Poslanici završili treći dan rasprave o litijumu: Tema i probušene gume Danijele Nestorović

U Skupštini Srbije završena je rasprava o predlogu izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koja će se nastaviti u četvrtak. Predlog je podnelo 86 poslanika opozicionih stranaka, a njime se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

09.10.2024. 10:04 >> 18:19

Poslanici završili treći dan rasprave o litijumu: Tema i probušene gume Danijele Nestorović
Foto: ATAImages/Milos Tešić

Predlog zakona u ponedeljak je obrazlagala skoro tri sata poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović. Osnovne poruke su glasile da bi projekat Jadar naneo veliku ekološku štetu, a doneo malu ekonomsku korist Srbiji.

Ispred Vlade Srbije poslanicima se u ponedeljak obratila resorna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i navela da Vlada Srbije predlaže parlamentu da predlog ne prihvati. Istakla je da predlog sadrži niz neistina, da bi ekonomska korist od projekta Jadar bila velika pa se očekuje ukupan efekat na BDP od 11-12 milijardi evra ili preko 16 odsto BDP-a.

- Pitanja, uvrede i opomene obeležile su drugi dan sednice Skupštine Srbije o litijumu.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima podnet je 10. septembra, a potpisalo ga je 86 poslanika iz opozicionih poslaničkih grupa, kao i samostalni poslanici. Predlogom se, između ostalog, u članu 4a, traži zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Zakon je trebalo da se razmatra tokom vanrednog zasedanja, ali je ta sednica odložena zbog nedostatka vremena, jer je Skupština 1. oktobra ušla u period redovnog jesenjeg zasedanja koje traje 90 dana. Predsednica parlamenta Ana Brnabić je novu sednicu sazvala u prvim minutima posle ponoći, nakon što su se stekli zakonski uslovi.

18:00 - Nastavak sednice u četvrtak u deset časova

Sednica o litijumu je završena trećeg dana rasprave. U četvrtak je nastavak rasprave .

17:44 - Đedović Handanović: Neće biti izlivanja podzemnih voda

Ministarka Đedović Handanović rekla je da se projekat Jadar razvija čitavih dvadeset godina i da je odrađeno preko 23 hiljade analiza od međunarodnih stručnjaka koji su sarađivali s institutima i fakultetima.

Ona je istakla da izlivanja podzemnih voda neće biti i da predstavnici opozicije šire strah i paniku i od hemikalija koje se neće koristiti. 

17:10 - Nestorović: MUP izneo neistine 

Nestorović je rekla  da se MUP oglasio i izneo neistinite podatke. 

"Ja sam pozvala PU Borča da proverim ko je njih kontaktirao i službenicu koja je primila moju prijavu. Komandir mi je rekao da njega niko nije zvao i da se razgovori koji se vode preko te linije ne snimaju, da je to uneto u dnevnik događaja, a da je neko bez da konsultacija sa službenicom koja je primila prijavu i komandira, izdao saopštenje koje sadrži neistine. I ja ću tu staviti tačku", rekla je Nestorović. 

16:52 - Brnabić: MUP saopštio da nije bilo bušenja guma Nestorovićevoj

Brnabić (SNS) pročitala je saopštenje MUP da nije bilo bušenja guma Danijele Nestorović, već da su one bile ispumpane.

Ona je rekla da je Nestorović tim automobilom došla u Skupštinu i da je to policiji rekao vulkanizer koji dopumpao jednu gumu.

16:39 - Završen deo sednice sa ovlašćenim predlagačima i predsednicima poslaničkih grupa

Predsedavajuća Elvira Kovač istakla je da je završen deo sednice sa ovlašćenim predlagačima i predsednicima poslaničkih grupa, a zatim je reč dala prvom sa liste govornika.

Poslanik Muamer Bačevac (SDPS) je naveo da je EU jedan od najvećih potrošača litijuma, ali da ga kompletno uvozi iz Kine. EU je zato, rekao je, donela akcioni plan i zakon o kritičnim sirovinama. On je istakao da zakon koji je predložila opozicija nije ispravan put za razvoj Srbije. 

16:15 - Brnabić: Politički rijaliti u parlamentu

Ovlašćena predstavnica grupe Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane, Ana Brnabić ponovila je da je opoziciji ovo politička tema i rekla je da su ovo dani „potpunog političkog rijalitija u parlamentu“.

