Vlada Srbije predlaže povećanje budžeta za 132,5 milijarde dinara

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona kojim se povećava budžet za ovu godinu odnosno povećavaju se izdvajanja za kapitalne investicije, u oblasti zaštite porodice i dece, za zdravstvo, poljoprivredu, ekologiju, prosvetu, kulturu i odbrambeni sektor. Usvojen je i propis o železničkom saobraćaju.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

19.09.2024. 13:45

Vlada Srbije predlaže povećanje budžeta za 132,5 milijarde dinara
Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije saopštila je da usvojeni Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu predviđa da budžet Srbije zajedno sa rebalansom iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara, odnosno za 6,5 odsto u odnosu na iznos prihoda predviđen inicijalnim budžetom za ovu godinu.

U saopštenju se navodi da su poreski prihodi planirani u iznosu od 1.864,8 milijardi dinara (povećanje od 106,2 milijarde dinara), a neporeski u iznosu 275,1 milijarda dinara (povećanje od 28,4 milijarde dinara).

Projektovana stopa privrednog rasta za 2024. godinu, prema proceni Ministarstva finansija, iznosi 3,8 odsto BDP-a, što je više od originalne procene koja je iznosila 3,5 odsto. U apsolutnom iznosu to je 8.946,2 milijarde dinara, odnosno 76,3 milijarde evra.

Predloženim rebalansom budžeta su, između ostalog, predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije, za ostvarivanje prava iz oblasti zaštite porodice i dece, za zdravstvo, poljoprivredu, ekologiju, prosvetu, kulturu, odbrambeni sektor.

Na sednici u četvrtak, kaže se u saopštenju, usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim je predviđeno povećanje iznosa roditeljskog dodatka i paušala za nabavku opreme za dete, za decu rođenu 1. januara 2024. godine i kasnije.

Ovim zakonom ubrzaće se proces ostvarivanja prava na dečji dodatak i omogućiti smanjenje dokaza koji su potrebni da bi se ovo pravo ostvarilo, piše u saopštenju Vlade Srbije.

Takođe, biće ostvareno i pravo na naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja, decu sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom, kao i za decu korisnika novčane socijalne pomoći, u slučaju da jedinica lokalne samouprave ne finansira navedeno pravo.

Na sednici u četvrtak usvojen je Predlog zakona o bezbednosti u železničkom saobraćaju, kojim su definisani uslovi koje sistem železnice u Srbiji treba da ispuni, kako bi se obezbedio odgovarajući stepen bezbednosti i koncept železničkog sistema.

Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Donošenje ovog zakona uticaće na sve zainteresovane strane u procesu odvijanja železničkog saobraćaja, a pre svega upravljača železničke infrastrukture, železničke prevoznike, železničku industriju (proizvođače i izvođače), organe državne uprave, imenovana tela za ocenu usaglašenosti, korisnike železničkih usluga (građani, privreda, špediteri), kao i druge koji učestvuju u ovom procesu pružanja usluga.

Odredbe ovog predloga zakona odnose se na dalje unapređenje bezbednosti železničkog sistema primenom relevantih propisa EU transponovanih u nacionalno zakonodavstvo koji su usklađeni sa zahtevima Evropske unije. 

Komentari (0)