Italijansko tužilaštvo: Nezakonito da u izvodu iz matične knjige rođenih piše "dve majke"

Državno tužilaštvo u toskanskom gradu Speciji zatražilo je poništenje izvoda iz matične knjige rođenih deteta na kome su registrovane dve majke.

Izvor: Tanjug   |  

09.10.2024. 21:43

Italijansko tužilaštvo: Nezakonito da u izvodu iz matične knjige rođenih piše "dve majke"
Foto: Envato Ilustracija

Tužioci su rekli da je izvod iz matične knjige rođenih u kojem se navode dve majke nezakonit i pozvali sud da ispravi situaciju, prenosi Ansa.

Priču o detetu istopolnog para je objavilo lokalno izdanje firentinskog dnevnika Nacione, a očekuje se da će sud doneti presudu da li je imenovanje nebiološke majke kao drugog roditelja zakonito.

Žene, koje su registrovale građansku zajednicu u gradskoj skupštini, su na sertifikatu upisale nebiološku majku kao drugog roditelja, obavezujući se da će zajedno odgajati dete.

U nedostatku posebnog zakona, tužioci traže poništenje izvoda iz matične knjige rođenih, a opština Specija, koja je registrovala nebiološku majku kao roditelja, je najavila da će se braniti na suđenju.

U Italiji istopolni parovi nemaju zakonsko pravo na usvajanje, usvajanje pastorka ili surogat majčinstvo u zemlji, ali im je dozvoljeno da usvoje dete iz inostranstva.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)