Analiza BBC: Više od 70.000 Rusa poginulo u ratu u Ukrajini, najviše dobrovoljaca

Više od 70.000 ruskih vojnika poginulo je u Ukrajini, pokazuju podaci koje je analizirao BBC. Najviše je među poginulima, od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, dobrovoljaca i civila koji su se pridružili oružanim snagama.

Autor:  

Newsmax Balkans

|  

20.09.2024. 22:34

Analiza BBC: Više od 70.000 Rusa poginulo u ratu u Ukrajini, najviše dobrovoljaca
Foto: Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Svakodnevno se širom Rusije u medijima i na društvenim mrežama objavljuju imena, posmrtnice i fotografije poginulih vojnika. BBC i nezavisna veb stranica Mediazona analizirali su dostupne podatke i identifikovali imena 70.112 ruskih vojnika poginulih u Ukrajini.

Stvaran broj ubijenih verovatno je puno veći, prenosi Index.hr

Neke porodice ne žele javno da podele detalje o smrti svojih bližnjih, a ova analiza ne uključuje imena koja nisu proverena, kao ni poginule pripadnike ruskih milicija u Donjecku i Lugansku, regijama pod ruskom okupacijom u istočnoj Ukrajini, prenosi portal.

Među poginulima je 13.781 dobrovoljac (oko 20 odsto), kojih je na tom crnom popisu sada više nego ostalih. Bivši zatvorenici, koji su se pridružili vojsci kako bi dobili pomilovanje, dosad su bili najbrojniji, ali sada čine 19 odsto među poginulima.

Mobilisani vojnici, građani koji su  pozvani u borbu čine 13 odsto smrtno stradalih.

Sa druge strane, Ukrajina retko iznosi podatke svojih gubitaka na bojnom polju. U februaru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao da je poginula 31.000 ukrajinskih vojnika, ali procene temeljene na američkim obaveštajnim podacima ukazuju na veće gubitke.

Većina muškaraca koji se prijavljuju za rat dolazi iz malih gradova u delovima Rusije gde je teško pronaći stabilan i dobro plaćen posao. Izgleda da se većina dobrovoljno pridružila iako su neki u Čečeniji aktivistima za ljudska prava govorili o teranju na to i pretnjama.

Neki dobrovoljci kažu da nisu razumeli da ugovori koje su potpisivali nemaju datum završetka, pa su bezuspešno na raznim stranama tražili pomoć oko prekida te obaveze.

Velika plata, beneficije i naknade

Plate u vojsci mogu da budu i pet do sedam puta veće od prosečnih plata u manje razvijenim delovima zemlje, a vojnici dobijaju i socijalne beneficije, uključujući besplatno čuvanje dece i poreske olakšice.

Jednokratne naknade za osobe koje se prijave takođe su porasle u mnogim delovima Rusije.

Najstariji dobrovoljac imao 71 godinu

Većina dobrovoljaca koji poginu na frontu ima između 42 i 50 godina. Takvih je 4.100 na popisu više od 13.000 dobrovoljaca. Najstariji poginuli imao je 71 godinu - ukupno je u ratu stradalo 250 dobrovoljaca starijih od 60.

Sve veći broj žrtava među dobrovoljcima delimično je posledica njihovog raspoređivanja u operativno najzahtevnija područja na frontu, posebno u Donjeckoj regiji, gde čine okosnicu pojačanja za iscrpljene jedinice.

Komentari (0)