Lučić: Telekom Srbije na međunarodnoj berzi prvi put izdao obveznice i prikupio 900 miliona dolara

Telekom Srbija je emitovao prvi put evroobveznice na međunarodnom tržištu i na berzi u Dablinu prikupio 900 miliona dolara, izjavio je za Tanjug generalni direktor Vladimir Lučić.

Izvor: Tanjug   |  

22.10.2024. 09:30

Lučić: Telekom Srbije na međunarodnoj berzi prvi put izdao obveznice i prikupio 900 miliona dolara
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je naveo da će se prikupljeni novac koristiti za pametno refinansiranje postojećih dugova.

Lučić je istakao da je to prvi put da je jedna kompanija u regionu izdala obveznice na međunarodnom tržištu i dobila kreditni rejting za svoje obveznice od međunarodnih kreditnih agencija, što će biti značajno i za druge naše kompanije.

Dodao je da su obveznice, koje dospevaju za pet godina, izadate po kamatnoj stopi od sedam odsto u dolarima, ali da će nakon hedžinga kamata biti smanjena i iznositi u evrima ispod 5,9 odsto.

Telekom Srbije izdao obveznice bez ikakve garancije

Naglasio je da je Telekom izdao obveznice bez ikakve garancije, kao što je i do sada uzeo sve kredite bez garancije, što pokazuje koliko povrenje investitori imaju u Telekom Srbije.

"Interesovanje je bilo toliko veliko na da je u prvih 10 minuta otvaranja londonske berze ponuda bila skoro milijardu dolara, što je neverovatno", istakao je Lučić.

Tanjug/Media biro

U kupovini obveznica Telekoma učestvovali su veliki ulagači kao što su BNP Paribas, Benk of Amerika, Dojče banka i drugi. Lučić je potvrdio za Tanjug da je agencija S&P Global ocenila obveznice sa BB- i stabilnim izgledima, a agencija Fič sa B+ sa pozitivnim izgledima.

Tražnja je više nego petostruko premašila ponudu

Telekom Srbija ponovo izlazi na međunarodno tržište obveznica i u Londonu je utvrđena cena za njegove dolarske dužničke hartije od vrednosti u iznosu od 900 miliona dolara sa kamatom od sedam odsto. Prema prvobitnim smernicama, na početku trgovanja kamata je iznosila 7,5 odsto, prenosi Bloomerg.

Obveznica dospeva za pet godina, sa "call" opcijom koja se može iskoristiti nakon druge, treće i četvrte godine, a razlika u odnosu na referentne državne obveznice iznosi manje dva procentna poena, pokazuju podaci sa Bloomberg Terminala.

Tražnja je više nego petostruko premašila ponudu i iznosila je 5,5 milijardi dolara.

Zainteresovani kupci BNP Paribas, Bank of America, Deutsche Bank, Erste Group, MUFG, Raiffeisen banka i UniCredit već neko vreme rade na postizanju dogovora. Predstavnici Telekoma Srbija održali su virtuelni sastanak sa investitorima prošle srede, nakon čega su usledili i sastanci uživo u Londonu u četvrtak i petak.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)