Poslanici završili rad, nastavak u utorak: Sednicu o litijumu obeležile polemike o tome ko je doveo Rio Tinto u Srbiju

Skupština Srbija završila je rad prvog dana redovnog jesenjeg zasedanja, a sednica na kojoj se raspravlja o predlogu za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koju je predložilo 86 opozicionih poslanika, biće nastavljena u utorak u 10 sati.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

07.10.2024. 10:02 >> 18:25

Poslanici završili rad, nastavak u utorak: Sednicu o litijumu obeležile polemike o tome ko je doveo Rio Tinto u Srbiju
Foto: ATAImages/R.Z.

Šta je dosad poznato

- Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima podnet je 10. septembra, a potpisalo ga je 86 poslanika iz poslaničkih grupa Ekološkog ustanka, Narodnog pokreta Srbije, Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović, kolicije NADA, Mi - Glas iz naroda, Srbija centar, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana, kao i samostalni poslanici. Za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović.

- Predlogom se, između ostalog, u članu 4a, traži zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

- Zakon je trebalo da se razmatra tokom vanrednog zasedanja, ali je ta sednica odložena zbog nedostatka vremena, jer je Skupština 1. oktobra ušla u period redovnog jesenjeg zasedanja koje traje 90 dana. Predsednica parlamenta Ana Brnabić je novu sednicu sazvala u prvim minutima posle ponoći, nakon što su se stekli zakonski uslovi.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće prisustvovati sednici o litijumu. On će dva dana biti u Nemačkoj, gde je planiran i susret sa kancelarom Olafom Šolcom. Na sednici neće biti ni predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića koji boravi u poseti Severnoj Makedoniji.

 

17:15 -  Polemika Brnabić i Milivojevića o tome ko je doveo Rio Tinto

Popodnevni deo sednice o litijumu obeležila je polemika između predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, koja je nastupala kao ovlašćeni poslanik poslaničke grupe Alekandar Vučić - Srbija ne sme da stane, i poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića oko toga ko je doveo Rio Tinto u Srbiju.

Ana Brnabić (SNS) odgovorila je Milivojeviću da je problem u izmeni Zakon o rudarstvu iz 2006. godine koju je predložila Vlada Vojislava Koštunice i pokazala steno beleške.

Foto: ATAImages/A.K.

„Mogao je Rio Tinto da dođe u šestom veku, ali ste im vi izmenama zakona iz 2006. godine dali eksploataciona prava i niko to više nije mogao da promeni. SPS je tada glasao ta te izmene zakona jer je podržavao manjinsku vladu“, navela je i pročitala da je njihov ovlašćeni predstavnik tada rekao da se "zakon donosi zbog Rio Tinta“.

Milivojević je naveo da je 1998. godine došla u Srbiju firma US Borax, ćerka firma Rio Tinta, i dobila eksperimentalnu dozvolu da istražuje na teritoriji Jadra, tvrdeći da niko za mandata DS nije dobio eksploatacionu dozvolu ni probnu dozvolu.

On je podsetio da je u vladi Mirka Marjanovića 1998. godine potpredsednik bio Tomislav Nikolić, ministar za ekonomsku i vlasničku transformaciju Jorgovanka Tabaković, a ministar informisanja Aleksandar Vučić.

16:55 - Tepić poručila ministarki: Ne vičite na poslanike opozicije

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić zatražila je od ministarke rudarstva i energetike da ne viče na poslanike opozicije, jer su njih birali građani Srbije, a nju i ostale ministre nije niko.

Tepić je za ministarku rekla da je lobista Rio Tinta i da je skandalozno da iznosi podatke iz privatnih ugovora građana Srbije i privatne kompanije. Rekla je da se samo može pretpostaviti da je ministarki kompanija dala te ugovore.

16:07 - Đedović Handanović: Neće biti ispuštanja sumporne kiseline

Ministarka Đedović Handanović je govoreći o stručnim argumentima kojima se brani predlog izmena zakona o rudarstvu, istakla da projekat Jadar neće ispuštati sumpornu kiselinu niti u vazduh, niti u zemljište, niti u vodu.

Ona je rekla da je stepen obmanjivanja javnosti dostigao vrhunac i da se u argumentaciji iznose pogrešni podaci. Istakla je da nisu tačni podaci o kopovima, o količini vode koja je potrebna za ekstrakciju jedne tone litijuma. Navedeno je da je za to potrebno 500.000 litara, a, prema njenim rečima,  potrebno je 75 puta manje vode, odnosno 6.000 litara.

15:33 - Ministarka krivi bivšu vlast za dovođenje Rio Tinta

Ministarka rudarstva krivi Demokratsku stranku Srbije i njihove naslednike, jer je za "vreme njihovog mandata Rio Sava dobila dozvole". Ona je citirala jednu po jednu dozvolu, pa je začuđeno rekla da "oni nisu doveli Rio Tinto, ne bi sada ni pričali o ovom projektu". 

