Bivši agenti posle drugog pokušaja ubistva Donalda Trampa: Potrebna smena rukovodstva Tajne službe

Bivši agenti Tajne službe Tim Miler i Skot Brajson tvrde da drugi pokušaj atentata na Donalda Trampa pokazuje da je vreme za reorganizaciju unutar Tajne službe i promenu rukovodstva.

Izvor: Newsmax   |  

18.09.2024. 22:59

Bivši agenti posle drugog pokušaja ubistva Donalda Trampa: Potrebna smena rukovodstva Tajne službe
Foto: Tanjug/AP/Susan Walsh Agent Tajne službe dočekuje predsednički helikopter "Marine one"

"To je problem i, nažalost, oni nisu odgovorni", rekao je Miler u utorak tokom gostovanja u Njuzmaks emisiji "Karl Higbi Frontline".

On je istakao da agenti rade dobro svoj posao i da ne zaslužuju ovakvo rukovodstvo, te da bi Tajna služba trebalo proaktivno da sprečava ovakve incidente, umesto što se čeka poslednji trenutak, prenosi Njuzmaks.

Tanjug/AP Photo/Julia NikhinsonAgenti u obezbeđenju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa

"Ovi agenti su izvanredni, rade sve što mogu, čak i po cenu svojih života, kako bi svakodnevno obezbeđivali ovu misiju. Zaslužuju bolje rukovodstvo. Kada nam se kaže da je Tajna služba sve ispravila i da smo primenili sve potrebne resurse, to bi trebalo da uzmemo kao ozbiljnu tvrdnju. To se nije dogodilo, i mislim da američka javnost postaje sve zabrinutija sposobnošću agencije da izvrši svoju misiju, a to je suština. Misija Tajne službe je da proaktivno sprečava ovakve incidente, a ne da čeka poslednji trenutak i preduzima reaktivne mere", istakao je Miler.

Podsetimo, Tramp je u nedelju igrao golf na svom golf terenu u Vest Palm Biču na Floridi, kada je agent Tajne službe primetio da cev vatrenog oružja viri iz šumarka.

On je otvorio vatru na napadača, kojeg su vlasti identifikovale kao Rajana Veslija Ruta, pre nego što je imao priliku da puca na Trampa.

Osumnjičeni je pobegao sa mesta događaja, ali je ubrzo uhvaćen na auto-putu u susednom okrugu Martin, nakon što je svedok snimio njegov registarski broj i dostavio informacije vlastima.

Ozbiljan posao za ozbiljnje ljude

Brajson je istakao da bi rukovodstvo Tajne službe trebalo u potpunosti da se promeni na najvišim nivoima, jer "ovo je ozbiljan posao za ozbiljne ljude"

"Radio sam za neke stare škole u prošlosti i nije mi se to dopadalo kada sam bio mlad agent, ali sada, kao stariji čovek, razumem to", rekao je.

"Bilo da je reč o Tajnoj službi, FBI ili policijskoj akademiji, mora postojati određeni standard. Nije važno da li ste muškarac ili žena, heteroseksualac ili homoseksualac. Standard je standard. Ako ga ispunjavate, deo ste tima. Ako ne, otpadate", rekao je Brajson.

Nakon pokušaja ubistva Trampa 13. jula u Batleru, Pensilvanija, i incidenta u nedelju na Floridi, Miler je rekao: "Mislim da je vreme da se skinu rukavice".

"Ovo je još jedan neuspeh misije. Da nije bilo herojskih akcija jednog savesnog, kvalifikovanog i obučnog agenta Tajne službe koji je identifikovao i krenuo za ovim zaštitnikom, imali bismo veoma drugačiju diskusiju. Ali opet, zašto resursi nisu primenjeni", zaključio je bivši agent tajne službe.

Komentari (0)