Politiko: Tesna izborna trka u Pensilvaniji, Haris u prednosti za svega dva procenta

Prema novoj anketi koju je objavio briselski portal Politiko, potpredsednica SAD Kamala Haris vodi u tesnoj trci sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom u saveznoj državi Pensilvaniji.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

01.10.2024. 12:04

Politiko: Tesna izborna trka u Pensilvaniji, Haris u prednosti za svega dva procenta
Foto: AP/Alex Brandon

Haris trenutno podržava 49 odsto, dok Trampa 47 odsto glasača. Ostali kandidati imaju dva odsto podrške, dok je tri odsto birača i dalje neodlučno, piše Politiko.

Anketa sprovedena od 17. do 24. septembra putem telefona, kao i SMS, prva je koju je nevladina organizacija AARP realizovala u Pensilvaniji otkako je predsednik Džo Bajden odustao od trke.

Rezultati ukazuju na značajno poboljšanje šansi demokrata, što je zapanjujuće, ocenjuje Politiko.

Haris doprinela porastu broja glasova za demokrate 

Bajden je u aprilskoj anketi bio u minusu od pet procentnih poena. Među glasačima uzrasta od 18 do 49 godina bio je u gubitku za jedan poen, dok Haris sada vodi sa 14. Kod nezavisnih glasača Bajden je gubio sa šest poena, dok Haris pobeđuje sa devet.

Kod demokrata, žena, urbanih i ruralnih glasača, kao i među biračima bez fakultetske diplome, Haris beleži bolje rezultate od Bajdena.

Najveća slabost Harisove - stariji glasači

Međutim, postoji značajna glasačka grupa u kojoj je ona zabeležila pad - stariji glasači. Haris gubi podršku među biračima starijim od 65 godina sa sedam poena razlike, dok je Bajden gubio sa samo jednim poenom.

"Najveća slabost Harisove su stariji glasači. Oni čine najveći deo biračkog tela, a ona je u minusu", izjavio je republikanski analitičar Bob Ward, čija firma, "Fabrizio Ward", je pomagala u sprovođenju AARP ankete i takođe sprovodi ankete za Trampovu kampanju.

Stariji glasači za Trampa

Izgleda da ekonomija igra ključnu ulogu u tome zašto stariji glasači preferiraju Trampa u odnosu na Haris. Među glasačima starijim od 50 godina koji inflaciju i visoke cene smatraju najvažnijim pitanjem, Tramp dobija 54 poena.

Džefri Lizt, demokratski analitičar čija firma "Impact Research" je zajedno sa Wardovom sprovela AARP anketu, ističe da je najveći izazov za Harisovu to što je Trampova retrospektivna ocena rada viša od njene.

„Veliki deo toga je ekonomija“, dodao je.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)