"Hajde da vidimo ko je otvorio širom ta vrata i kako su oni uopšte i zašto došli u Srbiju. Takođe smo čuli da od početka, i citiram, od početka su nedovoljno radili transparentno. Od početka, verovatno od tada kada su došli u Srbiju. Pa da li to znači da vi optužujete vaše partnere za pozicije koje su potpisali ovaj predlog ovog zakona? Da li ih je zapravo 86? Da li ste zapravo mislili na njih kada ste rekli da od početka sve rade nedovoljno transparentno? Baš me to zanima, samo da evo pojasnite građanima Srbije na šta ste tačno mislili", rekla je ministarka. 

Đedović Handanović je poručila poslanici Nestorović da "ako hoće da vidi ugovore, da se obrati svojim koalicinom partnerima", misleći na prve dozvole od pre više od 15 godina. 

U nastavku sednice ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da je predlog Zakona loše napisan, ima mnogo netačnih i pogrešnih informacija, i da su tu smo da ukažu na sve što je netačno izneseno u predlogu zakona.

"Imali smo priliku da čujemo malo o biologiji, hemiji, istoriji, ali nismo čuli ni valjane ni prave podatke nego smo bili svedoci da se kampanja neistina nastavlja i da nismo bili u mogućnosti da čujemo nijedan pravi argument zašto se predlaže zabrana eksplatacije litijuma i bora", navela je ministarka.

Kritične i strateške mineralne sirovine će biti od vitalnog značaja za društvo i rudarsku industriju u narednih 30 godina, a samim tim i od vitalnog značaja za razvoj privrede Srbije, rekla je ministarka.

15:10 - Poslanici nastavili raspravu o litijumu

Minstarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Hadnanović govori o predloženim izmenama zakona o litijumu.

Ona je komentarišući izlaganje poslanice Danijele Nestorović rekla da nismo čuli prave podatke i istakla da bi Srbija bila prva zemlja koja je odbila iskopavanje litijuma.

"Zabranom iskopavanja litijuma kršili bi Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima. To nije u skladu sa strateškim i ekonomskim interesima naše zemlje", rekla je ministarka.

14:10 - Pauza do 15.10 časova

Predsednica Skupštine Ana Brnabić odredila je pauzu od sat vremena i nastavak sednice je predviđen u 15.10 časova.

13:57 - Nikolić (SNS) govorila, Lutovac (DS) reagovao zbog "vređanja narodnih poslanika"

Potom se prva za reč javila poslanica SNS Milica Nikolić, koja je o "sramnom" predlogu zakona, rekla da je on nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

"Na skupštinskom Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo raspravljali smo o ovom štetnom predlogu zakona i sigurna sam da nije u skladu ni sa Ustavom ni sa zakonima Srbije, ali ni sa zdravim razumom", smatra Nikolić.

Foto: ATAImages/R.Z.Zoran Lutovac (DS) u sredini

Dodala je da je SNS ipak glasala da se o predlogu zakona raspravlja u Skupštini da bi se stvari "isterale na čistac".

"Ovi diletanti su hteli da ekonomski osakate Srbiju i brutalna laž je da nisu potrebna nikakva ekonomska sredstva da bi se ovaj zakon sprovodio, kako su naveli", reekla je Nikolić između ostalog, posle čega je po poslovniku reagovao Zoran Lutovac iz Demokratske stranke jer je poslanica SNS "vređala narodne poslanike".

13:55 - Poslanica Ekološkog ustanka završila izlaganje

Nakon skoro tri sata, poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, završila je izlaganje o zabrani iskopavanja litijuma.

Foto: ATAImages/R.Z.Poslanici SNS u Skupštini Srbije

13:19 - Nestorović govori više od dva sata, poslanici većine je često ometaju

Danijela Nestorović u sklopu svog izlaganja, koje traje skoro dva sata, pročitala je argumente koje je "struka iznela protiv realizacije rudnika litijuma, i naglasila kako je predsednik Vučić direktno vređao dekana Šumarskog fakulteta Ratka Ristića, kada je on govorio protiv Rio Tinto projekta u Srbiji. Dok Nestorović obrazlaže svoj predlog, poslanici vladajuće koalicije je često ometaju, a onda Ćuta "uskače i rešava situaciju".

12:16 - ZLF: Tužilaštvo da kaže šta se desilo sa prijavom krađe Narodne inicijative o litijumu

Iz Zeleno-levog fronta "pozivaju tužilaštvo" da daju informacije u vezi sa prijavom krađe Narodne inicijative za zabranu iskopavanja litijuma i bora, koju je potpisalo 38.000 ljudi. Kako je poslanik ZLF Radomir Lazović naglasio, prijave su podneli u martu 2023. i još "nemaju nikakve informacije".

