Gosti Newsmax Balkans o protestima protiv rudarenja: "Ishod priče o litijumu presudan za dalji razvoj Srbije"

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Zoran Stojiljković smatra da je veoma važno da se protestima protiv litijuma u Srbiji "održi neka vrsta napetosti", dok je Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji dodala da "drugog puta nema".

Autor:  

S. K. Ž.

|  

17.10.2024. 11:36

Gosti Newsmax Balkans o protestima protiv rudarenja: "Ishod priče o litijumu presudan za dalji razvoj Srbije"
Foto: ATAImages/S.S.

Ekološki aktivisti i građani održali su u sredu u centru Loznice protest protiv otvaranja rudnika litijuma sa koga su uputili poziv na dve blokade u subotu, 19. oktobra u Gornjim Nedeljicama i na petlji u Preljini.

Komentarišući nove proteste protiv rudarenja, Stojiljković je objasnio da postoji nekoliko načina da se utiče na društveni razvoj promena.

"Jedan jeste institucionalnim putem, koji je i najlegitimniji i najlegalniji, ukoliko imate neku vrstu saglasnosti u društvu, fer i poštene izbore, odnosno da je principijalno upražnjeno mesto vlasti pod gotovo jednakim uslovima dostupno svim igračima. Ako nemate to poverenje, imate monopol nad resursima ili recimo nad novcem i pažnjom, odnosno medijskom, kontrolišete uglavnom ove najgledanije medije, medije sa nacionalnom frekvencijom, onda to nije sigurno jedini put", rekao je Stojiljković u jutarnjem programu "Otvori oči".

Prema njegovim rečima, ukoliko poverenje ne postoji, onda se uključuju drugi vaninstitucionalni pritisci.

Podsetio je na parlamentarnu raspravu o Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koja se završila obaranjem tog predloga većinom.

"Kad ste vi oborili predlog zakona, vi ste ponovo opoziciju i nevladine organizacije, pre svega one ekološke, vratili na ovu vrstu terena", ocenio je profesor u penziji.

Komentarištući aktuelne proteste protiv litijuma, ukazao je da je to "druga ili treća epizoda priče", jer je pod pritiskom prethodnih protesta ova ista vlast popustila i rekla da je priča sa Rio Tintom i litijumom završena.

Minić: Drugog puta nema

Govoreći o protestima protiv litijuma, Minić je istakla da "drugog puta nema".

"Imajući u vidu sve ono što se prethodno desilo, da se ipak raspoloženje građana ne osluškuje na način da će se izaći u susret građanima. Mi proteste imamo oko vrlo malih stvari, oko fontane na Slaviji, rušenja mostova, hotela 'Jugoslavija'", ukazala je.

Printscreen: Newsmax Balkans

Prema njenim rečima, ishod priče o litijumu je presudan događaj.

"Mislim da je problem litijuma na neki način kao ono sočivo kroz koje se ogledaju svi problemi koje imamo u društvu. Zato mislim da je ishod priče o litijumu presudan događaj, presudno rešenje za dalji razvoj Srbije", ocenila je Minić.

"Važno je održavati neku vrstu napetosti"

Stojiljković je naveo da je sad važno da se "održava neka vrsta napetosti".

Printscreen: Newsmax Balkans

"Institucionalni kanal je sada zatvoren preko parlamenta, sada je važno da održavamo neku vrstu napetosti, prisutnosti teme", rekao je Stoljiković.

Na pitanje da li se sa protestima preteruje, Minić smatra da zavisi u kojoj meri će oni biti masovni i da će od toga zavisiti kakav će uticaj imati.

"Ovo što se dešava u Srbiji oko litijuma pre pokazuje svest građana da se pojavio problem, nego što će ugroziti ugled Srbije u Evropi", zaključila je Minić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)