Do sada neviđeni snimak Kenedijevog atentata prodat za 137.500 dolara

Novootkriveni video snimak predsedničke limuzine Džona F. Kenedija koja se, nakon atentata, kreće ka bolnici u Dalasu, prodat je na aukciji u subotu za 137.500 dolara.

Izvor: AP   |  

29.09.2024. 14:45

Do sada neviđeni snimak Kenedijevog atentata prodat za 137.500 dolara
Foto: Tanjug/AP/James W. "Ike" Altgens Deo snimka koji je prodat na aukciji

Kupac Film u boji formata osam milimetara želeo je da ostane anoniman, prenosi AP.

Snimak je bio u vlasništvu porodice Deila Karpentera starijeg, koji ga je napravio 22. novembra 1963. godine.

Prvi deo snimka napravljen je neposredno pre atentata, ali autor tada kamerom nije uspeo da uhvati predsednički automobil.  Nakon što je Kenedia ranjen, film prikazuje predsednički konvoj koji se brzo kreće prema bolnici.

Karpenterov snimak sa puta I-35, koji traje oko 10 sekundi, prikazuje agenta Tajne službe Klinta Hila, koji je postao poznat po tome što je nakon atentata skočio na zadnji deo limuzine. Na snimku se može videti i Džeklin Kenedi u njenom ružičastom kostimu.

Bobi Livingston, izvršni potpredsednik aukcijske kuće, izjavio je u saopštenju za medije da film "pruža snažan osećaj hitnosti i tuge." Unuk Karpentera, Džejms Gejts, rekao je da je u njegovoj porodici bilo poznato da je deda imao snimak napravljen tog dana, ali se o tome nije često razgovaralo. Kada je film, smešten u kutiji za mleko, na kraju došao do njega, nije bio siguran šta je tačno njegov deda, koji je preminuo 1991. godine, snimio.

Gejts je u početku bio razočaran snimcima sa ulice Lemmon, međutim, kada su se snimci sa I-35 pojavili pred njegovim očima, rekao je: "To je bilo šokantno." Aukcijska kuća je objavila fotografije iz dela filma koji prikazuje jurnjavu duž I-35, ali ceo snimak neće biti objavljen.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)