Vrhovni sud EU presudio u korist vedži hamburgera i kobasica

Hrana na biljnoj bazi može nastaviti da se prodaje i promoviše korišćenjem termina koji su tradicionalno povezani sa mesom, sve dok je sastav jasno označen i ne obmanjuje potrošače, presudio je Sud Evropske unije.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

08.10.2024. 16:45

Vrhovni sud EU presudio u korist vedži hamburgera i kobasica
Foto: Envato Vedži burger

Države članice EU ne mogu da zabrane proizvođačima hrane da svojim proizvodima daju nazive tradicionalno vezane za meso, kako bi privukli potrošače, pod uslovom da jasno objašnjavaju šta se zapravo nalazi u tim proizvodima, presudio je Evropski sud pravde (ESP) u petak, piše Euronews.

Uobičajeni termini vezani za meso, kao što su biftek, kobasica, šnicla i burger, mogu se koristiti u marketingu vegetarijanske hrane, sve dok država nije utvrdila specifično pravno ime za hranu na biljnoj bazi, navodi se u presudi.

Vegansko meso će biti "meso" do daljnjeg

Francuski zakon iz 2021. godine, koji je imao za cilj povećanje transparentnosti za potrošače, zabranio je korišćenje termina vezanih za meso, kao što su biljni burgeri ili veganske kobasice, za marketing hrane koja se pravi od biljnih proteina.

Grupacije za zaštitu prava, uključujući Evropsku vegetarijansku uniju i Asocijaciju vegetarijanaca Francuske, osporile su ovaj dekret, tvrdeći da je u sukobu sa zakonom EU. U avgustu 2023. godine, Francuski savet države, vladino telo koje savetuje izvršnu i sudsku vlast, uputilo je slučaj Evropskom sudu pravde, koji je glavna autoritet za tumačenje zakona EU.

Sada su evropske sudije presudile da, iako države članice mogu stvoriti pravna imena za hranu, odnosno koristiti specifične termine za određene prehrambene proizvode, uključujući alternative na bazi biljaka. Ukoliko to ne učine, ne mogu sprečiti proizvođače biljnih proteina da koriste uobičajene deskriptivne nazive za označavanje proizvoda.

Sud je naglasio da ova odluka ne utiče na pravo članica da primenjuju pravila zaštite potrošača kada smatraju da je marketing obmanjujući.

"Osiguravanjem jasnoće u označavanju hrane, možemo promovisati alternativu na bazi biljaka i raditi na postizanju ekoloških ciljeva, kao i poboljšati konkurentnost i inovacije u EU", rekao je Rafael Pinto, menadžer politike EU u Evropskoj vegetarijanskoj uniji, u saopštenju povodom presude.

Ovakve dileme postoje od ranije

Presuda EU suda verovatno će imati dalekosežne posledice, jer su zemlje poput Belgije i Italije razmatrale uvođenje zakona sličnog onom u Francuskoj.

Označavanje hrane u EU regulisano je od ranih 1990-ih, pri čemu pravila trgovine za većinu proizvoda koji se prodaju u Evropi potpadaju pod Zajedničke organizacije tržišta u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Ovaj okvir upravlja proizvodnjom i trgovinom hrane, kako životinjskog, tako i biljnog porekla širom EU.

Mleko ili "napitak"

Sličan pravni problem pojavio se 2017. godine kada je vrhovni sud EU bio upitan o upotrebi termina vezanih za mleko za proizvode na bazi biljaka, kao što su napici od soje i ovsa. Tada je ESP presudio da samo proizvodi koji sadrže pravo mleko mogu koristiti termine kao što su mleko, puter ili jogurt, što je dovelo do toga da se alternativni proizvodi na bazi biljaka označavaju kao "napici" na evropskim policama.

Evropski parlament je 2020. godine odbio pokušaj da se nazivi vezani za meso rezervišu isključivo za proizvode od životinjskih delova tokom rasprava o poslednjoj reformi subvencija EU u poljoprivredi. Ova odluka usledila je nakon glasanja poslanika protiv niza amandmana koji su imali za cilj da uvedu stroža pravila označavanja za proizvode na bazi biljaka.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)