Papa u Luksemburgu i Belgiji, sastaće se sa žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih sveštenika

Papa Franja u poseti je Luksemburgu gde će se sastati sa velikim vojvodom Luksemburga Anrijem i premijerom Likom Frajdenom. Papa će se susresti i s katolicima u katedrali Notr Dam, pre nego što u petak poseti Belgiju gde će razgovarati sa žrtvama seksualnog nasilja od strane katoličkih sveštenika.

Izvor: Tanjug   |  

26.09.2024. 20:52

Papa u Luksemburgu i Belgiji, sastaće se sa žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih sveštenika
Foto Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

U Luksemburgu ima oko 271.000 katolika od ukupno 654.000 stanovnika, prema podacima Vatikana. Tokom posete Belgiji, papa će se u petak sastati sa belgijskim kraljem Filipom i premijerom Aleksanderom de Kroom.

Kako je najavljeno, papa će se tokom posete Belgiji susresti i sa grupom osoba koje su doživele seksualno zlostavljanje od katoličkog sveštenstva, preneo je Rojters.

Ambasador Belgije u Vatikanu Patrik Reno izjavio je da se očekuje da će se papa sastati u Briselu sa grupom od 15 osoba koje su doživele zlostavljanja.

U Belgiji su, kao i u mnogim drugim zemljama, otkriveni slučajevi seksualnog zlostavljanja koje su izvršili katolički sveštenici.

Foto Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

Papa je u martu proterao iz sveštenstva bivšeg belgijskog biskupa koji je priznao da je seksualno zlostavljao svoja dva nećaka. Više od 700 žalbi i prijava zlostavljanja u vezi sa crkvom podneto je u Belgiji od 2012. godine.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)