(VIDEO) Američki sveštenik promenio veru: Prvi put sam ušao u pravoslavnu crkvu dok sam surfovao na Havajima

Crkva Svete Petke u Nešvilu mesto je gde su mnogi katolici i protestanti odlučili da pređu u pravoslavlje, gde su primljeni kao braća i sestre. Zanimljivo je da je među njima i jedno svešteno lice koje je promenilo veru.

Autor:  

Antonije Kovačević

|  

05.10.2024. 20:01

(VIDEO) Američki sveštenik promenio veru: Prvi put sam ušao u pravoslavnu crkvu dok sam surfovao na Havajima
Foto: Antonije Kovačević

Partenios Tarner (Parthenios Turner) je bivši protestanski sveštenik koji danas služi u crkvi kao srpski pop, a njegov život je bio takav da bi se po njemu mogao snimiti dobar holivudski film.

U ispovesti našem dopisniku iz Amerike ispričao je svoju životnu priču.

"Prvi put sam ušao u pravoslavnu crkvu dok sam surfovao na HavajIma. Želeo sam da naučim grčki kao drugi jezik i nisam znao gde da odem pa sam našao grčku pravoslavnu crkvu. Odrastao sam u oficirskoj porodici i živeo sam širom planete, svake dve godine smo selili i tako sam bio u prilici da naučim o drugim kulturama, narodima, budistima, muslimanima, hrišćanima, ali sam odrastao u hrišćanskoj crkvi pri vojsci, kao protestant", priča on.

Otvorio pravoslavnu knjižaru i kafe

Kad je preselio na Havaje upoznao je oca Ilariona, naučio grčki i onda se vratio u San Francisko, gde je upoznao svoju suprugu, koja je danas takođe pravoslavka i redovna na službama u Crkvi Svete Petke u Nešvilu.

"A onda smo došli u Tenesi, gde je moja žena rođena. Imali smo osećaj da treba da vratimo od onoga što smo dobili u životu i odlučili smo da otvorimo pravoslavnu knjižaru i kafe koju smo nazvali 'Alektor', što znači petao", ističe.

U Crkvi Svete Petke kao u svojoj kući

Na pitanje šta ga je na posletku dovelo u srpsku crkvu, kaže da je nakon penzionisanja obilazio druge crkve.

"Još dok smo bili u San Francisku išli smo u slovenske crkve, pa i u srpsku, istraživali smo, da vidimo kakva je razlika. Pre dve godine odlučio sam da se penzionišem, održao poslednju službu i počeo da odlazim u druge crkve, pa tako i u Crkvu Svete Petke, koja je bila veoma topla, prijatna, i mi smo se osećali zaista kao u svojoj kući", kaže Tarner.

Pogledajte i poslušajte šta je nekadašnji protestantski sveštenik rekao u ispovesti našem dopisniku o razlozima svog prelaska u pravoslavlje, o tome šta je pronašao u istočnom hrišćanstvu, a što nije pre toga u drugim religijama, po čemu se razlikuje njegov doživljaj molitvi, postova, liturgija...

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)