Završena sednica: Skupština Srbije nije usvojila izmene zakona o iskopavanju litijuma

Skupština Srbije nije usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, jer se 128 poslanika izjasnilo protiv, a 84 za taj predlog. Prethodno je odbijeno i da se o predlogu javno glasa prozivkom poslanika.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

10.10.2024. 10:09 >> 17:43

Završena sednica: Skupština Srbije nije usvojila izmene zakona o iskopavanju litijuma
Foto: ATAImages/A.K.

Šta je dosad poznato:

Predlog zakona u ponedeljak je obrazlagala skoro tri sata poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović. Osnovne poruke su glasile da bi projekat Jadar naneo veliku ekološku štetu, a doneo malu ekonomsku korist Srbiji.

- Ispred Vlade Srbije poslanicima se u ponedeljak obratila resorna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i navela da Vlada Srbije predlaže parlamentu da predlog ne prihvati. Istakla je da predlog sadrži niz neistina, da bi ekonomska korist od projekta Jadar bila velika pa se očekuje ukupan efekat na BDP od 11-12 milijardi evra ili preko 16 odsto BDP-a.

- Pitanja, uvrede i opomene obeležile su drugi dan sednice Skupštine Srbije o litijumu, dok su jedna od tema trećeg dana bile i probušene gume poslanice Danijele Nestorović.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima podnet je 10. septembra, a potpisalo ga je 86 poslanika iz opozicionih poslaničkih grupa, kao i samostalni poslanici. Predlogom se, između ostalog, u članu 4a, traži zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Zakon je trebalo da se razmatra tokom vanrednog zasedanja, ali je ta sednica odložena zbog nedostatka vremena, jer je Skupština 1. oktobra ušla u period redovnog jesenjeg zasedanja koje traje 90 dana. Predsednica parlamenta Ana Brnabić je novu sednicu sazvala u prvim minutima posle ponoći, nakon što su se stekli zakonski uslovi.

 

17:34 - Skupština nije usvojila izmene zakona o iskopavanju litijuma

Završeno je glasanje o Predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, "za" su glasala 84 poslanika, dok je 128 bilo protiv.

17: 30 - Nastavljen rad utvrđuje se kvorum

Ana Brnabić je konstatovala da je prisutno 212 poslanika odnosno većina i da prelazi na odlučivanje.

Prvo se glasalo o predlogu Danijele Nestorović da se javno glasa o predloženim izmenama zakona i to je odbijeno.

17:06 - Brnabić zaključila načelni pretres, zakazala glasanje, ali i opsovala

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zakazala je glasanje o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima za 17.30, do kad je pauza u radu.

Prethodno je zaključila načelni pretres, a iskoristila je priliku da se izvini vlasniku vulkanizarske radionice u kojoj je juče popravljan automobil poslanice Danijele Nestorović koja tvrdi da je zatekla izbušene gume.

Ani Brnabić je prišao poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i dao joj papir na kom piše "Nećete kopati", koji je ona istrgla iz ruke, pocepala i opsovala.

17:06 - Opozicioni poslanici ustali u sali i drže papire na kojima piše "Nećete kopati"

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta prilazi Ani brnabić na mestu predsedavajuće.

17:01 - Danijela Nestorović: Predlog izmena zakona usvojiti i ne menjati ga nikad

"Ostavimo čistu zemlju, vodu i vazduh", poručila je ona.

Nestorović je rekla da je ovo zakon kojim bi se sačuvala Srbij i navela da je u poslednjim trenucima govora ministarke čula istinu da je zaista upućeno pismo od strane predsednika Srbije svim naučnicima da zauzmu stav o projektu Jadar.

Napomenula je da predsednik ima protokolarna ovlašćenja i rekla da je tako dao sebi za pravo da piše stručnjacima da daju mišljene na osnovu nacrta studije.

Rekla je da je vlada dužna da donese i predlog zakona o prostornom planu Republike Srbije kako bi građani znali gde su planirani rudnici, a gde deponije.

"Važno je da vas još jednom građani Srbije podsetim na reči preedsednika ove države da nemamo pravo da uništimo živote većeg broja ljudi, nego što je prvobitno planirano. Neću stati s ovim pitanjem dok nam se ne odgovori koji je to broj ljudi koji je planiran, za čije interese, za čije džepove“, poručila je ona.

16:54 - Sednicom predsedava Ana Brnabić

Reč je dala poslanica Ekološkog ustanka Danijeli Nestorović koja je predlagač predloga zakona o zabrani iskopavanja litijuma.

16.50 - Đedović Handanović pozvala poslanike da ne izglasaju zakon

Ministarka Đedović Handanović pozvala je poslanike da ne izglasaju izmene zakona o rudarstvu i ekploataciji.

