Višeminutne stojeće ovacije: Balet "Raspućin" prikazan u Sava centru

Balet "Raspućin" sa umetnikom svetske reputacije Sergejom Polunjinom u naslovnoj ulozi prikazan je u Sava centru u Beogradu.

Izvor: Tanjug   |  

07.09.2024. 23:21

Višeminutne stojeće ovacije: Balet "Raspućin" prikazan u Sava centru
Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Poštovaoci igre imali su priliku da pogledaju balet koreografkinje Juke Ojši koja je kreirala ovu predstavu specijalno za Polunjina.

Ojši je, koristeći baletski jezik, predstavila dva dominantna aspekta Polunjinove ličnosti, "sveštenika" i "zver".

"Ponekad je Raspućin bio glavni igrač, ponekada pijun. Rođen je u Sibiru, putujući je svetski čovek sa reputacijom mistika. Želela sam da pokažem njegovu tamnu zversku stranu, ali i svetlo koje je postojalo u njemu", opisala je ranije koreografkinja ulogu Raspućina.

Interpretacija Polunjina, zajedno sa Aleksejem Ljubimovim, Elenom Polunjin, Džonom Kukom i Jaromirem Jurajevim, prenela je kompleksnost Raspućinove uloge i emocije koje su pratile njegovu priču.

Muzika, koju je radio Kiril Rihter pojačala je dramatičnost scenskih događaja. Uverljiva scenografija Ota Bubeniceka i pažljivo dizajnirani kostimi Ulijane Sergenko upotpunili su vizuelni doživljaj.

Publika je dramatične scene nagradila aplauzom. Nakon dva čina i završnog performansa, ekipa se poklonila publici koja je kraj ispratila višeminutnim stojećim ovacijama.

Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

"Raspućin" je svetsku premijeru imao u Barviha koncertnom holu u Moskvi i londonskom Paludijumu 2019. godine.

Polunjin je kao baletski umetnik, holivudski glumac, akter dokumentaraca, model i koreograf, prepoznat po višestrukom talentu širom sveta, a bio je angažovan u najprestižnijim pozorišnim kućama.

Foto: Tanjug/Jovana Kulašević

Odigrao je gotovo sve vodeće uloge u klasičnim baletima na sceni najznačajnijih pozorišta širom sveta. Ova baletska predstava održana je u okviru dvodnevnog festivala "Opera & Ballet nights".

Komentari (0)