(VIDEO) Dodik na suđenju zbog nepoštovanja odluka Šmita: "Sve sudije su muslimani, upitna je njihova prošlost"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su u predmetu koji se vodi protiv njega i v.d. direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića pred Sudom BiH, zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, sve sudije muslimani.

Izvor: Klix.ba, Tanjug   |  

09.10.2024. 13:51 >> 17:45

(VIDEO) Dodik na suđenju zbog nepoštovanja odluka Šmita: "Sve sudije su muslimani, upitna je njihova prošlost"
Foto: ATAImages/Antonio Ahel

Kako je rekao, upitna je njihova ratna prošlost i uloga u ovom predmetu, kao što je slučaj i sa glavnim sudijom Senom Uzunović koja je bila pripadnik tzv. Armije BiH.

Ispred Suda BiH su, inače, Dodika i Lukića dočekale brojne pristalice, kao i na prethodnim ročištima. Podršku su im i ovaj put pružili brojni zvaničnici iz koalicije okupljene oko SNSD.

 

Dodik stigao u Sud BiH, dočekale ga pristalice Posted by Banja Luka vijesti on Wednesday 9 October 2024

Branilac predsednika Srpske advokat Goran Bubić rekao je u izjavi za Srnu da će odbrana drugooptuženog Lukića izvoditi materijalne dokaze, dok će i Tužilaštvo predložiti svoje dokaze o kojima će se odbrana izjasniti.

Na prošlom ročištu 25. septembra generalni sekretar Vlade Srpske Dalibor Panić izjavio je da niko, pa ni visoki predstavnik ili OHR, ne može da zaustavi objavljivanje zakonskih rešenja koja usvoji Narodna skupština Srpske.

Sudija Sena Uzunović je odbila predlog za saslušanje Šmita, uz obrazloženje da on uživa "pravo diplomatskog imuniteta" i da okolnosti na koje bi bio saslušan u svojstvu svedoka "nisu predmet optuženja".

Dodik je nakon suđenja izjavio da Sud BiH nastavlja sa farsom i par ekselans političkim procesom protiv njega i Lukića.

Ročište prekinuto, situacija napeta

Ročište je prekinuto dok se Sudsko veće ne izjasni o zahtevu odbrane Dodika za izuzeće sudije Sene Uzunović, a odluka će biti doneta do narednog ročišta, koje je zakazano za 16. oktobar.  

Situacija u sudnici pretila je da preraste u eksces, a Uznovićeva nije dozvolila Dodiku ni da iznese svoje primedbe, već mu je zapretila da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH.

Inače, Kristijan Šmit u Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)