"Još jednom naglašavam da poslanici uvaže stav Vlade Srbije da se ne izglasa predlog o izmenama Zakona o rudarstvu", poručila je i ocenila da redlog izmene zakona nije u skladu sa ustavom Srbije, kao i da nije u skladu sa zakonima i načelima.

"Nije u skladu ni sa strateškim ni sa ekonomskim interesima Srbije. Stoga je predlog Vlade Republike Srbije Narodnoj skupštini da ne prihvati predlog", kazala je ministarka.

16:31 - Srđan Milivojević (DS) stavio šajkaču, aplauzi na kraju obraćanja

Energičan govor održao je Srđan Milivojević kao ovlašćeni govornik poslaničke grupe i u jednom momentu izvadio 270 evra i ponudio poslanicima vlasti kako ne bi "prodali ovu zemlju“.

Poslanik DS-a zatim je poručio da su Gornje Nedeljice trenutno prestonica Srbije i pozvao je poslanike vlasti da stave, kako je rekao svoju uniformu, "fantomke iz Savamale".

Odgovorili su mu da stavi šajkaču, a on je to uradio i poručio "hajde ti fantomku, ja ću šajkaču, pa da vidimo ko je jači".

"Svi stanite pod fantomku i Vučić i Kurti i Belivučić. Pod ovom šajkačom ima i neki vojvoda Vuk koji grmi, ne dam, nećete kopati, mrtav je sa nama u stroju", poručio je energično.

Printscreen: RTS

Milivojević je Aleksandra Vučića nazvao vođom Rio Tinto koalicije i ocenio da se predsednik borio za Kosovo i Metohiju kao što se borio za litijum "Srbi bi živeli u Prizrenu".

"Mnogo ste lako od politike 'Srbija do Tokija' došli do politike 'Srbija i Zambija do Tokija'. Verovaćemo vam da je iskopavanje litijuma po najvišim ekološkim standardima kada se vi sa vašim porodicama sa Dedinja preselite u Bor i Gornje Nedeljice na planirani prostor eksploatacije litijuma", rekao je on.

"Srbija se smiriti ne može, živela slobodna Srbija. Neće biti agresije", poručio je na kraju obraćanja sa šajkačom na glavi.

16:20 - Poslednja na spisku govornika

Andrijana Aleksandrov (SNS) čita govor o značaju litijuma i ukazuje da su zaštita životne sredine i građana Srbije na prvom mestu.

15:51 - Đorđe Pavićević (ZLF): Nismo dobili ključne odgovore o riziku iskopavanja litijuma

Pavićević je rekao da vlast čita delove nacrta studije "kao da je to gotova istina" i da kritikuju eksperte i sprečavaju fakultete da se izjesne šta misle o projektu Jadar.

15:38 - Marijan Rističević (SNS): Pajtić govorio za DS da je "brod ludaka".

"A ima onih koji se zalažu za kraljevinu, mi nismo kraljevina ali dvorskih luda nam ne nedostaje", poručio je poslanik vladajuće koalicije.

Rističević je govoreći o litijumu rekao da sedimo na sanduku punom zlata i dijamanata, "ali ga ne otvaramo zbog širenje straha da su u njemu otrovne zmije". 

Za opoziciju je rekao "da nema dva grama mozga". 

14.49 -  Dragana Lukić (SNS): Zašto pominju Cer kad je litijum samo u Loznici

Dragana Lukić je navela da je opozicija u poslednjih pet godina, četiri puta izgubila na izbore i da je apsurd da o ovoj temi govore oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju.

Lukić je rekla da planinu Gučevu u predlogu zakona nisu naveli jer hoće da manipulišu osećanjima građana kada pomenu planinu Cer.

Foto: ATAImages/A.K.

"Rođena sam na obroncima planine Cer i ne mogu oni da vole Cer više od nas koji smo tamo rođeni i koji tamo živimo. Ne znam zašto pominju planinu Cer kada se ruda litijum nalazi samo u Loznici i nema je nigde više, pa ni na Ceru", rekla je ona.

14:42 - Vladimir Jelić (POKS): Vlast će biti upamćena po predaji KiM Albancima i po pustošenju Rio Tinta

Jelić je upitao zašto je 50.000 kubika betona ugovoreno s jednom firmom iz Šapca za potrebe Rio Tinta, ako vlast već nije sigurna da će biti rudnika.

Rekao je da garancije ovoj firmi da će rudnika biti je jedino mogao dati "jedan čovek, a svi u sali znamo ko je to".

Vučiću je predložio da se zamonaši što pre u manastiru Hilandar "da nas spasi od samoga sebe i da spasi dušu".

