Lideri zemalja G7 osudili napad Irana na Izrael: "Ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti"

Lideri zemalja G7 izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja situacije na Bliskom istoku i osudili direktan vojni napad Irana na Izrael, ističući da je reč o ozbiljnoj pretnji regionalnoj stabilnosti.

Izvor: Tanjug   |  

03.10.2024. 22:29

Lideri zemalja G7 osudili napad Irana na Izrael: "Ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti"
Foto: Tanjug/AP/Mahmoud Illean

"Nedvosmisleno ponavljamo našu posvećenost bezbednosti Izraela. Ozbiljne destabilizujuće akcije Irana širom Bliskog istoka preko terorističkih zastupnika i naoružanih grupa, uključujući Hute, Hezbolah i Hamas, kao i iranske militantne grupe u Iraku, moraju da prestanu. Razgovarali smo u sredu o koordinisanim naporima i akcijama da se izbegne eskalacija u toj oblasti", navodi se u zajedničkom saopštenju G7 koje je objavljeno na sajtu Evropskog saveta.

U saopšenju se navodi da ciklusi napada i odmazdi dovode do rizika da dođe do nekontrolisane eskalacije na Bliskom istoku, "što nije ni u čijem interesu", i poziva se da se svi u regionu ponašaju odgovorno i uzdržano.

"Ohrabrujemo sve strane da se konstruktivno angažuju na deeskalaciji trenutnih tenzija. Međunarodno humanitarno pravo mora da se poštuje'', navodi se u saopštenju.

Povodom predstojeće prve godišnjice od napada Hamasa na južni Izrael, G7 osudila je taj "akt namernog nasilja", i poručila da stoji uz porodice žrtava i talaca koje je zarobio Hamas.

Oni su ponovili zahtev za prekidom vatre u Pojasu Gaze, bezuslovno oslobađanje svih talaca, značajno i kontinuirano povećanje priliva humanitarne pomoći i prekid sukoba.

Civilno stanovništvo mora da bude zaštićeno

"U potpunosti podržavamo napore SAD, Katara i Egipta da postignu tako sveobuhvatan dogovor, u skladu sa Rezolucijom 2735 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Situacija u Gazi je katastrofalna, a desetine hiljada nevinih života su izgubljene. Ponavljamo apsolutnu potrebu da civilno stanovništvo bude zaštićeno i da mora postojati pun, brz, bezbedan i nesmetan humanitarni pristup, kao pitanje apsolutnog prioriteta", saopšteno je iz G7.

Navodi se da će zemlje G7 nastaviti da rade na postavljanju uslova za trajni mir, koji vodi ka rešenju dve države, gde ''Izrael i Palestina koegzistiraju rame uz rame u miru".

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)