Iran: Broj poginulih u rudniku uglja porastao na 51, povređeno 20

Najmanje 51 osoba je poginula i 20 je povređeno u eksploziji metana u rudniku uglja u iranskoj pokrajini Južni Horasan. Prema rečima zvaničnika, nesreću je izazvala eksplozija gasa metana u B i C blokovima rudnika, koji vodi kompanija Madandžo.

Izvor: Newsmax Balkans, Tanjug   |  

22.09.2024. 11:17

Iran: Broj poginulih u rudniku uglja porastao na 51, povređeno 20
Foto: Tanjug/AP/Iranian Red Crescent Society

Akcija spasavanja u bloku B je završena, a u bloku C su počele akcije spasavanja.

Guverner provincije Južni Horasan Ali Akbar Rahimi rekao je da se 76 odsto uglja u zemlji obezbeđuje iz tog regiona i oko osam do 10 velikih kompanija radi u regionu, uključujući i kompaniju Madandžo, prenosi Rojters.

Rahimi je rekao da je gustina metana u bloku visoka i da će operacija spasavanja trajati oko tri do četiri sata.

U blokovima B i C rudnika, koje je zahvatila eksplozija, u to vreme se nalazilo ukupno 69 ljudi, javila je iranska državna televizija.

Foto: Tanjug/AP/Iranian Red Crescent Society

Eksplozija u istočnom Iranu dogodila se u subotu oko 21 sat po lokalnom vremenu u jednom od rudnika u gradu Tabas, oko 540 kilometara jugoistočno od Teherana.

Ovo nije prva takva nesreća koja je zadesila iransku rudarsku industriju, podseća američka agencija.

Godine 2009. poginulo je 20 radnika u više nesreća, dok je 2017. godine u eksploziji u rudniku uglja najmanje 42 ljudi izgubilo život.

Iran je bogat različitim rudama i godišnje potroši oko 3,5 miliona tona uglja, ali iz rudnika vadi samo oko 1,8 miliona tona na godišnjem nivou.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)