Italija vraća u školstvo Musolinijev zakon: Ponavljači zbog lošeg vladanja i novčane kazne

Italija je ponovno uvela ocenu iz vladanja učenika zbog sve veće zabrinutosti zbog agresivnog ponašanja prema učiteljima. Predviđene su i novčane kazne.

Izvor: Index.hr   |  

26.09.2024. 21:14

Italija vraća u školstvo Musolinijev zakon: Ponavljači zbog lošeg vladanja i novčane kazne
Foto: Envato

Ova mera, koja podseća na zakon uveden za vreme fašističke vladavine Benita Musolinija 1924. godine, omogućava školama da ocenjuju učenike isključivo na osnovu njihovog ponašanja.

Učenici koji dobiju lošu (pet i niže) ocenu iz vladanja moraće da ponavljaju godinu, čak iako su im ostale ocene zadovoljavajuće. Oni koji dobiju šesticu moraće da polažu test iz građanskog vaspitanja, a ocene iz vladanja uticaće i na maturu.

Ministar obrazovanja Đuzepe Valditara izjavio je da ova reforma vraća poštovanje i autoritet učiteljima i uči đake odgovornosti. Takođe su uvedene novčane kazne od 500 do 10.000 evra za nasilje ili agresiju prema školskom osoblju.

Učenici se pobunili

Zakon stiže u vreme kada je zabeležen rast agresivnih incidenata u školama od 110 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a učitelji se često suočavaju s nasiljem, ponekad i od roditelja učenika.

S druge strane, studenti su se pobunili protiv ove mere, tvrdeći da ona jača autoritarnu i kaznenu kulturu u školama. Smatraju da se ocena iz vladanja može koristiti kao represivno sredstvo.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Iako je ova mera u prošlosti bila na snazi sve do sredine 1970-ih, ukinuta je nakon studentskih protesta.

Ovaj novi zakon, koji je već odobren u Senatu, prošao je u Donjem domu italijanskog parlamenta. Međutim neki političari, poput Ane Askani iz Demokratske stranke, smatraju da ovaj zakon predstavlja povratak u doba koje je bolje zaboraviti.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)