(FOTO) Prikaz sposobnosti Vojske Srbije: U programu više od 6.000 učesnika, predstavljeno pedeset vazduhoplova

Vojska Srbije održala je na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici prikaz sposobnosti "Zastava 2024" na kome je učestvovalo oko 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, sa 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od pedeset vazduhoplova.

Autor:  

Ivica Drobac

|  

20.09.2024. 20:24

(FOTO) Prikaz sposobnosti Vojske Srbije: U programu više od 6.000 učesnika, predstavljeno pedeset vazduhoplova
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Prisutni građani mogli su da pogledaju letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Prikazu su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ministri u Vladi Srbije, predstavnici lokalne samouprave, verskih zajednica.

Program otvorili padobranci, usledio nalet aviona 

Prikaz je počeo skokom pripadnika 63. padobranske brigade koji su nosili zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije. Nakon skoka padobranaca usledio je nalet vojnih aviona, aviona "mig 29", "orao", "galeb" i simulacija vazdušne borbe dva aviona.

Svoje sposobnosti i način dejstvovanja pokazali su i piloti borbenih helikoptera Mi-35. Desant grupa helikoptera Mi-17 sa pripadnicima specijalnih snaga, prikazala je desant tokom kojeg su se spuštali niz konopce. Na kraju aktivnog dela prikaza batajnički aerodrom su nadleteli i helikopteri “gama".

Nakon aktivnog dela prikaza nastupio je defile ešalona pešadijskih jedinica, među kojima su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, odreda Kobri, izviđačkih četa, zatim pripadnici Prve, Druge, Treće i Četvrte brigade, kao i Komande za obuku.

Posetiocima su prikazana sredstva iz razvoja spske odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojnu opremu, poput samohodnih top-haubica "nora"155mm, borbenih oklopnih vozila "Lazar", "MRAP", "Miloš", "hamer", dronove, helikoptera Mi-35, X-145M, modernizovanih aviona"MiG 29SM", protivvazduhoplovnih raketnih sistema FK-3, XQ-17, "pancir", besposadnih vozila "mali Miloš", kao i brojna oprema specijalnih snaga.

Prikazane su i protivoklopne raketne sisteme "Kornet", samohodne višecevne lansere raketa "oganj", savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojna oprema.

Tokom obilaska vojnog naoružanja i opreme na prikazu, u društvu pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenada Miloradovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će Srbija, pored razvoja modularnog i digitalizovanog raketnog lansera "oganj", nabaviti i novo oružje koje je jedino bolje od američkog raketnog sistema HIMARS.

Nakon što je obišao izloženo naoružanje i vojnu opremu, predsednik je rekao da ne postoji nijedna oblast u kojoj je Srbija tako drastično napredovala kao što su Vojska Srbije i položaj vojnika.

Vučić je istakao da je na današnjem prikazu viđeno četiri do četiri i po puta više dronova nego prošli put.

Dodao je da Srbija ima prvih 1.000 dronova "komarac", a da je danas na prikaz dovezeno 500.

“Srbija nema nikakve agresivne ili ofanzivne namere“

Predsednik je rekao da su naručeni novi višecevni bacači raketa iz inostranstva i istakao da će Srbija nabaviti i neko od oruđa koje će imati dominaciju i praviti i stratešku i taktičku prednost za Srbiju, a sve u cilju, kako je istakao, odvraćanja potencijalnog agresora na našu teritoriju.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

“Srbija nema nikakve agresivne ili ofanzivne namere“, poručio je Vučić.

Predsednik je rekao i da Srbija kupuje od Francuza najnoviju i najmoderniju verziju borbenih aviona Rafal 4.1 koji imaju najsavremenije radarske sisteme i najbolju zaštitu, kao i da su u toku razgovori o paketu naoružanja koje će imati.

Prikaz sposobnosti "Zastava 2024" trebalo je da bude održan u nedelju 15. septembra na Dan nacionalne zastave, ali je odložen zbog loših vremenskih uslova. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, a ustanovljen je 2020. Godine povodom probijanja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine.

Komentari (0)