"Kontroverzni glazbenik" s Hajdukovim šalom oko vrata: Šta regionalni mediji pišu o Bori Đorđeviću

Regionalni mediji izveštavaju o smrti frontmena Riblje čorbe Borislava Bore Đorđevića uz podsećanja ne neke od njegovih hitova i detalje iz biografije.

Izvor: NewsmaxBalkans.rs   |  

04.09.2024. 13:33

"Kontroverzni glazbenik" s Hajdukovim šalom oko vrata: Šta regionalni mediji pišu o Bori Đorđeviću
Tanjug/Miloš Milivojević

Pod naslovom "Preminuo Bora Đorđević - odazak kontroverznog glazbenika i pjesnika" vest o smrti legendarnog muzičara donosi HRT.

Pored detalja iz njegove muzičke karije podsećaju da se jedno vreme bavio i politikom odnosno da je kao član Gradskog odbora konzervativno-desne Demokratske stranke Srbije u Beogradu, posle političkih promena u Srbiji u oktobru 2000. godine bio na poziciji savetnika ministra kulture u Vladi Srbije. Posle manje od godinu dana podneo je ostavku na tu funkciju.

Hrvatski Index uz vest o smrti frontmena Čorbe donosi priču o njegovom nastupu u Celju gde se ogrnuo šalom Hajduka.

"Na pozornicu u jednom trenutku je doleteo Hajdukov šal. Bora, poznat po svojim nacionalističkim stavovima, tada se na pozornici ogrnuo tim Hajdukovim šalom, a pri tome je posebno pozdravio ljude iz Hrvatske", piše taj portal.

Tekst o Borina tri braka takođe je objavljen na Indexu pod naslovom "Ljubavni život Bore Čorbe obilježila su tri braka i veze s puno mlađim ženama", a podsetili su i na njegove najveće hitove.

Crnogorski RTCG pod naslovom “Preminuo Bora Đorđević” vest donosi uz opširnu biografiju i oproštajnu poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Popularnost grupe 'Riblja čorba' zasnivala se na provokativnim društveno-orijentisanim numerama, a Bora je postao jedan od najkontroverznijih muzičara u Jugoslaviji", kaže se u njihovom tekstu.

Milena Đorđević

Bosansko-hercegovački Klix.ba je tekst naslovio "U 72. godini preminuo Bora Đorđević" i uz pesmu "Dva dinara druže" objavljuje tekst o smrti legende, a u drugom tekstu uz naslov "Kako je Bora Čorba pjevao o vlastitoj smrti: 'Moje telo pošaljite u Čačak, u Ljubljani ostavite srce'" objavljuju prošlogodišnji snimak legendarnog muzičara na kom peva o vlastitoj smrti.

Bora je tada nastupio u rodnom Čačku i izveo pesmu "Dve gitare" čiji su stihovi:

"Meni stvarno nije dobro,

bolestan sam skroz na skroz,

bit će da sam bostan obr'o,

pripremite plavi voz.

Dani su mi odbrojani,

životni mi proš'o vek,

u bolnici u Ljubljani

nemaju za mene lek.

Ne trošite džabe pare,

nisam tol'ko važan lik,

ukrstite dve gitare,

nek' to bude spomenik.

Konzilijum saopštenje

objavljuje svaki dan,

da upozna javno mnjenje,

koliko sam bolestan.

Moje telo pošaljite

u Čačak, u Srbiju,

u Ljubljani ostavite

srce, neka bude tu."


 

Komentari (0)