Šolc dočekao Vučevića na samitu u Berlinu: EU kompletna samo sa Zapadnim Balkanom

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je na otvaranju samita Berlinski proces da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom. Premijer Miloš Vučević stigao je u Berlin, a uoči početka samita sastao se sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom.

Izvor: Tanjug   |  

14.10.2024. 11:08

Šolc dočekao Vučevića na samitu u Berlinu: EU kompletna samo sa Zapadnim Balkanom
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Šolc je dočekao Vučevića, a na otvaranju samita u Berlinu rekao da svi znamo koliko je region zapadnog Balkana još uvek oblikovan sukobima iz prošlosti, kao i da je vreme da se oni prevaziđu i da se okrenemo prema budućnosti.

"Zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti. Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. Idalje sam uveren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put odnosno potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredeljeni smo za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže", rekao je Šolc.

Istovremeno, on je pohvalio deblokadu Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini, jer to, rekao je, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

"Deblokada Cefta sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisaćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život, prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU", rekao je Šolc.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

On je istakao da ministri spoljnih poslova, privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine zemalja članica EU zajedno sa kolegama zemalja Zapadnog Balkana i predstavnicima civilnog društva, naučnicima, članovima parlamenta rade na pitanjima koja su važna za građane u svim našim zemljama, od kontrole granica i upravljanja migracijama do zelene transformacije, ekonomske saradnje i rodne ravnopravnosti, kako bi se ubrzala integracija u EU svih zemalja Zapadnog Balkana.

"Zajedno radimo na pronalaženju kompromisa za dobrobit svih. Hvala vam na vašem doprinosu ovome. Berlinski proces je uspešna priča. Dodajmo nova poglavlja ovoj priči dok evropska budućnost za vaše građane i vaše zemlje ne postane stvarnost", zaključio je on.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević sastao se u Berlinu sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom.

"Uoči početka Berlinskog procesa razgovarao sam u Berlinu sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom", objavio je Vučević na Instagramu.

Vučević u Berlinu učestvuje na samitu Berlinskog procesa, kojim se obeležava 10 godina ovog procesa, a domaćin ovogodišnjeg jubilarnog samita je nemački kancelar Olaf Šolc.

Vučević će u okviru "Berlinskog procesa" učestvovati na panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Predviđeno je, prema najavi iz nemačke vlade, da se potpiše Deklaracija podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazov anju. Premijer Vučević će tokom posete Berlinu imati i biletaralne sastanke.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)