14:52 - Đilas: Nisam kao vi organizovao Belivukovu grupu

"Što se tiče gospođe Brnabić, ja nisam, kao vaša ekipa, organizovao Belivukovu ekipu da pale baklje i puštaju skandiranja... Neke od ovih diskusija se odlično uklapaju u to da je danas Svetski dan mentalnog zdravlja... Najbolji odgovor, gospodo, za vas, kojih hoćete da kopate litijum, daće narod na nekim izborima", rekao je Đilas. 

14:47 - Brnabić o Đilasovim milionima

"O interesima Republike Srbije, građanima i našem narodu priča čovek koji je za deset godina vlasti od naroda oteo novca koliko bi jedna medicinska sestra zaradila za 180.000 godina. Dakle, kada on kaže da će da glasa za nešto, znajte da je interes Srbije protiv", rekla je ona. 

14:16 - Skupština će raditi i posle 18 časova

Predsedavajuća Snežana Paunović obavestila je poslanike da će Skupština raditi i nakon 18 časova.

14:13 Dragan Đilas (SSP): Vučić da se uhvati za zelen bor osušio bi se

Đilas je rekao Ani Brnabić da su vladajuće stranke prevarile građane i zatražio nove izbore uz promenu uslova.

"Sa jednom politkom ste izašli na izbore, a drugu vodite posle izbora, zato se novi izbori moraju održati uz promenjene uslove. A vi onda na njih izađite sa politikom da ćete kopati litijum. Litijum se u Srbiji kopati neće", poručio je.

Đilas je rekao da je Vučić džaba pravio palačinke i išao u Loznici jer im niko nije poverovao, jer "niko neće litijum".

Foto: ATAImages/A.K.

"Sad kao niste ni za ni protiv litijuma, nego da stručnjaci donese odluku. Pa gde je nestao naš najveći stručnjak koji je govorio o kvantnom skoku?", upitao je poslanik SSP-a.

Šteta što sa tolikim znanjem, naveo je Đilas, Vučić nikada ništa nije radio.

"Predlažem Bujoševiću da ga pozove za kviz Potera da bude tragač. ovek je klasičan baksuz, za zelen bor da se uhvati i on bi se usušio. Pošto se uhvatio za zeleni litijum, od njega neće biti ništa“, poručio je.

13:46 - Nebojša Bakarec (SNS): Bio sam u DSS-u, podržavam projekat litijuma od 2004.

"Vladata Janković je došao kao ambasador iz Londona, pričao mi je ovde u pauzi kako je, primajući poslovne delegacije, tamo primio i rudarsku kompaniju, i prosledio ih vladi Zorana Đinđića da primi predstavnike Rio Tinta. Mi iz SNS vas ne kritikujemo zato što ste doveli Rio Tinto, nego zato što licemerno krijete da ste ih doveli.

Srđan Milivojević (DS) rekao je da on glasao za zakon iz 2006. da se Rio Tintu zabrani iskopavanje na poljoprivedno zemljište, što je potvrđeno 2011, ali da je to promenjeno posle dolaska SNS na vlast.

13:15 - Govor Dušana Radosavljevića (POKS)  posle kog je opozicija ustala u sali, pali i zagrljaji

"Da li ćemo dopustiti da planterni predator Rio Tinto, dpđe da glođe Srbiju ili nećemo? Mi narodni tribuni moramo dati odgovor i to čeka Srbija. Ne smemo da poretimo odnose u društvu, dosta je stradanja i zuluma, dajte jednom mira. Kao političar želim da demistikujem šibicarsku igru, struka, struka, struka… E pa struka daje savete, a odlučuju političari. Naše su glave pred narodom", rekao je Dušan Radosavljević u vatrenom govoru, koji je prekidan aplauzima.

12:35 - Ministarka Đedović: Podaci Batuta pokazuju manje obolelih od kancera u Istočnoj Srbiji

Đedović Handanović je pročitala podatke Instituta Batut po kojima statistika za Istočnu Srbiju gde su rudnici, pokazuje manje obolelih od kancera i opadanje u odnosu na 2009. godinu.

Ministarka je navela da bi volela da nema nijednog obolelog, ali da podatke saopštava zato što opozicija plaši narod, zastrašuje ga brojkama koje nisu tačne.

12:21 - Marinika Tepić (SSP): Đedović Handanović ne zna situaciju u Nedeljicama

Tepić je obraćajući se ministarki Đedović "najdobronamernije" rekla da ona ne zna kakva je situacija u Nedeljicama, mestu otvaranja rudnika, da je opozicija nedavno bila tamo i da nije tačno da je rešeno imovinsko pitanje na toj lokaciji.

