(FOTO) Prvi put na biralištima: Mesta za glasanje okrenuta ka biračkim odborima da bi se sprečilo fotografisanje listića

Širom Bosne i Hercegovine održavaju se lokalni izbori, po prvi put po pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit u svojim izmenama Izbornog zakona.

Izvor: Klix.ba   |  

06.10.2024. 20:07

(FOTO) Prvi put na biralištima: Mesta za glasanje okrenuta ka biračkim odborima da bi se sprečilo fotografisanje listića
Foto: I. Š./Klix.ba

Kada je Šmit nametnuo tehničke izmene Izbornog zakona u martu ove godine, jedna promena je mnogima prošla "ispod radara", a to je da sada sva mesta za glasanje moraju da budu okrenuta ka biračkim odborima, piše Klix.ba.

Prema članu 5.5, stavu (1), članovi biračkog odbora "moraju da budu prisutni tokom celog procesa glasanja i brojanja glasačkih listića", što efektivno znači da su se mesta za glasanje okrenula prema biračkim odborima.

Cilj ove promene je da građani BiH ne mogu da slikaju svoj glasački listić, što je bila praksa u prethodnim godinama prilikom prodaje svog glasa, te da ne mogu na druge načine da povrede integritet procesa glasanja.

Inače, novina na ovim izborima je i korišćenje skenera i druge elektronske opreme, ali i to da u okviru jedne stranačke/koalicione liste birači mogu da zabeleže maksimalno tri preferencijalna glasa.

Glasanje na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini bilo je otvoreno je od 7 do 19 sati.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)