NASA za Newsmax Balkans o "drugom" prirodnom satelitu: Ovo nije prvi put da Zemlja ima "mini-Mesec"

Nakon objave da se u Zemljinoj orbiti pojavio drugi Mesec, nastale su i teorije zavere koje su povezivale primećeni i posmatrani objekat sa već postojećim Zemljinim satelitom.

Autor:  

Saša Dobrijević

|  

21.10.2024. 17:11

NASA za Newsmax Balkans o "drugom" prirodnom satelitu: Ovo nije prvi put da Zemlja ima "mini-Mesec"
Foto: AP/John Raoux

Mali asteroid u blizini Zemlje, prvi put je primećen teleskopom Saterlend i ne predstavlja opasnost za našu planetu, zvanično je objavila NASA na svom sajtu.

Redakcija Newsmax Balkans je vođena ovom pričom kontaktirala Nacionalnu upravu za aeronautiku i svemir (National Aeronautics and Space Administration - NASA), kako bi proverila šta se zapravo događa u našem solarnom sistemu.

Foto: NASA

Dejvid Farnokija, inženjer navigacije NASA u laboratoriji za mlazne pogone pri Centru za proučavanje objekata blizu Zemlje je pojasnio detalje ovog otkrića.

"Asteroid nazvan '2024 PT5' je mali objekat od otprilike 10 metara dužine. Otkriven je istraživanjem projektom ATLAS koji je finansirala NASA i to 7. avgusta 2024. godine. Pošto je kretanje ovog asteroida oko Sunca slično Zemljinom, objekat će se zadržati kao Zemljin pratilac nekoliko meseci. Da bi se smatrao pravim satelitom, zapravo mini-Mesecom, osim što se kreće sporo u odnosu na Zemlju, '2024 PT5' bi morao da bude unutar gravitacione sfere uticaja Zemlje, ali to nije slučaj, on je udaljeniji od toga", pojašnjava Farnokija za Newsmax Balkans.

Asteroid je udaljen približno devet puta više od udaljenosti Meseca od Zemlje, a orbitiraće u solarnom sistemu nekoliko meseci. Tokom ovog vremena neće biti zarobljen Zemljinom gravitacijom, iako ne može da se svrsta u kategoriju mini-Meseca, NASA će pratiti ovaj astereroid planetarnim radarom.

Farnokija je našoj redakciji potvrdio da nema mogućeg sudara između ovog asteroida i Zemlje najmanje još 100 godina.

"Objekat će se u januaru 2025. približiti  na pet puta veću udaljenosti između Zemlje i Meseca, a zatim će napustiti blizinu Zemlje kako bi nastavio svoju orbitu oko Sunca. U prošlosti smo imali slučajeve asteroida koji su, za razliku od '2024 PT5', bili privremeno zarobljeni Zemljinom gravitacijom i ostali u orbiti oko naše planete neko vreme. Značajan primer toga je '2020 CD3', koji je kružio oko Zemlje od septembra 2017. do marta 2020. godine, a zatim se vratio u orbitu oko Sunca", pojašnjava on.

Ovaj objekat, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, neće imati nikakav značajni gravitacioni efekat na druga tela solarnog Sistema.

"S obzirom na sličnost između kretanja asteroida '2024 PT5' i kretanja naše planete, naučnici u NASA Centru za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS) sumnjaju da bi objekat mogao biti veliki komad stene izbačen sa površine Meseca, nakon udara asteroida, ali jako davno u istoriji planete Zemlje. U takvim orbitama sličnim Zemlji mogu se naći i raketna tela sa istorijskih lansiranja, ali je nakon analize kretanja ovog objekta utvrđeno da je '2024 PT5' verovatnije prirodnog porekla", navodi se u zvaničnom saopštenju na sajtu NASA.

Oni dodaju da, zasnovan u NASA Laboratoriji za mlazni pogon u Južnoj Kaliforniji, CNEOS precizno karakteriše orbite svih poznatih objekata blizu Zemlje, predviđa njihovo blisko približavanje Zemlji i pravi sveobuhvatne procene opasnosti od udara kao podršku Kancelariji za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO) pri NASA sdištu u Vašingtonu.

Javnost, kao i naučnici i istraživači NASA čekaju januar 2025. godine, kada će ovaj objekat biti mnogo bliže našoj planeti. Nakon boravka u Zemljinoj orbiti, asteroid "2024 PT5" nastavlja svoju putanju u solarnom sistemu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)