(VIDEO) Izraelska vojska zatražila evakuaciju 37 mesta u Libanu, napadnut bunker sa šefovima Hezbolaha

Izraelska vojska upozorila je stanovnike 37 sela i gradova na jugu Libana da se odmah evakuišu i krenu severno od reke Avali. Izrael je oko ponoći izveo napad na podzemni bunker u južnom predgrađu Bejruta u kom se održavao sastanak šefova Hezbolaha i mogući novi lider Hašem Safiedin.

Izvor: Njujork tajms, Tanjug   |  

04.10.2024. 07:25 >> 09:33

(VIDEO) Izraelska vojska zatražila evakuaciju 37 mesta u Libanu, napadnut bunker sa šefovima Hezbolaha
Foto: Tanjug/AP/Hussein Malla

"Radi vaše bezbednosti, morate odmah evakuisati svoje domove. Svako ko je u blizini operativaca Hezbolaha, njihovih objekata ili njihovog oružja, izlaže sebe riziku", izjavio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adri. 

On je naveo na platformi X da izraelska vojska nema nameru da naudi libanskom stanovništvu, već samo militantnoj grupi Hezbolah, kao i da im radi njihove bezbednosti naređuje evakuaciju severno od reke Avali. 

"Očekuje se da će svaka kuća koju Hezbolah koristi za svoje vojne potrebe biti meta. Odmah se evakuišite iz svojih domova. Budite oprezni, zabranjeno vam je da idete na jug. Bilo koji pravac na jug može vas dovesti u opasnost", upozorio je Adri.

On je istakao da će izraelska vojska obavestiti stanovništvo kada bude moguć bezbedan povratak kućama.

Napad na bunker u Bejrutu sa liderima Hezbolaha 

Izrael je oko ponoći izveo napad na podzemni bunker u južnom predgrađu Bejruta u kom se održavao sastanak šefova Hezbolaha i mogući novi lider Hašem Safiedin, piše Njujork tajms pozivajući se na tri neimenovana izraelska zvaničnika.

Nije poznato da li je Safiedin povređen u izraelskom udaru, koji je, navodno, bio jedan od najsnažnijih od početka sukoba Izraela i Hezbolaha.

Safiedin, rođak ubijenog vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, dugo je jedan od visokih zvaničnika organizacije i smatran je kandidatom za njenog novog generalnog sekretara, navodi Njujork tajms.

Izraelski zvaničnici ranije su izjavili za američki list da je Safiedin jedan od retkih visokih lidera Hezbolaha koji nije bio  prisutan na lokaciji koju je Izrael napao prošlog petka, kada je ubijen Nasralah.

Noćašnji napad je znak da Izrael nije odustao od namere da eliminiše vođstvo Hezbolaha, skoro nedelju dana nakon što je Nasralah ubijen, ocenjuje Njujork tajms.

Jake eksplozije zabeležene su tokom noći u Bejrutu, a mediji su preneli da su iznad libanske prestonice viđeni borbeni avioni, kao i dim.

Libansko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da je šire područje aerodroma pogođeno najmanje jednom. 

Rojters je objavio da je niz glasnih eksplozija odjeknuo u blizini bejrutskog aerodroma. Novinar agencije Timur Azhari podelio je video za koji navodi da prikazuje poslednje napade, za koje je rekao da su izgledali snažnije od izraelskih napada prošlog petka u kojima je ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah.

Kako prenosi CNN, poginulo je šestoro ljudi, a nekoliko je povređeno u eksplozijama u Bejrutu. U poslednja dvadeset četiri sata u Libanu je poginulo najmanje 37 ljudi, dok je ranjena 151 osoba, objavilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Sahrana Hasana Nasralaha na tajnoj lokaciji

Sahrana ubijenog lidera libanskog pokreta Hezbolah Hasana Nasralaha biće održana danas, u petak, objavio je danas iranski Sabrin Njuz, citirajući neimenovani specijalni izvor. Portal nije objavio detalje o vremenu i mestu sahrane, kako je naveo, mučenika Nasralaha, koji je ubijen u ciljanom izraelskom vazdušnom udaru na stambena područja Bejruta prošlog petka.

Kako je objavila agencija IRNA, cionistički premijer Izraela Benjamin Netanijahu, uz podršku SAD, dao je nalog iz sedišta UN u Njujorku da se ubije vođa Hezbolaha.

Nakon tog naloga, ratni avioni njegovog režima bacilli su bombe razbijače bunkera koje su im  isporučile SAD na gusto naseljena područja Bejruta, ubivši Nasralaha idesetine civila, prenela je IRNA.

Kako se navodi, Sajed Hasan Nasralah umro je mučeničkom smrću u 64. godini nakon što je 32 godine bio generalni sekretar pokreta otpora Hezbolah. 

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)