(FOTO/VIDEO) Predstavljen novi širokotrupni avion Er Srbije: Nosi boje i oznake EXPO 2027

Na Aerodromu "Nikola Tesla" predstavljen je novi avion Air Serbia Erbas A330-200 koji nosi boje i oznake specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Autor:  

Natalija Dojčinović

|  

06.10.2024. 12:39 >> 16:38

(FOTO/VIDEO) Predstavljen novi širokotrupni avion Er Srbije: Nosi boje i oznake EXPO 2027
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovo je treći avion tipa Erbas A330-200 i namenjen je prekookeanskim letovima.

Očekuje se da će do novembra flota Nacionalne avio kompanije biti pojačana sa još jednim avionom ovog tipa koji će biti brendiran na isti način. 

"Do sada smo letove do Severne Amerike i NR Kine obavljali sa dva aviona tipa Erbas A330-200, a sada je naša flota osnažena novim avionom tog tipa. U susret predstojećem EXPO 2027 i u želji da damo doprinos promociji tog važnog događaja za Republiku Srbiju i ceo region, odlučili smo da treći širokotrupni avion Er Srbije dobije vizuelni identitet te specijalizovane izložbe. Očekujemo da će do kraja 2024. godine stići još jedan avion istog tipa koji će biti brendiran na isti način", ističe Jirži Marek, direktor Air Serbia.  

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor preduzeća EXPO 2027 Dušan Borovčanin simbolično je rekao da u potrazi za novim idejama pogledamo u nebo i da svedočimo trenutku da nebo nije granica, već početak. 

"Smatram da je ovaj avion mnogo više od samo prevoznog sredstva, da on upravo jeste simbol i na neki način ambasador koji će kako bude prenosio granice tako nositi i širiti poruku onoga što EXPO 2027 jeste. A to jeste da će u Beogradu 2027. godine doći svet da razgovara o budućnosti, da razgovara o inovacijama, da razgovara o rešenjima iz oblasti tehnologije, nauke, ekonomije, ali i društvenim rešenjima", rekao je Borovčanin.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali očekuje da će Air Serbia do kraja godine dobiti još tri aviona, pa će Nacionalna avio kompanija do kraja godine imati ukupno 29 aviona u floti. Ministar Mali dodaje da će do kraja godine biti uspostavljena i direktna linija sa Šangajem.

"Jedan novi širokotrupni A330 avion koji ima 262 sedišta i koji će nam koristiti za letove kako do Njujorka, Čikaga, tako i do Tjenđina, Guangdžoua do kojeg smo krenuli da letimo pre samo nekoliko dana i do kraja godine krećemo da letimo i do Šangaja", ističe Mali. 

Mali je podsetio da je 2012. i 2013. godine JAT bio preduzeće sa ogromnim problemima, a da danas, 12 godina nakon toga imamo nove avione i najbrže rastuću avio kompaniju u regionu. Dodaje da je od početka godine do avgusta Air Serbia prevezla preko tri miliona putnika, a od 2013. od kada kompanija posluje pod sadašnjim imenom, prevezla je preko 30 miliona putnika.

Mali: Do kraja 2027. prosečna plata 1.400 evra

Kroz program "Srbija 2027" očekuje se podizanje kvaliteta infrastrukture i prosečne plate na 1400 evra, a penzije i minimalne plate na 650 evra, poručuje Ministar Mali. On ističe da putem EXPO programa Srbija teži da se prbliži standardima Evropske Unije. 

"Očekujemo da kroz program Srbija 2027 kroz dalji ubrzani rast i razvoj naše Srbije, kroz ulaganja u autoputeve, u brze pruge, u brze saobraćajnice, u škole, u bolnice, u našu energetiku, u povećanje plata, penzija i minimalnih zarada, hoćemo  da podignemo kvalitet infrastrukture u našoj Srbiji samo u naredne 2,5 godine. Ne za 20, 30 godina, u naredne dve i po godine. Hoćemo da podignemo plate na nivo od 1400 evra, hoćemo da podignemo penzije na nivo od 650 evra, hoćemo da podignemo minimalnu zaradu na nivo od 650 evra. Hoćemo da nastavimo da rastemo, ubrzano se razvijamo, da našoj deci ostavimo uspešniju Srbiju i EXPO će nam upravo u tome pomoći", rekao je ministar finansija. 

Reči je bilo i o investicionom kreditnom rejtingu koji u obzir uzima nivo zaposlenosti i nezaposlenosti, strane direktne investicije, makroekonomsku stabilnost, stabilan devizni kurs, ali i udeo javnog duga u BDP-u koji je u Srbiji 46,5 odsto. 

U izveštaju agencije "S&P" Srbiji je podignut kreditni rejting na nivo BBB, što za Srbiju predstavlja otvaranje mogućnosti za nove investicije, kako ističe resorni ministar. 

Niže kamatne stope

U odgovoru na pitanja novinara, ministar finansija rekao je da će kamatne stope biti niže, ali i kreditni rejting koji je vezan sa nivoom rizika ulaganja.

"Kada je kreditni rejting viši, tada je rizik ulaganja niži, a samim tim i kamatne stope", objašnjava Mali.        

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao sa Mudamedom Bin Zajedom, ministar Mali ocenjuje kao podsticaj za razvoj trgovinskih, ekonomskih, političkih i društvenih odnosa. 

Pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini započeti su i sa Južnom Korejom, a to znači da će investitori koji pokreću poslove u Srbiji moći da svoje proizvode izvoze iz Srbije na tržište koje pokriva najmanje 2 milijarde ljudi, zbog čega izvoz raste iz godine u godinu, zaključuje ministar Mali.    

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)