Haris prihvatila uslove debate sa Trampom: Mikrofoni će biti isključeni dok učesnik ne dobije reč

Potpredsednica SAD Kamala Haris prihvatila je postavljena pravila debate sa Donaldnom Trampom, najavljene za sledeću nedelju. Odluka da mikrofoni učesnika ne budu konstantno uključeni, kaže kandidatkinja demokrata, ne ide u njenu korist.

Izvor: The Associated press   |  

05.09.2024. 14:13

Haris prihvatila uslove debate sa Trampom: Mikrofoni će biti isključeni dok učesnik ne dobije reč
Foto: Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast Kamala Haris i Donald Tramp (kombinacija fotografija)

Potvrda iz štaba Kamale Haris koja je u sredu poslata ABC News označila je kraj rasprave o gašenju mikrofona. Ovo sporenje dovelo je u pitanje realizaciju predsedničke debate zakazane za 10. septembar u Nacionalnom ustavnom centru Filadelfije, preneo je AP news.

Za učestvovanje Džozefa Bajdena u debatama, njegov kabinet je postavio uslov da tokom razgovora mikrofon sagovornika koji u tom trenutku ne govori bude isključen. Ova odluka se, po mišljenju njegovih saradnika, nije ispostavila kao najbolja, budući da gledaociđ tokom junske debate nisu mogli da čuju Trampove “ispade”.

Kada je Haris zamenila Bajdena na mestu izabranika demokrata za predsedničku trku, apelovalo se iz njenog kabineta da mikrofoni ostanu uključeni tokom čitave debte kako bi slušaoci imali uvid u sve što je rečeno.

"Gašenje mikrofona štiti Trampa"

Ipak, The Associated Pres je primio pismo saradnika Kamale Haris u kome stoji da će gašenje mikrofona u trenucima kada učesnik nije dobio reč ići na štetu kandidatkinji demokrata, dok će Donalda Trampa štititi od direktne razmene sa američkom podpredsednicom.

“Sumnjamo da je to prevashodno razlog zbog kog je Trampov kabinet insistirao na mutiranju mikrofona”, dodao je Kamalin saradnik.

Ipak prihvatili su postavljena pravila.

“Razumemo da daljim protestvovanjem protiv uslova rizikujemo nepojavljivanje Donalda Trampa na debate, budući da je već pretio da se neće pohaviti ukoliko ih ne prihvatimo. Kako ne bismo doveli u pitanje realizaciju debate prihvatili smo sva pravila koja nam je predočio ABC News, uključujući i ono koje se tiče mutiranja mikrofona”, dodali su iz kabineta demokrata.

Njeni saradnici su istakli da će uživo biti prisutan veliki broj novinara koji će moći da posvedoče onome što će biti rečeno kada se mikrofoni ugase. Pravila su u suštini ista kao u slučaju junske debate između Bajdena I Trampa.

Program će trajati 90 minuta, uključujući dva bloka reklama, a voditelji Dejvid Muir I Linzi Dejvis biće jedini koji će postavljati pitanja, kako bi osigurali civilizovanu konverzaciju.

Osoba koja bude prekidala izlaganje drugog kandidata biće upozoravana od strae voditelja, a ukoliko neko bude želeo da doda nešto što je bitno njegov ili njen mikrofon biće uključen.

Komentari (0)