Aleksić (NPS): Vlast prepustila istok Srbije strancima, ko veruje u zeleni rudnik, neka dođe u Bor

Vlast rasprodaje strancima teritoriju Srbije i polako nas pretvara u koloniju, a ono što građani istočne Srbije proživljavaju, polako se sprema i za zapad zemlje kroz priču o litijumu i otvaranje rudnika u dolini Jadra, rekao je u Boru Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

21.09.2024. 16:49

Aleksić (NPS): Vlast prepustila istok Srbije strancima, ko veruje u zeleni rudnik, neka dođe u Bor
Foto: Narodni pokret Srbije

Narodni poslanik Aleksić tokom razgovora sa građanima Bora naglašava da je prodat RTB Bor sa svim nalazištima i bakra i zlata, pa tako kompanija Ziđin poseduje 63 odsto, a država 37 procenata preduzeća i dodaje da je vlast prihvatila stranu kompaniju za 350 miliona evra manje, nego za koliko je prodata čipsara u Čačku. 

"Najveće rezerve u Evropi i možda jedno od najvećih nalazišta bakra i zlata u svetu se nalazi na toj teritoriji i to je naše prirodno, nacionalno blago koje eksploatiše neko drugi i uzima profit, a mi kao država dobijamo smešnu i bednu rudnu rentu koja se obračunava na neki iznos, jer nema nikakve kontrole", kazao je on.

On ističe da u Srbiji svi drugi imaju veći interes nego što imaju naš narod i država i dodaje da je oko 12.500 kineskih državljana prijavljeno u Boru, kao i da 18. decembra ističe obaveza kompanije Ziđin prema radnicima iz Bora i okoline. 

"Rudarske kompanije i konglomerati idu tamo gde je velika korupcija i gde ne postoji vladavina zakona i institucija. Zato i Rio Tinto hoće da dođe u Srbiju, a ne u neke druge evropske zemlje u kojima takođe ima litijuma, jer ovde je rudna renta među najnižim u svetu, nema kazni i odgovornosti i mogu da rade šta žele", dodao je on. 

Aleksić kaže da je država prepustila istok Srbije stranom investitoru, u ovom slučaju Kinezima koji imaju jasan interes i dodaje da vlast danas obećava da će u Jadru biti otvoren zeleni rudnik i da će se voditi računa o životnoj sredini, kao i da svako ko u to veruje treba da dođe u Bor i Majdanpek, vidi kakva je situacija. 

Foto: Narodni pokret Srbije

"Ovde se uzurpira privatna imovina, a 2.000 hektara zemljišta je upisano u vlasništvo privatne strane kompanije. To može da uradi samo neko ko ne misli dobro narodu i državi ili je mnogo ucenjen i dužan. Ako Srbija u budućnosti ne bude likvidna da servisira obaveze koje ima prema Kini pitanje je šta će biti i to je velika opasnost", istakao je on. 

On naglašava da su oni koji danas vladaju Srbijom pokazali ko su i šta su i kako misle na nacionalne interese na KiM, zapadnoj i istočnoj Srbiji, Vojvodini i ostalim delovima zemlje i dodaje da je svako ko je hteo nešto u Srbiji to i dobio, od Arapa, preko Kineza, Nemaca, Rusa, Francuza.

Aleksić je obišao i mesto izgradnje vetroelektrane na Crnom vrhu, kao i mesto predviđeno za rudnik zlata gde firma "Dandi plemeniti metali" izvodi istražne radove i razgovarao sa građanima i tom prilikom istakao da je prema zvaničnim informacijama prekoračenje teških metala u vazduhu u Boru 50 puta veće od dozvoljenog. 

"Ono što me je jako pogodilo danas je ono što sam čuo od stanovnika Bora i okolnih sela. Rekli su mi da su proterani sa svoje imovine, da žive kao u gasnoj komori, da im vlast preti, a Kinezima, koji im kažu da prodaju imovinu ili će im biti oduzeta jer su oni ovde gazde, pomaže. Kada pitaju Kineze gde da idu, oni im kažu da idu u Paraćin jer je do tamo sve njihovo", rekao je Aleksić.

Komentari (0)