Lideri Zapadnog Balkana u Berlinu potpisali Deklaraciju o jedinstvenom regionalnom tržištu

U Berlinu je potpisana Deklaracija podrške Akcionom planu za zajedničko regionalno tržište, a jedan od potpisnika je i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Izvor: Tanjug   |  

14.10.2024. 13:54

Lideri Zapadnog Balkana u Berlinu potpisali Deklaraciju o jedinstvenom regionalnom tržištu
Foto: Tanjug/AP

Dokumenta su, u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, potpisali i premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Borjana Krišto, predsednik vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Posle potpisivanja dokumenata, Vučević se sastao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Prethodno je Vučević prisustvovao panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Sastanak sa Orbanom

"Srdačan razgovor sa premijerom Viktorom Orbanom, iskrenim prijateljem Srbije, tokom samita Berlinskog procesa", naveo je Vučević na Instagramu.

Vučević će u ponedeljak razgovarati i sa predstavnicima stranke CDU u Bundestagu, a u okviru Berlinskog procesa učestvovao je na panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Fon der Lajen: Gledamo ka budućnosti u kojoj je Zapadni Balkana u EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će se tokom Samita razgovarati o dosadašnjim dostignućima, ali i budućnosti u kojoj su svih šest partnera sa Zapadnog Balkana deo EU.

Fon der Lajen je na društvenoj mreži Iks istakla da se ovogodišnjim Samitom obeležava 10 godina Berlinskog procesa i poručila da je zato "dobro biti u Berlinu sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana".

"Da se ​​osvrnemo na naša dostignuća, ali posebno da gledamo napred. Ka budućnosti u kojoj su svih šest zapadnobalkanskih partnera deo naše Unije", poručila je Fon der Lajen.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)