Smatra da opozicija pokušava da iskoristi još jednu priliku da zbune javnost, preko dezinformacija o iskopavanju litijuma. 

15:55 - Paunović: SPS neće glasati za zakon 

Šefica poslaničke grupe SPS Snežana Paunović istakla je da su glasali za izmene Zakona iz 2006. godine jer su verovali da Vlada Vojislava Koštunice radi u korist ekonomskih interesa Srbije. Poručila je i da danas misle da niko ne treba da ima monopol nad iskopavanju litijuma i da se u to ne treba bez garancija da to neće ugroziti niti jednog građanina Srbije.

Paunović je rekla da u prethodna tri dana nisu čuli niti jedan argument koji bi poljuljao SPS u nameri da ne glasa za zakon.

15:25 - Tepić: Vlast se stidi svojih saveznika

Nakon jednočasovne pauze nastavljena je sednica Narodne skupštine. U nastavku sednice obratila se Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde.

Tepić je rekla da ne zna zašto se vlast sada stidi svojih saveznika koji ne kriju da podržavaju projekat Jadar. Ona je istakla da će otkriti tri važne stvari "koje Vučić i njegovi ortaci kriju od građana".

"Prvo kako je nemački kancelar Olaf Šolc izgubio prošlog meseca izbore u Saksoniji, zatim, ko je Maroš Šefčovič i treća važna stvar jeste ko je Vučićeva 'struka' iza koje se sada krije, pošto su mu sve predstave propale", rekla je Tepić i dodala da je Šefčovič "povezan sa Rio Tintom i kompanijom InoBat".

13:49 - Pauza u zasedanju od sat vremena

Predsedavajuća Snežana Paunović obavestila je poslanike da se određuje pauza u radu odnosno da će sednica o litijumu biti nastavljena u 14.50 sati.

13:24 - Brnabić: Tražili ste i dobili sednicu odmah

Brnabić je upitala koje su institucije zatvorene da bi se borilo van insitucija i navela da je Novi DSS prvo tražio sednicu o litijumu pa tek onda o Kosovu.

Rekla je i da je Jovanović prvi fizički napao predsednika Vučića na sednici parlamenta povodom njegovo konstatacije da nije nasilan.

Jovanović je odgovorio da "nije baš" da nisu zatvorene institucije.

"Predsednik može da vidi dva minuta sa naplatne rampe, drugi ne mogu, BIA trpa ljude u kombije, nije baš da nisu zatvorene institucije", rekao je Jovanović.

13:09 - Miloš Jovanović (Novi DSS): Nadam se sednici o Kosovu i Metohiji sa jednom tačkom dnevnog reda

Jovanović je na početku izlaganja istakao da je nedopustivo da se bilo kome u skupštini kaže da je "đubre ustaško" i da taj ne bude opomenut.

On je predsednicu parlamenta pozvao da kao što je sednicu o litijumu sazvala samo sa jednom tačkom dnevnog reda isto uradi sa sednicom o Kosovu i Metohiji odnosno da se tad raspravlja samo o Zakonu o zaštiti i zastupanju nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, koji je takođe podnela opozicija.

"Što se tiče rudnika i jadarita sve je krenulo sa prevarom birača januara 2023. da su poništeni svi upravni akti za Rio Tinto. Vi ste tad objavili kraj priče kada je u pitanju jadarit, ne znam kako smo se ovde našli. Našli smo se jer ste posle izbora vi reaktivirali priču o tome", kaže Jovanović.

Foto: ATAImages/Amir Hamzagić

Nakon više od 12 godina vlasti, "taj manir da se pozivate na nešto što je urađeno ranije, je kukavički".

On je ocenio da ljudi ne veruju insitucijama, jer ih je vlast privatizovala.

"Ne treba iskopavanje litijuma toliko Evropskoj unije nego Nemačkoj. U krajnjoj liniji njihova absadorka je to jasno rekla", rekao je Jovanović i dodao da se plaši da će insistiranjem na tom projektu podići tenzije u društvu.

Pozvao je da se dotle ne dođe.

"Nikada niko, a kamoli ja nije pozivao na nasilje, ali kad se sve insitucije zatvore borba se nastavlja van istitucija", rekao je predsednik Novog DSS.

