Istraga Senata: Atentati na Trampa propust Tajne službe

Događaji koji su doveli do julskog atentata na Donalda Trampa bili su predvidivi i sprečivi, navodi se u izveštaju dvostranačke senatske istrage objavljenom u sredu.

Izvor: Newsmax   |  

25.09.2024. 14:42

Istraga Senata: Atentati na Trampa propust Tajne službe
Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci

"Ovo je bio propust sa strane Tajne službe Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Ronald Rou junior, vršilac dužnosti direktora agencije, nakon objavljivanja izveštaja.

Istakao je da je važno da se naučene lekcije koriste kako se ovakvi propusti više ne bi događali.

"Važno je da se odgovorno suočimo sa propustima i da koristimo naučene lekcije kako bismo osigurali da se ovakvi propusti više ne ponove", dodao je on.

Slično unutrašnjoj istrazi agencije i tekućoj dvostranačkoj istrazi Predstavničkog doma, privremeni izveštaj Komiteta za nacionalnu bezbednost i vladine poslove Senata otkriva višestruke propuste na gotovo svakom nivou pre pucnjave u Batleru, Pensilvaniji, uključujući planiranje, komunikaciju, bezbednost i raspodelu resursa.

"Posledice tih propusta bile su ozbiljne", rekao je senator Gari Piters, demokrata iz Mičigena i predsedavajući ovog komiteta.

Foto: Tanjug/AP/Evan VucciMesto na kome je pokušano ubistvo Donalda Trampa

Istražitelji su otkrili da nije postojala jasna komandna struktura među Tajnom službom i drugim bezbednosnim agencijama, kao ni plan za obezbeđenje zgrade na kojoj se napadač popeo kako bi otvorio vatru. Zvaničnici su radili na više odvojenih radio kanala, što je dovelo do propuštenih komunikacija, a neiskusni operater drona je zapeo na pomoćnoj liniji jer mu oprema nije radila ispravno.

Izveštaj je otkrio da je Tajna služba obaveštena o osobi na krovu zgrade, otprilike, dva minuta pre nego što je napadač Toms Metju Kruks otvorio vatru. Tramp je bio pogođen u uvo, jedan učesnik mitinga je poginuo, a dvojica su povređena pre nego što je napadača likvidirao snajperista Tajne službe.

Otprilike 22 sekunde pre nego što je Kruks pucao, izveštaj je otkrio, lokalni policajac je poslao radio upozorenje da se na zgradi nalazi naoružana osoba, ali ta informacija nije došla do ključnih članova Tajne službe koji su ispitivani od strane senatskih istražitelja.

Reakcija snajperiste pre atentata izostala

Komitet je takođe razgovarao sa snajperistom Tajne službe koji je rekao da je video policajce sa izvučenim pištoljima kako trče prema zgradi na kojoj se nalazio napadač, ali mu nije palo na pamet da obavesti nekoga da se Tramp skloni sa bine.

Senatski izveštaj dolazi samo nekoliko dana nakon što je Tajna služba objavila dokument od pet strana koji sažima zaključke još uvek nezavršene interne istrage Tajne službe o tome šta je pošlo po zlu, i pre saslušanja dvostranačkog radnog tima Predstavničkog doma koji istražuje pucnjavu.

Tim takođe istražuje drugi pokušaj ubistva Donalda Trampa koji se dogodio ranije ovog meseca, kada su agenti Tajne službe uhapsili osumnjičenog.

Svaka istraga je otkrila nove detalje koji odražavaju ogromne propuste u bezbednosti bivšeg predsednika, a zakonodavci kažu da žele da saznaju više, kako bi sprečili da se ovakve situacije ponove.

"Ovo je rezultat višestrukih ljudskih propusta Tajne službe", rekao je senator Rend Pol, vodeći republikanac u ovom panelu.

Senatori su preporučili da Tajna služba bolje definiše uloge i odgovornosti pre svake zaštitne manifestacije, uključujući imenovanje osobe odgovorne za odobravanje svih bezbednosnih planova. Istražitelji su otkrili da su mnogi od odgovornih negirali odgovornost za planiranje ili bezbednosne propuste, prebacujući krivicu.

Foto: TAnjug/AP/Terry Renna

Agenti koji su prethodno razgovarali sa komitetom rekli su da su "planiranje i bezbednosne odluke donesene zajednički, bez specifične osobe odgovorne za odobrenje", navodi se u izveštaju.

Komunikacija sa lokalnim vlastima takođe je bila loša. Lokalna policija je podigla zabrinutost dva dana ranije o bezbednosnom obezbeđenju zgrade na kojoj je bio napadač, rekavši agentima Tajne službe tokom obilaska da nemaju dovoljno ljudi da je obezbede. Agenti Tajne službe su zatim dali istražiteljima kontradiktorne izjave o tome ko je bio odgovoran za to bezbednosno pokriće, navodi se u izveštaju.

Interna revizija koju je prošle nedelje objavila Tajna služba takođe je detaljno opisala višestruke propuste u komunikaciji, uključujući nedostatak jasnih uputstava lokalnim vlastima i neuspjeh da se reše problemi vidljivosti na miting prostorima koji su Trampa izložili snajperskoj vatri i "samozadovoljstvo" među nekim agentima.

Pored bolje definisanja odgovornosti za događaje, senatori su preporučili da agencija preispita svoje operacije komunikacije na događajima koje obezbeđuje i da poboljša razmenu obaveštajnih informacija.

Demokrate i republikanaci su se razdvojili oko toga da li dati Tajnoj službi više novca u svetlu njenih propusta. Predlog zakona o potrošnji koji bi trebalo da prođe pre kraja meseca uključuje dodatnih 231 milion dolara za agenciju, ali mnogi republikanaci su rekli da je prvo potrebno izvršiti internu reorganizaciju.

"Ovo je jednostavno problem upravljanja", rekao je senator Ron Džonson, republikanac iz Viskonsina i vodeći republikanac u podkomitetu za istrage Komiteta za nacionalnu bezbednost.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)