Tepić je rekla da je tačno da su prodate kuće i imanja ali samo na lokaciji gde će se vrštiti transport, tamo gde treba da se kopa rudnik, ljudi nisu prodali njive, jer tamo kuća nema.

12:00 Nestorović pita Brnabić: Zašto ste lagali 2022. i zašto sada lažete o Rio Tintu?

Ovlašćeni predlagač izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Danijela Nestorović (Ekološki ustanak), imala je dodatna pitanja za Anu Brnabić. 

"Da li ste lagali 2022. godine, ili lažete sada, da ne postoji nikakav investicioni ugovor ili drugi tajni ugovor koji bi stavio dao povlašćen položaj Rio Tintu? Da li ste 2017. obećali kompaniji Rio Tinto ne samo istraživanje, već i eksploataciju jadarita? Zahtevam da se izjasnite kada ste lagali, zašto ste lagali i u čiju korist ste dali Mačvu, na osnovu kog pravnog dokumenta?", kaže Nestorović.

11:35 Ministarka Đedović: Napadate me po ličnoj osnovi

Ministarka Dubravka Đedović Handanović odgovorila je na nekoliko poslaničkih pitanja, ali je napomenula  jedno se osnosilo na koncesiju kod Boljevca. 

"Da li postoji važeća koncesija sa Rio Tintom, odgovor je "ne postoji". Što se tiče ovlašćenja državnog sekretara Obradovića, tadašnjeg državnog sekretara Ministarstva rudarstva i energetike, on je bio ovlašćen od strane tadašnjeg ministra da potpisuje upravne akte iz delokruga sektora za geologiju i rudarstvo. Analizom podnetih zahteva i kompletnih spisa konstatovano je da ne postoji pravni osnov za poništavanje postupka kojim je izdato rešenje o rezervama", rekla je ona.

Ministarka Đwdović je naglasila da nije bila ni u Rusiji, ni u SAD, kao i da je poslanici opozicije "napadaju po ličnoj osnovi", jer nermaju ništa drugo. 

11:05 - Đorđević pita Brnabić: Jeste li samo neznalice ili korumpirani prevaranti?

Narodna poslanica Biljana Đorđević (Zeleno-levi front) postavila je pitanje aktuelnoj predsednici Skupštine Srbije o projektu Jadar.

"Kako je moguće da je Ana Brnabić, kao već iskusna premijerka u drugom mandatu 2022, potpisala nestručno napisanu uredbu o prestanku važenja uredbe o utvrđivanju plana područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar, za koju je Ustavni sud 11. jula 2024. godine rekao da nije u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom", rekla je Đorđević.

"Da li ste vi, gospođo Brnabić, i vaši saradnici samo neznalice, totalni diletanti ili možda korumpirani prevaranti, pa ste to namerno učinili baš da bi nakon podnošenja inicijative za ocenu ustavnosti ove uredbe, koju je podnela kompanija Rio Sava Exploration, ova uredba pala na Ustavnom sudu?", pitala je ona. 

10:54 - Perić Diligenski (SRCE): Gde Rio Tinto planira da skladišti čvrst otpad? 

Narodna poslanica Tijana Perić Diligenski (SRCE) pitala je ministarku Dubravku Đedović Handanović da li smatra relevantnom i studiju Biološkog fakulteta, čiji nalazi pokazuju da će projekat Jadar dovesti do degradacije ukupnog biodiverziteta, koje joj je već ranije uputila.

"Odgovor nisam dobila", rekla je ona i nastavila sa pitanjima: 

"Koji su svi aktivni rudnici u Republici Srbiji? Koje sve kompanije vrše eksploataciju ruda i minerala u Srbiji? Koje su sve dozvole za istraživanje ruda i minerala dalo ili učestvovalo u njihovom izdavanju Ministarstvo rudarstva i energetike? U slučaju rudarenja litijuma i bora, odakle će da dolaze hemikalije za njihovu preradu? Kojim putevima će da se vrši transport tih hemikalija? Šta se radi u slučaju da hemikalije iscure prilikom transporta? Da li će te hemikalije da se proizvode u Srbiji ili da se uvoze? Gde Rio Tinto planira da skladišti čvrst otpad? Koje su mere za preradu otpadnih voda?", naglasila je poslanica stranke SRCE. 

10:28 - Brnabić: Predlog opozicije ide na ruku Rio Tintu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje je predložila opozicija idu na ruku Rio Tintu, jer još nije doneta studija o proceni za zaštitu životne sredine i ta kompanija bi na međunarodnoj arbitraži mogla da traži milijarde.

Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

10:08 - Poslanici nastavljaju raspravu

Nešto posle 10 časova nastavljena je sednica Skupštine Srbije o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Počelo se sa poslaničkim pitanjima.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)