13:01 - Nestorović: Pokušavate mene da diskreditujete

Nestorović je zatražila da se vrati stenogram na vreme kad je Brnabić s mesta predsednice upitala da li je prijavila policiji da joj je oštećen automobil i kako je tad tačno formulisala pitanje.

Pojasnila je da je klimnula potvrdno glavom jer nije bilo moguće da komuniciraju o detaljima

"Moji automobili nisu na Dedinju već na parkingu stambene zgrade. Žurila sam na sednicu. Pokušavate da me diskreditujete na taj način“, dodala je Nestorović i upitala šta će rudnik usred Mačve.

Brnabić je odgovorila da opozicija sama sebe diskredituje.

"Ako lažete oko ovakvih stvari šta da vam se veruje oko rudnika litijuma", rekla je ona.

12:50 - Brnabić: Nestorović slagala o prijavi policiji kao što su lagali da sam kupila Jovankinu vilu

Brnabić je ponovila da je Nestorović slagala da je prijavila policiji da joj je oštećen automobil u momentu kad je to upitana u skupštini i da je prijava izvršena naknadno.

Brnabić je onda podsetila i da joj je pet dana spočitavao opozicioni poslanik da je kupila vilu Jovanke Broz u kojoj živi i obećao da će se izviniti kad dokaže da to nije istina.

"Dokaz sam donela, izvinjenja nije bilo", rekla je ona.

12:41 - Nestorović: Ako je Brnabić tako brzo saznala kada sam ja izvršila prijavu, neka nam da dva minuta sa naplatne rampe

"Građani imate priliku da vidite kako je neko histeričan kad laže i kako je smiren kad govori istinu. Ako smo već došli na nivo da jedni druge nazivamo lažovima onda da pitam Brnabić kad je već tako brzo saznala kada sam ja izvršila prijavu da nam da snimak dva minuta sa naplatne rampe Doljevac, tako brzo", rekla je Nestorović.

12:32 - Brnabić: Opozicija je pozvala na građanski rat

Ana Brnabić je odgovorila na izjave poslanika Lazovića da će raditi "kuka i motika ukoliko se predlog zakona ne izglasa" da je to poziv opozicije na građanski rat.

"Za razliku od njih, mi verujemo u insistucije i vladavinu prava, i još jednom da ponovim - zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima je sasvim jasan", rekla je ona.

Na to se nadovezala i ministarka Đedović, i rekla da joj je žao građana jer se "preti neredima, blokadama".

12:23 - Đedović Handanović: Ništa vezano za projekat Jadar nisam potpisala 

"Za ove dve godine nisam ništa potpisala vezano za Rio Tinto, a nazivate me njihovim lobistom. U vreme vaše vlasti mnogo toga je potpisano", rekla je ministarka.

12:09 - Radomir Lazović: Snimio sam ministarku Handanović dok je psovala poslanika

Lazović je na početku obraćanja rekao da je snimio ministarku Đedović Handanović kako psuje i vređa poslanika u Skupštini.

Foto: ATAImages/A.K.

On je ukazao da ministarka u skupštini čita govore sa papira na kojima je potpisana kompanija Rio Tinto i upitao ko je plaća, narod ove države ili ta kompanija.

"Verovatno je šef nezadovoljan kako je branjen projekat, pa je zato ta nervoza od ranog jutra. Ministarku sam snimio kako je psovala i vređala poslanika", rekao je Lazović.

12:08 - Đedović Handanović: Ratko Ristić zbog neuspeha u politici govori o ekologiji

Ministarka Đedović Handanović je prvo rekla da ne razume zašto poslanica Nestorović već danima u Skupštini čita "neka pisma" jer nije poštar, nego ovlašćeni predlagač.

Foto: ATAImages/A.K.

Govoreći o dekanu Šumarskog fakulteta Ratku Ristić navela je da on kao kandidat za gradonačelnika Beograda odnosno kao političar nije uspeo da pobedi 2023, pa je "političarar Ristić počeo da se zanima za ekologiju".

Dodala je da je on godinama bio član više komisija u kojima nije ni reč rekao protiv projekta Jadar.

