(VIDEO) Gosti Newsmax Balkans o rekonstrukciji vlade: Najveći problem nedostatak dijaloga, građani izmoreni pričama

Bivša ministarka Gordana Čomić smatra da je za ocenu vlade prvi kriterijum saradnja između ministarstava, a drugi da li umeju da učestvuju, da grade i da unapređuju dijalog u društvu. Direktor Collor press group Robert Čoban dodaje da su građani poprilično izmoreni izborima, temama i pričama.

Autor:  

S. K. Ž.

|  

22.10.2024. 14:24

(VIDEO) Gosti Newsmax Balkans o rekonstrukciji vlade: Najveći problem nedostatak dijaloga, građani izmoreni pričama
Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Rekonstrukcija vlade ponovo je na stolu. Prvi put je spomenuta pre tri meseca i taman kada smo svi na nju zaboravili, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da bi rekonstrukcija vlade mogla da bude sprovedena između marta i juna iduće godine.

Čomić je navela da rekonstrukcije vlada mogu da daju i dobre ishode.

"Ako daju kratkoročno dobre ishode, to je uglavnom korisno za vladajuću koaliciju, a ako daju dugoročno dobre rezultate, to znači da smo ušli u neku drugu fazu boljeg planiranja za to šta ljudi rade na javnim poslovima", ocenila je u jutarnjem programu "Otvori oči" bivša ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog .

Čoban je istakao da su faktori koji su ključni za ocenjivanje ministara pre svega rezultati.

"Bitno je nešto stvarno uraditi i bitno je da se to vidi. Imate ljude koji beže od medija i kažu - pusti mene, ja radim svoj posao. Vrlo često to što on uradi se ne vidi i loše prođe, a imate one koji ništa ne rade, a samo se promovišu. Imate te dve krajnosti. Po meni političar, ministar treba i da radi i da ima rezultate, ali i da ima pojavljivanja, gde će da objasni i da pokaže šta je uradio. Po meni bez te dve stvari zajedno, prosto ne može da se funkcioniše", pojasnio je Čoban i dodao da je pitanje koliko ministara ima svest da su u funkciji državnih službenika. 

"Nije važno gde si, nego šta umeš da radiš"

Čomić smatra da nije važno gde si, nego je važno šta si i šta umeš da radiš.

"Ako je to da si organ državne uprave i imaš ministarsko mesto - umeš li ti to, prijatelju, da uradiš, imaš li plan? Da li bi išao u skupštinu da predložiš odboru? Umeš li da sarađuješ sa drugim ministarstvima? a deo, kako to predstavljaš javnosti, duboko verujem da je sekundarno", pojasnila je bivša ministarka.

Dodala je da nije poenta gde ćeš da budeš sutra, već šta si uradio danas.

"Za svaku vladu koliko ih je bilo do sad u Srbiji, imate vrlo brzo uvođenje, kako Britanci zovu - "gossiping problems" (trač), pre nego što imate uređenu institucionalnu horizontlnu saradnju između ministarstava. To strašno nedostaje i to je ključni problem, samo to nikog ne zanima, to je dosadno", rekla je sagovornica Newsmax Balkans.

"Kratak mandat vlade nije naš glavni problem"

Kako je navela, prvi kriterijum za ocenu vlade bio bi kakva je saradnja između ministarstava, a drugi da li umeju da učestvuju, da grade i da unapređuju dijalog u društvu.

"Nije naš glavni problem kratak mandat vlade, nije naš problem ni ogovaranje između koalicionih partnera i opozicije, naš problem je ogromna duštvena rupa jer nam nedostaje dijalog. Neće niko ni sa kim da priča, neće da se priča o temi, hoće da se saopštava. A šta je razlog tome? Ta promocija? Samopromocija ili ne postoji kultura dijaloga? Nema kulture dijaloga. Mi kao društvo tu imamo problem", ocenila je Čomić.

Čoban smatra da su građani poprilično već izmoreni izborima, temama i pričama.

"Mislim da je loše to što ljudi više u politici ne vide način da nešto može da se promeni", zaključio je Čoban.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)