Kakva su očekivanja Srba s KiM od nove runde dijaloga u Briselu

U Briselu je u toku sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine na kome bi trebalo da se razgovara o primeni Ohridskog sporazuma, a biće reči i o ostalim tema koje, kako je saopšteno iz EU ometaju normalizaciju odnosa dve strane.

Autor:  

Siniša Kostić

|  

17.09.2024. 14:18

Kakva su očekivanja Srba s KiM od nove runde dijaloga u Briselu
Foto: ATAImages/M.M.

Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović kaže za Newsmax Balkans da sastanak ima za funkciju samo da održi privid nekakvog dijaloga, inače, dijaloga suštinski nema. 

"Sigurno je da ne možemo da očekujemo ništa značajno niti dobro jer bilo kakav dogovor značio bi da Kurti mora da se povuče, a on se u uslovima predizborne kampanje sigurno neće povući i možemo samo da očekujemo da se zapravo kroz nekoliko rečenica saopštenja da se strane nisu složile I to je sve", dodaje Stojanović.

Aktivista civilnog društva Ivan Nikolić ne očekuje ništa spektakularno na današnjem sastanku, prvenstveno zbog toga što su na sastanku gospodin Bisljimi i gospodin Petković koji nisu glavni donosioci odluka.

"Bilo bi odlično kada bi se o nekim konkretnim tehničkim stvarima pričalo pa bi se tu mogao očekivati i neki blagi progres. Ako uzmemo u obzir trenutnu situaciju koja je izuzetno loša i sve ono što je prethodilo ovom sastanku, ubeđen sam da će se sastanak završiti relativno neuspešno sa potpuno suprotnim izjavama, nakon njega gde će jedna strana ponovo kriviti drugu stranu i obratno", ocenjuje Nikolić. 

Razgovori u Briselu se organizuju u atmosferi zategnutih odnosa dve strane, nakon što su prištinske vlasti zatvorile Privremene organe i druge institucije Srbije na severu Kosova.

Komentari (0)