Moldavija između "da" i "ne" Evropskoj uniji: Broje se poslednji glasovi

Na ključnom referendumu u Moldaviji o pridruživanju Evropskoj uniji, po trenutnim rezultatima 50,09 odsto ispitanika glasalo je "za", nakon što je predsednica Maja Sandu rekla da su dva izborna mesta bila sporna "bez presedana" zbog spoljnog mešanja.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

21.10.2024. 07:39 >> 10:25

Moldavija između "da" i "ne" Evropskoj uniji: Broje se poslednji glasovi
Foto: AP/Vadim Ghirda Aktuelna predsednica Moldavije Maja Sandu

Na 92 odsto prebrojanih glasova, 52 odsto građana se izjasnilo za "ne" na referendumu za pridruživanje EU, dok je 47 odsto Moldovaca reklo "da".

Međutim, najnoviji podaci prema agenciji Reuters pokazuju da je 50,09 odsto ispitanika glasalo "za".

To su pokazali delimični rezultati od ponedeljka, nakon što je predsednica Maja Sandu rekla da su dva izborna mesta u nedelju bila sporna "bez presedana" zbog spoljnog mešanja, mislivši na ruski uticaj. 

Foto: AP/Vadim Ghirda

Dakle, tesna završnica - sa jedva 1,5% glasačkih listića koja još treba da se prebroje - daleko je od zvučnog odobravanja pro-EU puta koji je Sandu vodila tokom četiri godine na čelu male bivše sovjetske republike, koja se nalazi između Rusije i Zapada.

Ovaj odgovor građana je iznenađenje za mnoge, jer je nekoliko nedavnih ispitivanja pokazivalo da je 63 odsto građana za evropsku orijentaciju zemlje.

Rezultati predsedničkih izbora

Prebrojano je i preko 90 odsto glasova na predsedničkim izborima, koji su se odvijali istovremeno s referendumom, i rezultati pokazuju da je Sandu vodeća u prvom krugu, ali nije uspela da obezbedi novi madat. Drugi je Aleksandr Stojanoglo, kog podržava proruska Stranka socijalista, i on je dobio skoro 30 odsto glasova, što je više nego se očekivalo.

Kako prenosi BBC, referirajući se na raširene optužbe o kupovini glasova, iza čega navodno stoji Rusija, Sandu je, takođe, kazala da njena vlada ima "jasne dokaze" da je kupljeno 300.000 glasova, što je nazvala prevarom bez presedana.

"Čekamo konačne (izborne) rezultate i odgovorićemo snažnim odlukama", navela je Sandu.

S druge strane, Kremlj je odbacio optužbe o kupovini glasova i uplitanje u moldavske izbore i referendum.

Foto: AP/Vadim Ghirda

Moldavsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je glasanje moralo da se produži u Moskvi, kao i na dva izborna mesta u Rumuniji i na jednom u Francuskoj zbog velikog broja birača.

Na birališta se odazvalo 51 odsto birača do trenutka njihovog zatvaranja u 21 sat, te je na temelju toga referendum valjan.

Sandu za Evropu 

Šefica države u odlasku Maja Sandu, koja je okrenula leđa Moskvi nakon invazije na susednu Ukrajinu i donela kandidaturu svoje zemlje u Brisel, raspisala je ovaj referendum kako bi potvrdila svoju strategiju.

Moldavija je već na vratima EU zvaničnim otvaranjem pristupnih pregovora u junu, ali uprkos tome zemlja koja je smeštena između NATO-a i ruske sfere uticaja, dugo je razapeta između ta dva tabora.

Maja Sandu, prva žena koja je 2020. zauzela najviše položaje, bivša ekonomistkinja Svetske banke s reputacijom nepotkupljivosti, za četiri godine postala je vodeća evropska ličnost u zemlji.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)