Nesvakidašnji spor dug 20 godina: Dve italijanske porodice na sudu zbog roštilja u dvorištu

Nesvakidašnji spor između dve italijanske porodice oko roštilja koji se previše dimio nastavlja se i posle 20 godina, prenose italijanski mediji.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

22.10.2024. 17:29

Nesvakidašnji spor dug 20 godina: Dve italijanske porodice na sudu zbog roštilja u dvorištu
Foto-kolaž: Envato

Svađa zbog roštilja između komšija se "vuče" već dvadeset godina po sudovima i još se ne nazire kraj, piše Corriere del Veneto.

Uprkos presudi Apelacionog, Kasacioni sud je odlučio da je potrebno novo suđenje u Veneciji, u vezi sa slučajem dve porodice iz Tavernele di Sovico. S jedne strane su Tonini, a s druge Koca Monterisi.

Sve počinje 2004. godine  

Ova priča stara je 20 godina, kada se 2004, porodica Tonin obratila sudu u Vićenci zbog dima koji je dolazio sa roštilja njihovih komšija. Prema njihovim rečima, dimnjak je bio preblizu granice između dva imanja, a svaki put kada bi komšije odlučile da roštiljaju, bilo bi nepodnošljivo.

Tri godine kasnije doneta je presuda, pri čemu je sud u Vićenci odbio zahtev za rušenje spoljnog dimnjaka, ali je naložio porodici Koca Monterisi da preduzmu mere kako dim ne bi ometao komšije.

Nezadovoljni presudom, Tonini su se odlučili na žalbu pred apelacionim sudom. Nakon 12 godina, 2019, sudije su presudile u korist Koca Monterisi, smatrajući da prema građevinskim propisima opštine Sovico, odžak ne može biti smatran građevinom i da ne podleže pravilima o obaveznim udaljenostima.

Žalba i Kasacioni sud  

Porodica koja je izgubila na apelaciji obratila se Kasacionom sudu. I, samo nekoliko nedelja kasnije, pet godina kasnije, vrhovni sud je prihvatio zahtev Toninovih.

Kako se navodi u presudi, "postoji jedinstvena definicija građevine, koja se sastoji u bilo kojoj konstrukciji koja nije potpuno potopljena i ima karakteristike čvrstoće i fiksacije u odnosu na tlo, bez obzira na primenjenu tehniku izgradnje. Stoga, opštinski propisi, kao sekundarne norme, ne mogu izmeniti ovu zakonsku definiciju, čak ni u ograničenoj svrhi izračunavanja zakonskih udaljenosti".

Sada je naređeno novo suđenje ponovo pred apelacionim sudom.

"Dimnjak se računa kao građevina prema propisima - reči su advokata Eugenija Dema, koji zajedno sa koleginicom Elisom Arenom predstavlja porodicu Tonin (Koca Monterisi brani Roberta Bonadeo) - to je bila osnovna greška tokom prva dva stepena suđenja. Sada će biti novo suđenje, i biće potrebno doneti odluku na osnovu principa koji je istakao vrhovni sud", i nakon dvadeset godina, ponovo se vraćamo u sudnicu.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)