Nestorović (Ekološki ustanak): Neće biti apokalipse bez litijuma, otkud tolika navala na rudna bogatstva u Srbiji

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović obrazlažući predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim se traži zabrana iskopavanja i eksploatacije bora i litijuma, rekla je da bez litijuma neće ništa stati, a da je za ljude u Nedeljicama važno da žive u zdravim uslovima.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

Izvor: Tanjug   |  

07.10.2024. 12:56

Nestorović (Ekološki ustanak): Neće biti apokalipse bez litijuma, otkud tolika navala na rudna bogatstva u Srbiji
Printscreen: Parlament.rs

Ona je na sednici Skupštine Srbije gde obrazlaže predlog koji je podnelo 86 opozicionih poslanika ocenila da bi eksploatacija jadarita veoma negativno uticala na vodu i zemljište i kako tvrdi, "ostavila pustoš", a da bi prostor na kome je projekat planiran, a nalazi se samo 15 km od Loznice, bio degradiran. 

Prema rečima Nestorović, u Srbiji bez litijuma neće biti ni apokalipse, ni nemaštine, a da sa litijumom "nećemo biti okićeni zlatom i parama" kao i da sve nije u parama i osim, kako tvrdi, za neke ljude iz vlasti, dok je za običan svet u Nedeljicama "bitno da žive koliko-toliko zdravo".

Nestorović je kritikovala izjave predstavnika vlasti u vezi sa ovom temom i osvrnula se na odluke Ustavnog suda i istakla da je među njima bilo dosta kontradiktornosti te da je donošenjem raznih odluka u vezi sa projektom Jadar, kako tvrdi, više puta povređen i Ustav Srbije.

Ona je zapitala i kako je došlo do oživljavanja prostornog plana i projekta Jadar.

Pozvala se i na skup u SANU i reči akademika Vladimira Stevanovića da se prirodni izvori u Srbiji posmatraju kao izvori profta, a ne posebne brige te da je Srbija po odnosu prema prirodnoj sredini na začelju u Evropi.

Foto: riotinto.com

Iznela je tvrdnju i da se strane rudarske kompanije u Srbiji ponašaju kao države u državi i da će se posledice njihovog rada u našoj zemlji videti stotinama godinama nakon završetka eksploatacije, a da će za njihovo saniranje biti potrebno mnogo novca.

"Otkud tolika navala na rudna bogatstva u Srbiji", zapitala je ona i navela da se odgovor nalazi u tome što se u našoj zemlji ne vodi računa o zaštiti životne sredine.

Prema njenim rečima, Srbija mora da prekine sa površno ocenjenim projektima, kao što je i projekat Jadar i navela da je naša razvojna šansa u tome da se više vodi računa o drugim stavrima kao što je uređenje životne sredine.

Nepoverenje prema ovom  pojektu, istakla je ona, potiče i od negativnih saznanja o onome što je kompanija Rio Tinto radila po svetu.

Nestorović je pročitala više imena stručnjaka i njihove reference, a koji se, kako kaže, nazivaju neznalicama.

Foto: Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković

Rasprava sa Anom Brnabić 

Predsednica skupštine Ana Brnabić više puta prekinula je Danijelu Nestorović opominjući poslanike opozicije, tvrdeći da oni dobacuju i uznemiruju govornicu, da "prevode" ono što ona ima da kaže, kao i da nisu sigurni u njene oratorske sposobnosti. 

Aleksandar Ćuta Jovanović "branio" je koleginicu, govoreći predsedavajućoj da "siđe dole". Brnabić je još rekla i da su neki poslanici opozicije izašli iz sale jer ne žele da je čuju, pa je Nestorović uzvratila da predsednica primećuje to, a ne čuje dobacivanja i ometanja iz redova poslanika vladajuće stranke.

"Pa, vi ste rekli da vas ne prekidam dok govorite", naglasila je Brnabić.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)