za prava naših sunarodnika - kolektivna, politička, ekonomska i druga - na raznim mestima u regionu gde postoje oni koji pokušavaju da ih dovedu u pitanje", dodao je.

Prema rečima Đurića, Srbija pristupa regionalnoj saradnji "otvorenog srca", uvereni da je to u našem interesu.

"Jer, mi smo najveći proizvođač, mi imamo najviše robe za izvoz, imamo najviše ljudi koji imaju potrebu da se po regionu kreću, imamo osam suseda sa kojima delimo granice. Nama je u interesu da to okruženje bude stabilno, mirno, kvalitetno. Zato je dobar Berlinski proces", zaključio je Đurić.

U Berlinu je u ponedeljak, 14. oktobra, potpisana Deklaracija podrške Akcionom planu za zajedničko regionalno tržište, a jedan od potpisnika je i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Vučević je izjavio da Srbija ostaje opredeljenja za evropski put, a da je utisak da Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u Evropskoj uniji.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)