11:58 - Brnabić o prijavi policiji oštećenja automobila Danijele Nestorović

"Čuli ste svi da sam sa mesta predsedavajuće u 10.36 pitala Nestorović da li je prijavila policiji da su joj probušene gume na automobilu i rekla je da jeste. MUP je prijavu dobio u 10.45 što znači da su tek tad izašli iz sale i prijavili indcident. Eto dokaza da lažete i varate. Još jedan dokaz - lažete i varate i lažete i varate i lažete i varate", rekla je Brnabić.

11:51 - Potpredsednica parlamenta Snežana Paunović (SPS) predsedava sednicom

Paunović je prekinula čitanje pisma i zamolila Nestorović da se drži teme.

"Izgovorili ste toliko uvreda da je trebalo još u trećem minutu da vas prekinem. Nebitno je da li u svoje ime ili u ime gospodina čije pismo čitate. Nepristojno je govoriti o onima koji nisu ovde. Ljubazno Vas molim da govorite o zakonu čiji ste predlagač", ukazala joj je predsedavajuća.

Nestorović je odgovorila da je trebalo na isti način da prekine Brnabić i vladajuće poslanike kad nisu govorili o temi i rekla da će prekinuti čitanje pisma.

Foto: ATAImages/A.K.

"Nema odstupanja, nema kopanja, nema referenduma, Rio Tinto marš iz Srbije", poručila je na kraju obraćanja Nestorović.

11:39 - Nestorović čita pismo profesora Ratka Ristića upućeno predsedniku Vučiću

"Kao glavni glumac tragikomedije pokazao je sav besmisao svoje manipulativne vladavine", navodi se u pismu dekana Šumarkog fakulteta Ratka Ristića za predsednika Aleksandra Vučića.

U pismu se govori o propustima kompanije Rio Tinto u ranijim projektima i ističe odgovornost predsednika Vučića vezano za dovođenje te kompanije u Srbiju.

Ristić je u pismu naveo da se struka već oglasila po ovom pitanju, a da kao jedino rešenje da se spreče mogući rizici po životnu sredinu vide ukidanje projekta.

"Zašto je Vlada protivustavno preuzela nadležnost za uređivanje politike u oblasti rudarstva posebno što Srbija nema važeću strategiju upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima", kaže se u pismu gde je Ristić upitao kako su se predsedniku Vučiću, kao diplomiranom pravniku, provukli ovako krupni pravni propusti.

11:23 Brnabić iz poslaničke klupe: Opozicija spala na lične napade

"Primećujem veliku frustraciju opozicije", ocenila je Brnabić i pokazala stare novinske članke u kojima se pozitivno govori o iskopavanju u Jadru.

"Evo naslov 'Jadarit ostaje naš', to je suština, hoće da ostane njihov", navela je ona.

Radomir Lazovic iz Zeleno-levog fronta obratio se predsedavajućoj Kovač uz molbu da vrati dobar standard vođenja sednice.

Foto: ATAImages/A.K.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac se javio za reč da bi ukazao da je nedopustivo srpskom generalu govoriti odvratne reči.

"To govori sve o onima koji su ih izgovorili, a ne o generalu", ocenio je.

11:14 Borko Stefanović (SSP): Bakarec je rekao Ponošu "ustaško đubre"

Stefanović je rekao da se nikad u Skupštini Srbije nije čulo da se srpskom generalnu kaze da je "ustaško đubre" i da je to danas uradio poslanik Nebojša Bakarec (SNS).

"Ne ulazeći uopšte u druge stvari koje stalno dobacuju, ali reći narodnom poslaniku iz opozicije da je ustaško đubre i da vi ćutite na to i ne reagujete, to baca ovaj dom ispod svakog nivoa i uništava mrvice dostojanstva koje su ovde posejane daleko pre vas", rekao je Stefanović.

Foto: ATAImages/A.K.

Međusobna dobacivanja ne prestaju.

Predsedavajuća Kovač je odgovorila da svi vide da ona pokušava sve da rasprava bude bez uvreda.

