Zatvorena birališta, izlaznost slična kao na prethodnim izborima: Prijavljeno više nepravilnosti

Širom Bosne i Hercegovine u 19 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima ove godine. Istovremeno, završava se i izborna tišina.

Izvor: Klix.ba   |  

06.10.2024. 19:10

Zatvorena birališta, izlaznost slična kao na prethodnim izborima: Prijavljeno više nepravilnosti
Foto: I. Š./Klix.ba

U 21 sat očekuje se prvo obraćanje članova Centralne izborne komisije nakon zatvaranja birališta. Predviđeno je da objave zvanične informacije o izbornom danu poput odziva birača, eventualnim kršenjima pravila izbornog procesa, prijavama, incidentima i sl.

U ponoć se očekuje objava prvih preliminarnih rezultata izbora, piše Klix.ba.

Na osnovu informacija policijskih i sigurnosnih agencija prijavljeni su slučajevi o narušavanju javnog reda i mira u nekoliko izbornih jedinica, kao i sumnje u određena krivična dela u vezi sa izbornim procesom.

Pravo glasa na ovogodišnjim lokalnim izborima imalo je 3,4 miliona birača, a izbori su odloženi u pet opština pogođenih poplavama i klizištima.

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da je na lokalnim izborima u BiH do 15 sati glasalo 34,98 glasača, što je u rangu prethodnog izbornog ciklusa.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima bira se ukupno 58 opštinskih veća u Federaciji BiH, 53 skupštine opština u Republici Srpskoj, 111 načelnika opština, 21 gradsko veće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 32 gradonačelnika, i Skupština Brčko distrikta.

Osim toga, zagarantovana mesta za pripadnike nacionalnih manjina obuhvataju 23 kandidata u 21 opštini.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)