Zna ih ceo svet, oni vole Srbiju: Holivudski glumci koji "ne daju na nas"

Svetske glumačke zvezde, ponikle iz Amerike i ne samo da znaju za Srbiju, već je javno podržavaju i vole. Pre svih po toj ljubavi poznat je legendarni Robert De Niro, koji je boravio u okolini Niša kao anonimni student, a "dugačak je spisak" njegovih kolega koji neguju veze sa našom zemljom.

Izvor: NewsMax Balkans   |  

22.08.2024. 10:14

Zna ih ceo svet, oni vole Srbiju: Holivudski glumci koji "ne daju na nas"
Envato

Holivudski velikan Džejms Vuds (“Bilo jednom u Americi”, “Vampiri”…) 1999. godine predvodio je demonstracije protiv bombardovanja Jugoslavije i bio žestok u osudi tadašnje američke zvanične politike. Vudsova baka po majčinoj strani je poreklom iz Srbije.

Inače, Vuds se među kolegama izdvaja po najvišem koeficijentu inteligencije od 180, a prati ga režiser Kventin Tarantino sa 160.

Glumac Ričard Gir, na primer, nije od starta voleo ni podržavao Srbiju. Međutim, promenio je mišljenje pod uticajem Šeron Stoun. Pričala mu je o detaljima iz srpske istorije, koji su ga nagnali da zauzme drugačije stavove.

Holivudska lepotica nije uticala samo na njega, već i na Džordža Klunija, kojeg je zainteresovala za srpsku istoriju, a naročito za Kosovo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LensCrafters (@lenscrafters)

Šeron Stoun ima bliska i lepa iskustva sa Srbima. Provela je detinjstvo u druženju sa Srbima, koji su živeli u njenom komšiluku. Često se javno borila za srpski narod i “Srpsku stvar”.

- Rođena sam u Midvilu, u blizini Pitsburga. U komšiluku su stanovali i Milica i Dušan. Moji roditelji Džo i Doroti poreklom su iz Irske, a njihovi Milorad i Milunka iz Srbije. Družili su se i zajedno radili u obližnjoj fabrici smole i lepka - objasnila je u jednom intervjuu.

Nedavno je bodrila najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića u finalu Olimpijskih igara u Parizu.

Šon Koneri je, takođe, dao podršku Srbiji, upoređujući Škotsku sa Kosovom, a i Tom Henks podržava Srbe i srpsko Kosovo. Simpatije prema Srbiji pokazao je javno i Majkl Daglas…

Robert De Niro, jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena, poznat je srbofil.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robert De Niro (@rt1do)

Šezdesetih godina prošlog veka kao aninimni student posetio je okolinu Niša i zaljubio se u srpski mentalitet. Ćerki je dao ime Drina, a poznat je i kao strastveni navijač Novaka Đokovića.

Oduševio ga je Ivo Andrić sa delom “Na Drini ćuprija” koje je poklonio trudnoj supruzi, pa su ćerku nazvali Drina.

"Pitaju me zašto volim Srbe? Ko zna možda imam neke pretke iz Srbije", rekao je jednom prilikom.

Glumica Dženifer Aniston, bivša supruga popularnog Breda Pita, poreklom je Grkinja i važi za velikog prijatelja naše dijaspore u SAD. Ona je čest gost srpskih hramova u Americi i u više navrata je donirala Srpsku pravoslavnu crkvu u Americi.

Lep je primer glumca Kasper Van Dina, bivšeg supruga Katarine Oksenberg i zvezde filma "Svemirski vojnici", koji je izjavio da nikad ne bi prihvatio ulogu Srbina negativca.

"Mnogo volim Srbiju. Ima ona izreka odande si odakle ti je žena. Pošto je Katarina srpska princeza, mora da sam ja Srbin", ispričao je glumac.

Bračne vode motivisale su i glumca Krisitjana Bejla, zvezdu "Betmena", da zvoli Srbiju. On je od 2000. godine oženjen Sandrom Blažić, bivšom manekenkom iz Žikaga, čiji su se roditelji u SAD doselili iz Jugoslavije.

Glumac Džoni Dep prijatelj je sa Emirom Kusturicom i veliki prijatelj Srba.

"Slavio sam srpsku Novu godinu, ali i navikao da se sa Srbima pri pozdravljanju ljubim tri puta. Posebno mi se sviđa što držite do tradicije i što imate mnogo dobrih i ponosnih ljudi. Naravno, šljivovicu obožavam”, nije krio utiske Dep kada je posetio Kusturicu na Mećavniku.

Jednako poznat holivudski glumac Kijanu Rivs koji svira bas gitaru, prošlog leta gostovao je sa svojim bendom na muzičkom festivalu u Kragujevcu I tako pokazao poštovanje prema Srbiji.

Iako nije deo Holivuda, brazilski supermodel Adrijana Lima širom sveta ima status dive. Jedna od najlepših žena na planeti je posle venčanja sa Markom Jarićem dobila i pasoš Srbije, a neretko na društvenim mrežama čestita Božić I druge praznike Srbima.

Komentari (0)