Foto: Newsmax BalkansPoslanici ZLF u holu Narodne skupštine

Na pitanje novinarke Newsmax Balkans TV, kako u ZLF komentarišu optužbe vladajuće većine da je opozicija neozbiljna, jer ih nije bilo u dovoljnom broju, odgovaraju da su to "smicalice Ane Brnabić, da kvorum obezbeđuje većina i da je obaveza svih poslanika, koji su u sali, da se prijave". 

"Dešava se da ne budu svi poslanici tu. Na primer, jedna poslanica je imala udes", dodaje Lazović.

11:56 - Danijela Nestorović (Ekološki ustanak): Bez litijuma neće ništa stati

Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka i ovlašćeni predlagač, obrazlaže predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma uz reči "našoj deci moramo da ostavimo čistu vodu, vazduh i zemlju".

Foto: ATAImages/L.L.Danijela Nestorović, ovlašćeni predlagač

"Obustava eksploatacije ruda navedenih u ovom predlogu ne obustavlja samo do sledeće vlasti, već do sledeće generacije. Bez litijuma neće ništa stati. Bez litijuma neće biti apokalipse. Sa litijumom nećemo biti okićeni zlatom. Zaista nije sve u parama, možda jeste za Anu, Aleksandra i Dubravku, ali za običan svet u Nedeljicama bitno je da žive koliko toliko zdravo", rekla je Nestorović.

Ponovila je ranije izjave visokih funkcionera vlasti u periodu kada je obustavljen projekat "Jadar", ukazujući na nedoslednosti u njihovim izlaganjima, a šta je još Nestorović rekla, pročitajte u odvojenom tekstu

Foto: Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković

11:36 - Ponoš o nedolasku dela poslanika opozicije: Neozbiljno i neodgovorno 

Pojedini poslanici opozicije nisu se pojavili na početku sednice o litijumu, te je to zasmetalo i Zdravku Ponošu, lideru stranke SRCE.

"Neozbiljno i neodgovorno od strane onih iz opozicije koji se nisu pojavili na početnu sednice. Bedno od strane predstavnika vlasti koji manipulišu glasanjem i sprdaju se sa državom", napisao je Ponoš na društvenoj mreži Iks.

11:16 - Obezbeđen kvorum, počela sednica

Predsedavajuća skupštine Ana Brnabić nakon konstatacije da nema kvoruma, zamolila je poslanike vladajuće većine da se prijave za rad, te je sednica počela posle 11.15 sati. U sali parlamenta prisutna su 223 poslanika i postoji kvorum za rad.

Foto: Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković

11:00 - Jovanov (SNS): Daćemo kvorum, biće sednice

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je da su početku sednice od 86 poslanika opozicije, na čiji zahtev je sednica zakazana prisustvovala samo 67 ili 69 i da zato poslanici vladajućih stranaka nisu želeli da im pomognu da obezbede kvorum.

"Želimo da pokažemo koliko je opoziciji stalo do ove sednice, jer nisu bili ni blizu broja od 86 poslanika. Daćemo kvorum da sednica počne", istakao je Jovanov i dodao:

"Počećemo sednicu, daćemo kvorum da ona počne i građani će imati prilike da čuju razne nepravilnosti i kontradiktornosti koje su uneli u predlog zakona, a neke od njih su takve kao da potiču iz zone sumraka ili Trećeg oka".

Foto: ATAImages/R.Z.Poslanici opozicije: Dragan Đilas, Marinika Tepić i Zdravko Ponoš

10:10 - Nema kvoruma za rad, nastavak u 11.10 časova

U 10 sati je trebalo da počne sednica na čijem je dnevnom redu predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Međutim, nije obezbeđen kvorum, te je predsedavajuća Ana Brnabić odložila početak rada za 11.10 časova.

Pre početka sednice izvedena je himna "Bože pravde".

Brnabić je navela da je 67 poslanika prisutno što nije dovoljno za kvorum, jer je za početak rada potrebno da bude najmanje 84 poslanika.

08:05 - Drugi pokušaj da se održi sednica o litijumu

Skupština Srbije započinje prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, na kojoj bi trebalo da se razmatraju izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Ovo je drugi pokušaj da se održi sednica o iskopavanju litijuma. Pre više od nedelju dana bilo je najavljeno da će se o ovoj tački raspravljati po završetku rasprave o rebalansu budžeta.

Međutim, iako je bilo najavljeno da će sednica o litijumu početi prošlog ponedeljka, ona nije održana, budući da nije bilo vremena jer je vanredno zasedanje na kome je glavna tačka bio rebalans budžeta, moralo da bude završeno u toku dana.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić je novu sednicu sazvala u prvim minutima posle ponoći, nakon što su se stekli zakonski uslovi. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)