Narcisoidne ličnosti manipulišu na osam načina

Zbog poremećaja ličnosti narcisi imaju tendenciju da život vode kao igru u kojoj postoje samo pobednici i gubitnici u bilo kojoj interakciji ili odnosu.

Izvor: Psychologytoday   |  

10.09.2024. 09:38

Narcisoidne ličnosti manipulišu na osam načina
Foto: Envato

Uplašeni od osećaja da na njih neko gleda kao na "gubitnike", narcisi koriste brojne pristupe da obezvređuju, minimiziraju i kontrolišu druge ljude. Mnoge od tih taktika je teško uočiti.

8 najmoćnijih taktika narcisa:

1. Označavanje

Narcisi vole etikete. Znajući da izgovaranjem jedne loše reči može privremeno da se poljulja samopouzdanje druge osobe odnosno da se drugi ućutka to narcisu daje moćan osećaj. Na primer neretko drugog etiketiraju da je "gubitnik", "neuspešan", "glup", "slab" ...

Ironično, etikete narcisa otkrivaju više o narcisu nego o njihovoj meti. Njima oni zapravo pokazuju svoje najdublje strahove.

2. Raseljavanje

Narcisi imaju malo tolerancije za bolne emocije. Kao rezultat toga, oni imaju tendenciju da "iskrcaju" neprijatna osećanja na one oko sebe.

Na primer, narcisi umesto da osećaju stid oni zamenjuju svoju sramotu na druge pokušavajući da se drugi osećaju inferiorno i "nose" sramotu narcisa za njih.

3. Preterivanje

Narcisoidni poremećaj ličnosti karakterišu iskrivljeni pogledi na sebe, druge i svet. S obzirom na tendencije narcisa ka grandioznosti, preterivanje je druga priroda narcisa. Tako, narcis je sebi "veliki”, "savršen" i "najbolji".

Tendencija narcisa da preuveličavaju radi obrnuto kada se primenjuje na druge. Narcisi vam mogu reći da je vaš komentar bio "najgluplja stvar koju je ikada čuo", vaša odeća je "najružnija" ili da je vaš nastup bio "najgori u istoriji".

4. Pretraživanje

Narcisi nikada ne odustaju. To im je pobednička taktika, ne odustaju iako nisu pravu, naravno. Drugi ljudi kada se suoče sa narcisoidnim upornim kamenovanjem mogu jednostavno da odustanu i dozvole narcisu da radi šta god želi, na radost narcisa.

Foto: Envato

5. Žrtveni jarac

Narcisi često krive pojedinca za probleme grupe. Na taj način, oni dobijaju moć, izbegavaju svaku odgovornost koju imaju u stvaranju problema i izbacuju svoju metu, što služi kao upozorenje drugima koji bi pomislili da izazovu narcisa.

6. Zastrašujuće

Narcisi imaju tendenciju da budu nasilnici. Oni pokušavaju da dobiju ono što žele kroz verbalnu, psihološku ili emocionalnu brutalnu silu.

Važno je prepoznati zastrašivanje i zlostavljanje. Kao što izreka kaže, "Ako vidite nešto, recite nešto." Zapamtite: Zastrašivanje ili pretnje drugima su nezakonite.

7. "Gasno osvetljenje"

Narcisi će poreći ono što znate da je istina u pokušaju da vas destabilizuju. Na primer, narcis može uzeti nešto što vam pripada pred vašim očima, ali kada to spomenete, poriče da se to dogodilo. Oni će insistirati da zamišljate stvari, negirajući sve dokaze koji govore suprotno. Što duže ovo "gasno osvetljenje" traje, više sumnje u sebe možete osećati o svojim percepcijama.

8. Dehumanizujuće

Slično kao autoritarni režimi, narcisi klasifikuju druge kao inferiorne, nedostojne ili zle kako bi opravdali ugnjetavanje ili napad. Oni vas mogu obezvređivati kroz odbacujuće primedbe ili neprijateljski humor ili vas tretirati kao "drugog", nastojeći da se osećate neljudski i usamljeno.

Iako možemo imati saosećanja za svakoga ko pati od poremećaja ličnosti ili nezdravog narcizma, ne moramo da prihvatimo destruktivno manipulativno ili kontrolno ponašanje od bilo koga. Vaše je pravo da živite bez zloupotrebe u ličnom i poslovnom životu. Čuvajte to pravo.

Komentari (0)