Ujedinjeno Kraljevstvo i EU: Sarađivaćemo, ali nema povratka slobodi kretanja, carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu

Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU pregovori premijera Keira Starmera i predsednice EK Ursule fon der Lajen o saradnji i zajedničkim političkim delovanjima pod nazivom “Unapređenje strateške saradnje 2”,  privukli su pažnju javnosti zbog mogućih geopolitičkih poteza koji mogu proisteći.

Autor:  

Saša Dobrijević

|  

04.10.2024. 13:59

Ujedinjeno Kraljevstvo i EU: Sarađivaćemo, ali nema povratka slobodi kretanja, carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu
Foto: AP/Omar Havana

Redakcija Newsmax Balkans je kontaktirala kabinet premijera Ujedinjenog Kraljevstva Ser Keira Starmera, tražeći kratki intervju, ali je on bio sprečen, pa je poslato saopštenje u kojem se ističe da je premijer imao "veoma produktivan sastanak" sa Ursulom fon der Lajen, predsednicom Evropske komisije.

"Prvo, učestvovali smo u razgovoru sa kolegama članicama G7 gde smo svi osudili odvratni napad Irana na Izrael. Složili smo se oko važnosti bezbednosti Izraela i prava da se brani pred ovom neprihvatljivom agresijom. I pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost i izbegnu dalju eskalaciju. Niko ne želi regionalni rat", istakao je on.

Takođe, dodaje, složili su se oko hitnosti prekida vatre u Libanu i Gazi.

Potrebno je omogućiti prostor za politička rešenja, a nedavni događaji su više od svega naglasili da je u vreme eskalacije sukoba, uključujući tekuću invaziju Rusije na Ukrajinu, od vitalnog značaja da se obezbedimo, da sarađujemo sa još bližim partnerima i saveznicima u potrazi za mirom i bezbednosti, navodi se u saopštenju.

Foto: AP/Benjamin Cremel

"Ursula i ja smo se složili da možemo više zajedno. U nekoliko ključnih oblasti posebno: promovisanje rasta i prosperiteta. Ključ je zajednički rad na izazovima kao što su klimatske promene, energetska bezbednost i ilegalna migracija, kao i jačanje naše zajedničke bezbednosti i stabilnosti", naveo je premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Istakao je da Ujedinjeno kraljevstvo "postavlja odnose sa Evropom na čvršće i stabilnije temelje".

"To je ono što Britanci žele. Povratak pragmatičnom, razumnom rukovodstvu kada je u pitanju ophođenje sa našim najbližim susedima. Zato što znaju da je to važno za rast, radna mesta i sigurnost. Detalji na radu kako bi se ovo unapredilo počinju sada", kaže Starmer.

Dodaje da su se dogovorili da održavaju redovne samite UK-EU na nivou lidera, kako bi se razmotrio napredak, počevši od samita u prvoj polovini sledeće godine.

"Sada će, naravno, biti pitanja koja će biti teško rešiti, a u oblastima na kojima ćemo čvrsto stajati – nema povratka slobodi kretanja, nema povratka u carinsku uniju, nema povratka na jedinstveno tržište. Ipak ćemo naći konstruktivne načine da radimo zajedno i pružimo rezultate za britanski narod", zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)