(FOTO/VIDEO) Redovi u Novom Sadu zbog drastičnih uvećanja računa za struju, EPS: Temeljno pristupamo svakoj reklamaciji

Dugi redovi ispred zgrade Elektrovojvodine, a u njima revoltirani građani drže u rukama visoke račune za struju. To je uobičajena slika kojoj danima svedoče Novosađani.

Autor:  

Dunja Kovačević

|  

01.10.2024. 20:46

(FOTO/VIDEO) Redovi u Novom Sadu zbog drastičnih uvećanja računa za struju, EPS: Temeljno pristupamo svakoj reklamaciji
Foto: Newsmax Balkans

Zašto su računi za struju drastično uvećani, iz kog razloga se brojila ne očitavaju mesečno, a računi ne stižu u predviđenom roku, te se građanima kilovati sabiraju naknadno uz troškove odlaska u plavu ili crvenu zonu i da li će bez struje ostati svi oni koji ne plate nepotrošene kilovate, pitaju se Novosađani.  

Sa druge strane, iz Uprave EPS-a za Newsmax Balkans navode da korisnici neće ostati oštećeni, da su blagovremeno obavešteni o uvođenju novog softvera, te da je problem trenutno u određenim zastojima, kako tvrde. 

"Elektrodistribucija Srbije, u čijoj nadležnosti je očitavanje brojila, ranije je obavestila javnost da je u Vojvodini posle 20 godina uveden novi softver i da se proces modernizacije i primene novog softvera odvijao uporedo sa redovnim aktivnostima, te da je dolazilo do određenih zastoja", navode.

EDS je, takođe, naglasio da korisnici neće biti oštećeni.

Dodaju da svakoj reklamaciji pristupaju temeljno, jer je njihov cilj zadovoljan kupac. Međutim, u odnosu na zabeležene reakcije, kupci su trenutno sve, samo ne zadovoljni.

"Za 200 kilovat časa dobio sam 40.000 dinara. Kolika mi je penzija, toliko da platim 200 kilovata. Moj račun je inače 2.500, do 3.000 dinara", ističe Novosađanin.

Foto: Newsmax Balkans

Neretka je pojava da pojedini građani u redu čekaju od ranih jutarnjih časova, kako bi podneli zahtev za reklamaciju.

Kako kažu, već od sedam časova, red je uveliko formiran i tako iz meseca u mesec.

"Sve počelo od promene satova"

Dodaju da se reklamacije odbijaju uz nerazumna obrazloženja, brojila se mesecima ne očitavaju, a potom im pristigne račun sa obračunom svih kilovata u jednom mesecu po plavoj i crvenoj zoni.

"Četiri meseca nisam dobila potrošnju, a uplaćivala sam, svesna sam da treba da platim. 300 kilovata mi je prosečna potrošnja, a sada sam dobila račun koji iznosi 33.000 dinara. Ne znam do kada da dolazim, svaki mesec je ovako. To je sve počelo od promene satova, nije odrađeno očitavanje i sada nemaju pravo stanje. Odakle im stanje koje su sad poslali, pet meseci je stanje nula, a ja redovno uplaćujem po prosečnoj potrošnji. Bila sam savesni građanin, uplaćivala sam, izlistali su to stanje, ali kilovati koji se sada prikazuju, ne znam odakle im to", kaže Novosađanka.

Foto: Newsmax Balkans

Iz Uprave EPS-a navode da ukoliko naknadna kontrola EDS-a ustanovi da je došlo do propusta, na osnovu ispravljenih podataka o potrošnji, kupcu će biti isporučen korigovan račun, te da uveravaju korisnike da EPS svakoj reklamaciji pristupa temeljno i sa dužnom pažnjom.

Svi kupci koji smatraju da računi za električnu energiju ne odgovaraju potrošnji mogu uložiti prigovor snadbevaču, odnosno "Elektroprivredi Srbije" putem mejla reklamacije@eps.rs ili lično u nekoj od poslovnica.

EPS će odmah po prijemu, reklamaciju proslediti operatoru Distributivnog sistema, odnosno "Elektrodistribuciji Srbije" na kontrolu.

Foto: Newsmax Balkans

Pojedini građani i određene opozocione stranke sumnjaju da greške u očitavanju brojila potiču od strane privatnih firmi koje su zadužene za očitavanje brojila, o čijem diskutabilnom radu još od prošle godine pišu novosadski mediji, te apeluju na nadležne da se proverama pristupi temeljnije.

Preuzmite Newsmax Balkans aplikaciju:

Komentari (0)