Preliminarni rezultati izbora u Podgorici: DPS prvi, Spajićeva koalicija na drugom mestu

Građani Podgorice i Kotora glasali su na lokalnim izborima, a birališta su zatvorena u 20 sati. Pravo glasa imalo je 145.724 građana, što je trećina biračkog tela.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

29.09.2024. 21:35

Preliminarni rezultati izbora u Podgorici: DPS prvi, Spajićeva koalicija na drugom mestu
Foto: Tanjug/Vlada Crne Gore/Đorđe Cmiljanić

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju sa obrađenih 190 od 215 biračkih mesta na lokalnim izborima u Podgorici, broj osvojenih glasova i mandata izgleda ovako:

1."Vrijeme je za red – Stranka evropskog progresa – Duško Marković" 3,1 odsto (dva mandata);

2. "Dr Vuk Kadić - Pokret naprijed - Za Podgoricu i porodicu" 2,7 odsto;

3. "Evropski savez - Podgorica za primjer - Boris Mugoša" 5,4 odsto (tri mandata)

4."DPS - I riječju i djelom – dr Nermin Abdić" 30,4 (19 mandata);

5. "Preokret - Ovako više ne može Srđan Perić" 3,3 (dva mandata);

6. Evropa sad - Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović" 21,7 odsto (14 mandata);

7. "Podgorička lista - Andrej Milović" 0,6 odsto;

8. "Crnogorska evropska partija - Novak Adžić" 0,7 odsto;

9. "Za budućnost Podgorice - Grad svih nas" 20 odsto (13 mandata);

10. "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu" 10,4 odsto (šest mandata);

11. "Pokret podstanara Podgorica" 0,3 odsto;

12. "U akciju, budi svoj, biraj CGA" 0,2 odsto;

13. "Podgorica svih nas, BS" 1,2 odsto.

Izbore je obeležila niska izlaznost. Naime, glasalo je 56,3 odsto građana, kako prenose crnogorski mediji.

Predsednik Izborne komisije Vladimir Filipović rekao je agenciji MINA da tokom izbornog dana nisu zabeležene veće nepravilnosti, prenose Vijesti.

Rezultati u Kotoru

I u Kotoru su održani lokalni izbori na kojima je pravo glasa imalo 18.498 građana.

Birališta su bila otvorena od sedam do 20 sati.

Na izborima je učestvovalo 12 lista, a glasalo je 10.104 građana, odnosno 54,68 odsto upisanih u birački spisak, objavio je Cdm. Prema preliminarnim rezultatatima u Kotoru koje su preneli mediji u Crnoj Gori, najviše mandata, po 10, dobili su PES - Demokrate i DPS, po tri mandata Za budućnost Kotora, Demokratska alternativa i Grbaljska lista tri, po dva Evropski Savez i HGI, Kotorski pokret jedan mandat .

Crnogorska građanska akcija, Lista građana Čuvari grada i Građanska lista Za Kotor nisu osvojile mandate.

Nosilac liste Demokrate-Pokret Evropa sad u Kotoru, Vladimir Jokić, kazao je da će bez problema formirati koalicionu vlast u Kotoru. On je i saopštio podatke te partije sa završenih lokalnih izbora u Kotoru.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je prethodno da je izlaznost u Podgorici do 18 sati 46,39 odsto, odnosno da je glasalo 67.611 građana.

Podsećaju da je na prethodnim lokalnim izborima u istom periodu izlaznost bila 60,3 odsto, a četiri godine ranije 51,7 odsto.

U izbornoj trci u Podgorici je 13 lista, od kojih koalicija Pokreta Evropa sad i Demokratske Crne Gore, kao i koalicija "Za Budućnost Podgorice" koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Slobodna Crna Gora i Prava Crna Gora,  javlja RTCG

Na izborima učestvuju i koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" koju čine Pokret za Podgoricu, Građanski pokret URA i Pokret za promjene, zatim Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka.

Za mesto u lokalnom parlamentu boriće se i Stranka evropskog progresa, Evropski savez, koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, zatim Pokret Preokret, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija i Pokret podstanara Podgorica.

Podgorica bira 58 odbornika

U glavnom gradu Crne Gore pravo glasa ima 145.724 glasača, koji će birati 58 odbornika za gradski parlament.

Do pada vlasti u Podgorici je došlo nakon raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad i izlaska iz stranke šefa države Jakova Milatovića, koji je bio jedan od njegovih osnivača.

Milatović je PES napustio zbog neslaganja sa premijerom i liderom pokreta Milojkom Spajićem.

Tako su do juče praktično saveznici na predstojećim vanrednim podgoričkim izborima Milatović i Spajić postali glavni rivali u borbi za vlast u najvećem crnogorskom gradu.

Dvanaest lista na izborima u Kotoru

U Kotoru pravo glasa ima 18.498 građana, koji će birati između 12 lista. Na izborima će učestvovati Crnogorska građanska akcija, lista "Za Kotor - Miljan Popović", Demokratska alternativa - "dr Davor Kumburović - Da se Kotor pita", Evropski savez i Grupa građana - Čuvari grada.

U trci za mesto u lokalnom parlamentu biće koalicija Za budućnost Kotora, koju čine Nova srpska demokratija Demokratska narodna partija, zatim Kotorski pokret - Siniša Kovačević, Hrvatska građanska inicijativa, Demokratska partija socijalista.

Na izborima će učestvovati i koalicija koju čine Demokrate i Pokret Evropa sad, Grbaljska lista, kao i koalicija sačinjena od Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)