11:09 - Dragan Nikolić (SNS): Morali ste da prekinete Ponoša

"Morali ste da ga opomenete i podsetite ga sve što je on radio. Ne sme predsednika Vučića on da pominje. Najgori govor od kad sam u Skupštini od 1998", rekao je Nikolić 

11:06 - Sednicom predsedava Elvira Kovač

Predsedavanje sednicom preuzela je potpredsednica parlamenta Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

10:57 - Ponoš ministarki: Spočitavate nam menjanje stranaka, a vi ste menjali državu

Zdravko Ponoš, lider Srbija Centra, rekao je da sednica o litijumu kasni nekoliko godina i da što dalje raspravljaju o ovoj temi sve više misli da se vlast ne brine da će zemlja morati da plaća penale ako se projekat obustavi, već da će to morati da rade neki pojedinci.

"Vi ovaj mandat vršite ne zato što ste pobedili nego zato što ste prevarili", rekao je on.

Foto: ATAImages/A.K.

Poručio je da su predsednica Skupštine Ana Brnabić, predsednik Aleksandar Vučić i ministarka Đedović Handanović glavni i odgovorni agitatori ovog projekta.

Ponoš je ocenio da je aktuelna ministarka nekompetentna i poručio joj da opoziciji spočitava promene stranaka, a da je ona menjala državu.

10:45 Brnabić: Niste vi ovde "fashion police" (modna policija)

Brnabić je odgovorila Slavici Radovanović da treba da apeluje na svoje pre svega muške kolege da ministarki ne upućuju seksističke komentare dodajući da poslanici opozicije nisu "fashion police" (modna policija) da komentarišu šta ministrka nosi od garderobe.

"Vi niste ovde fashion police. U ovom parlamentu je ministarka Dubravka Đedović Handanović gost, vi ovde napadate gosta u vašoj kući", rekla je Brnabić nakon obraćanja poslanika Dalibora Jekića, koji je takođe rekao kako je ministarka opsovala Aleksića.

10:42  - Slavica Radovanović (NPS): Ministarka rekla Aleksiću "sram te bilo"

Slavica Radovanović je rekla da se ministarka Đedović Handanović nakon obraćanja Aleksića ponašala nedostojno dobacivajući poslaniku opozicije.

"Molim Vas da budete dostojanstveni svoje funkcije i da ne pretite s tog mesta", dodala je ona.

10:36 - Brnabić pitala Nestorović da li je prijavila policiji da su joj probušili gume na automobilu

Predsednica parlamenta Ana Brnabić upitala je Nestorović da li je prijavila policiji da joj je oštećen automobil i rekla da će to biti urađeno ukoliko nije.

"Ako sam dobro čula oštećen Vam je automobil, prijavićemo Ministarstvu unutrašnjih poslova", rekla je ona.

10:07 - Danijela Nestorović: Jutros sam zatekla probušene gume na automobilu

"Niko me neće sprečiti da govorim istinu i da govorim sve ono što građani Srbije misle, a nemaju gde da kažu. Jutros sam zatekla probušene gume na automobilu", rekla je na početku skupštinske sednice poslanica Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka. 

Ona je navela i da joj se prisluškuje telefon i da je to dokazala.

Foto: ATAImages/Milos Tešić

Nestorović je u nastavku svog izlaganja pročitala stav Akademije inženjerskih nauka Srbije. Napomenula je da je juče ministarka izrekla "niz neistina o tome koliko su ta sela pusta". 

"Da li ćete iskoristiti eksproprijaciju za zemljište koje meštani neće da prodaju", upitala je Nestorović.

10:05 - Miroslav Aleksić (NPS) dobio je pravo na repliku na početku sednice

Aleksić je upitao zašto vlast ne sluša struku koja je protiv projekta Jadar i obratio se ministarki rudarstva i energetike Dubavki Handanović Đedović.

"Umesto svega toga, Vi ste gospođo ministarka, nama iz opozicije ponudili garderobu. Ne treba nama, gospođo ministarka, ni Vaš jučerašnji sako od 3.500 evra, ni Vaše minđuše od 7.000 evra, ni Vaša torba koju nosite od 7.000 evra. To poklonite onima koji n emaju da plate račune za struju", rekao je on.

10:03 - Nastavljena sednica

Sednica u Skupštini Srbije na kojoj se raspravlja o predlogu izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima nastavljena je nešto posle 10 časova.

Predsedavajuća je konstatovala da su u sali 132 narodna poslanika i da su obezbeđeni uslovi za rad.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)