Ambasador Srbije u Libanu: Građani što pre da se jave ambasadi radi pravljenja plana evakuacije

Ambasador Srbije u Libanu Milan Trojanović rekao je da je situacija u ovoj zemlji nepromenjena od momenta kada su počeli vazdušni napadi i apelovao je na sve državljane Srbije da se što pre registruju u ambasadi, kako bi se pravovremeno pripremila lista za evakuaciju iz te zemlje.

Izvor: Tanjug   |  

04.10.2024. 10:28

Ambasador Srbije u Libanu: Građani što pre da se jave ambasadi radi pravljenja plana evakuacije
Foto: Tanjug/AP/Baz Ratner

Trojanović je za TV Prva rekao da na jugu Libana i dalje traju bombardovanja i da je jedna od meta bilia i auto-put Bejrut-Damask, blizu granice Libana i Sirije. 

"Autoput ka Damasku bio je zatvoren u četvrtak i vidite automobile sa dušecima za spavanje na krovu, pune dece i žena. Tako da se vidi na ulici da situacija nije dobra. Međutim, veliki deo Libana nije direktno ugrožen bombardovanjem", kaže Trojanović.

Liban je, dodaje, razvijena zemlja i zdravstveni sitem još uvek, i pored velikog broja ranjenin, funkcioniše.

"Imate državne bolnice, imate bolnice raznih nevladinih organizacija ili partijske bolnice, ako tako oćemo da kažemo, i veliki broj privatnih bolnice. Međutim, recimo od Juga pa do Beiruta, sad vidim da se i to ide širi na sever, ima toliko ranjenih da su većina bolnica preplavljeni", navodi Trojanović i dodaje da su škole zatvorene jer je država odlučila da to napravi centre za prijem ovih izbeglica sa juga koji ima veliki broj.

Foto: Tanjug/AP/Hassan Ammar

Prethodno je izraelska vojska upozorila stanovnike 37 sela i gradova na jugu Libana da se odmah evakuišu i krenu severno od reke Avali.

"Očekuje se da će svaka kuća koju Hezbolah koristi za svoje vojne potrebe biti meta. Odmah se evakuišite iz svojih domova. Budite oprezni, zabranjeno vam je da idete na jug. Bilo koji pravac na jug može vas dovesti u opasnost", upozorio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Avičaj Adri. 

Izrael je oko ponoći izveo napad na podzemni bunker u južnom predgrađu Bejruta u kom se održavao sastanak šefova Hezbolaha i mogući novi lider Hašem Safiedin, ali nema vesti da li je bilo stradalih.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)